× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μυτιλήνη του Μπαουχάους. Η Μυτιλήνη που φεύγει

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 14/4/2019

Η Μυτιλήνη του Μπαουχάους. Η Μυτιλήνη που φεύγει

Αρχιτέκτονας δεν είμαι, αλλά μ’ αρέσουν οι ανθρώπινες δημιουργίες που φτιάχτηκαν για να στεγάσουν ανθρώπους και τις δραστηριότητές τους. Πρέπει να οφείλεται αυτό σε μια παιδική τραυματική μου εμπειρία, τότε που στο δρόμο για το παράρτημα του Α’ Γυμνασίου Αρρένων Μυτιλήνης, εκεί στην οδό Ε. Βοστάνη, στο δρόμο για το σχολειό μου που στεγαζόταν εκεί τα μέσα της δεκαετίας του 1970 στο αρχοντικό Παραδέλλη, παρακολουθούσα την κατεδάφιση των αρχοντόσπιτων. Ένα-ένα έπεφταν για να δώσουν τη θέση τους σε πολυκατοικίες με διαμερίσματα, μαγαζιά και γραφεία.Η Μυτιλήνη έφευγε κι εγώ παρακολουθούσα πιτσιρικάς την εξαφάνισή της… Μέχρι που στο τέλος έφυγε και το… σχολειό μου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος πάντων… Λέω λοιπόν για ετούτο το παιδικό μου τραύμα που με έκανε να νοιάζομαι για την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου μας. Για τη μοναδική ετούτη κληρονομιά που θα μπορούσε από μόνη της να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, αλλά… αλλά… αλλά.

Κάπως έτσι έμαθα και για τα ιδιαίτερα ετούτα αρχιτεκτονήματα στην πόλη της Μυτιλήνης που χτίστηκαν εκεί στα χρόνια του μεσοπολέμου. Τα σχολειά που έχτισε ο Γεώργιος Παπανδρέου ως βουλευτής Λέσβου και υπουργός παιδείας σε εκείνη την κυβέρνηση του Βενιζέλου το 1930, με δάνειο που πάρθηκε από τη Σουηδία για να στεγαστούν οι ανάγκες σε μόρφωση των Ελληνόπουλων. Ίσως το μόνο δάνειο που έπιασε τόπο…

Τέλος πάντων, μιλάω για τα δημοτικά σχολεία της πόλης, το 2ο, το 5ο, το 6ο, το 7ο, το 8ο. Και φτιάχτηκαν ετούτα τα σχολειά μαζί και η Ακαδημία και τα σχολεία που την συνόδευαν από αρχιτέκτονες που ήρθαν στο νησί μαζί με έναν… Ευάγγελο Παπανούτσο. Τον πρώτο διευθυντή της παιδαγωγικής ακαδημίας Μυτιλήνης για τον οποίο και το όνομά του δεν χαραμίσαμε ούτε καν μια ταμπέλα σε ένα σοκάκι. Με τη μόρφωση πίστευαν όλοι ετούτοι μπορούσαν να αλλάξουν τη Μυτιλήνη, την Ελλάδα, τον κόσμο όλον. Όλα μπορούσαν να τα αλλάξουν, ακόμα και μέσα από τις στάχτες ενός τόπου ρημαγμένου με την Καταστροφή της Μικρασίας παρούσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τούτα τα σχολειά φτιάχτηκαν με ένα σχεδιασμό μοναδικό. Επαναστατικό. Ήταν τα δημιουργήματα εδώ στη Μυτιλήνη του κινήματος του Μπαουχάους.
Ένα κίνημα που είχε ουσιαστικά στόχο να αλλάξει η κοινωνία μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και να αναζητήσει ένα νέο τρόπο ζωής. Η βασική του αρχή ήταν το ανοιχτό πνεύμα μπροστά στις νέες προκλήσεις της εποχής, ειδικότερα η προσέγγιση σε όλα, περισσότερο από μια πρακτική άποψη και λιγότερο θεωρητικά.

Αυτό ξεπηδούσε και φαίνεται ακόμα, από τα σχολικά κτίρια που σώζονται στη Μυτιλήνη. Όσο κι αν κάποια από αυτά «βιάστηκαν», όπως από την ανακαίνιση στο 5ο Δημοτικό σχολείο ή το βάψιμο «λουλακί» του 8ουΔημοτικού Σχολείου.
Ετούτοι όμως οι μάστορες κι οι αρχιτέκτονες που ήρθαν στη Μυτιλήνη για να χτίσουν τα σχολειά έκαναν και «κτσουδούλια». Έχτισαν σπίτια και επιχειρήσεις δημιουργώντας στην πόλη έναν ιστό «μπαουχάους». Το σπίτι του Βιτούλια απέναντι από το Υπουργείο Αιγαίου στο Κιόσκι, η πολυκατοικία στο πάνω μέρος της οδού Βερναρδάκη στην Κουλμπάρα που ρημάζει, τα γραφεία της βιομηχανίας Σουρλάγκα στην οδό Αρίωνος. Θυμάμαι και το συγκρότημα κατοικιών στην οδό Καβέτσου, λίγο μετά την οδό Σμύρνης που έχει σωθεί φωτογραφικά στο λεύκωμα του Χουτζαίου ως έδρα του 22ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στα τέλη του 1944!!! Μια άθλια πολυκατοικία είναι πια στη θέση του μοναδικού αυτού κτιρίου.

Γιατί τα λέω τώρα όλα αυτά… Γιατί η πόλη της Μυτιλήνης έχει έντονο το αποτύπωμα του μοναδικού αυτού αρχιτεκτονικού, καλλιτεχνικού και τελικά πολιτικού ρεύματος. Κι υπάρχουν άπειροι άνθρωποι που τους ενδιαφέρει να δουν, να μελετήσουν, να μάθουν για το πώς εκφράστηκε ετούτο στην πόλη.
Κανείς ποτέ δεν νοιάστηκε για την ανάδειξή τους. Κανείς δεν έγραψε σε κάποιον οδηγό για αυτά. Κανείς δεν τα προστάτευσε. Ο σύγχρονος με παρούσες τις αρχιτεκτονικές επιτροπές και τις μελέτες και τις κηρύξεις, «βιασμός» του 5ου Δημοτικού σχολείου και του 8ου Δημοτικού σχολείου λέει πως κανείς δεν νοιάζεται για ετούτον τον πλούτο.

Ζητάω πολλά θα μου πείτε σε ετούτο το χαλασμό. Όχι ζητάω η ελπίδα να μείνει ζωντανή. Το μπαουχάους ήταν το κίνημα της ελπίδας μέσα στη Βαϊμάρη, της ελπίδας μιας Δημοκρατίας που καταλύθηκε από τους Ναζί.
Καλημέρα…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου