× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Λέσβος χρειάζεται ένα νέο τουριστικό αφήγημα»

Προτάσεις της Ένωσης Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου για την τουριστική ανάκαμψη του νησιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2021

«Η Λέσβος χρειάζεται ένα νέο τουριστικό αφήγημα»

Την δραματικά κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις τουριστικές δραστηριότητες αποτυπώνει γλαφυρά στην ανακοίνωση της η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου. Παράλληλα η Ένωση διατυπώνει προτάσεις για το πώς μπορεί να ανακάμψει τουριστικά η Λέσβος βγαίνοντας από το τέλμα των τελευταίων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στην αφετηρία της νέας χρονιάς και μέχρι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις που θα επηρεάσουν ένα νέο πραγματικό ξεκίνημα για την οικονομία της χώρας μας και θα σημάνει την επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής όλων μας, συνεχίζουμε να διεκδικούμε στήριξη και διευκολύνσεις αυτονόητες για τα τουριστικά γραφεία, τον πλέον πληγέντα και πληττόμενο κλάδο παγκοσμίως, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα.

Για την Λέσβο, όμως, ο γολγοθάς έχει ξεκινήσει από το 2016 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς έργο και συνεπώς χωρίς έσοδα. Γι’ αυτό και ζητάμε από την πολιτεία την συνέχιση και την διεύρυνση της στήριξης της με όλους τους διαθέσιμους τρόπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Για να υπάρχει θετικό αντίκτυπο θα πρέπει οι τουριστικές δραστηριότητες να είναι βιώσιμες, να υπάρξει μια αειφόρο ανάπτυξη για την επίτευξη ενός νέου ποιοτικού τουριστικού προϊόντος. Πρέπει όμως να βρεθεί ένα νέο αφήγημα της Λέσβου που θα πλαισιώνει και θα αναδείξει την ιδιαιτερότητα της.


Αυτά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα εάν γίνουμε ευέλικτοι και προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα του τουρισμού, στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, δηλαδή στο τι θέλουν οι τουρίστες και στις εμπειρίες τους.
Το 50% των ταξιδιωτών ταξιδεύουν από ανάγκη και όχι από πολυτέλεια.

Δεν θα σταματήσει να υπάρχει ο μαζικός τουρισμός και το all inclusive, θα προστίθενται όμως, νέες μορφές τουρισμού. Η Λέσβος έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει νέες μορφές τουρισμού αρκεί να κατανοήσει τις νέες συμπεριφορές των ταξιδιωτών και να τις αποδεχτεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στην Λέσβο, να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, όπου όλο και περισσότεροι προτιμούν έναν συνδυασμό αεροπλάνου και αυτοκινήτου, όχι μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης σε πολλές αλλαγές μεταφορικών μέσων.


Αυτή η νέα τάση διευκολύνει την Λέσβο, διότι τα χαρακτηριστικά της είναι οι μικρές οικογενειακές μονάδες, ένα ήσυχο νησί με πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι από το 2021 (από τον Ιούνιο) μέχρι και το 2022 θα επικρατήσουν οι τάσεις αυτές. Ο παγκόσμιος τουρισμός θα επανέλθει σε μια κανονική ροή από το 2023 και μετά, με πολλές αλλαγές.

Δίνεται, λοιπόν, μια χρονική πίστωση στην Λέσβο να εκμεταλλευτεί αυτήν την χρονική διάρκεια, με την σωστή διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια, υγεία, στις απαραίτητες υποδομές που πρέπει να γίνουν, στην αυθεντικότητα και την τοπική κουλτούρα, την εκπαίδευση όλων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, ώστε να επιτευχτεί ο στόχος της ανάπτυξης ενός σωστού ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος.


Ευχή μας, είναι να καταφέρουμε να συνεργαστούν η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί τουριστικοί φορείς ώστε να αποφασίσουμε τι τουρισμό θέλουμε».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προϊόντα περιποίησης δέρματος από φύλλα ελιάς!

Η Δήμητρα Πάλλη και η Τάνια Κωφίδου μάς εξηγούν πώς αξιοποίησαν την κολοβή ελιά της Λέσβου, τα ευρήματα του εργαστηρίου Χημείας του ΕΚΠΑ για να δημιουργήσουν προϊόντα καθαρισμού, θρέψης, αναζωογόνησης και απόλαυσης
ΑΓΟΡΑ

Για γεωργικά μηχανήματα, εφόδια και μελέτες: Νικόλαος Βομβονής και ΣΙΑ ΟΕ

Βρίσκεται στο 6ο Χιλιόμετρο Μυτιλήνης-Θερμής (Έναντι του Αφάλωνα) στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πρώτη πτήση από Αυστρία στη Λέσβο

Μετά από πολυετή απουσία, που δεν υπήρχε σύνδεση, επέστρεψε η πτήση charter και θα πραγματοποιείται έως τις αρχές Οκτωβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου η υποβολή των ενστάσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, σάκκος του μποξ για ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείο

Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τα προβλήματα που προέκυψαν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων