× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι «λαθρομετανάστες» είδος προς αντικατάσταση!

Από τη Μόρια, στη «μαύρη» εργασία για το κέρδος στην άλλη Ελλάδα κι από εκεί στους λασπότοπους και τα δάση της βόρειας Βοσνίας, στο δρόμο για «το όνειρο» της βόρειας Ευρώπης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/1/2021

Οι «λαθρομετανάστες» είδος προς αντικατάσταση!

Η γνωστή ρήση της πάλαι ποτέ Υπουργού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που «εξαφανίζονται» από την Αθήνα, είναι γνωστή. Γνωστό δεν είναι το που πάνε όταν αυτοί οι άνθρωποι «εξαφανίζονται». Η ανθρωπιστική τραγωδία που παραδέχθηκε και έφερε στο φως στη βόρεια Βοσνία ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έδειξε πως 3.000 τουλάχιστον από αυτούς από τη Μόρια και τα άλλα σημεία υποδοχής στα νησιά, πέρασαν στην Αθήνα και από εκεί στη «μαύρη» παραγωγή στη Μανωλάδα, στη Σκάλα Λακωνίας, στο Άργος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και σαν αντικαταστάθηκαν έφυγαν με ότι λεφτά είχαν μαζέψει για το δουλέμπορο προς τα βόρεια. Εκεί, στο δρόμο για την Ευρώπη εγκλωβίστηκαν στα δάση και στις λάσπες του Μπίχατς. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο απεσταλμένος εκεί για λογαριασμό της Bild γνωστός φωτορεπόρτερ – δημοσιογράφος Γιώργος Μουτάφης «όταν συναντάς εργάτες γης σε μια αφιλόξενη γι’ αυτούς χώρα όπως είναι η Βοσνία τότε καταλαβαίνεις ότι στην Ελλάδα οι εργάτες ‘χωρίς χαρτιά’ είναι είδος προς αντικατάσταση. Γιατί αν τους δώσεις τα νόμιμα θα χαθεί το κέρδος».
Και συμπληρώνει «τέλος, αν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ψάχνει μερικές χιλιάδες καταγεγραμμένους μετανάστες, ανάμεσα τους και ασυνόδευτα ανήλικα, να ξέρει ότι όσες μέρες είμαι εδώ έχω συναντήσει την μισή Μόρια... και βάλε!».

Μέσα στις λάσπες
Βοσνία, Ιανουάριος 2020.Τις τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες ζουν περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη βόρεια Βοσνία περιγράφει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά και άλλες επιπλοκές, που επιδεινώνονται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.


Στην κατάσταση αυτή έχει συμβάλει και η πολιτική σύγκρουση στη χώρα μεταξύ των τοπικών και των εθνικών αρχών, με τις τοπικές κοινωνίες να αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, κάποιοι από αυτούς που κοιμούνται σε υπαίθριους χώρους ήταν μεταξύ των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό Λίπα κοντά στα κροατικά σύνορα πριν από δύο εβδομάδες όταν μεγάλο μέρος του κάηκε από πυρκαγιά. Μερικοί παραμένουν στην εγκατάσταση, σε αυτοσχέδιες σκηνές, ενώ πολλοί έχουν φύγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πολλοί άνθρωποι έχουν σκορπιστεί σε κοντινά δάση, ελπίζοντας να διασχίσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είναι μέλος η Κροατία.


Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Πολ Ντίλον επισήμανε ότι «κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, παρακολουθούμε με αυξανόμενη ανησυχία την δεινή ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες στη Βοσνία. Ο ΔΟΜ και οι συνεργάτες του παρέχουν στήριξη, όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση».


Μερικοί από τους εκατοντάδες ανθρώπους που παραμένουν κοντά στον κατεστραμμένο καταυλισμό περίμεναν σήμερα στην ουρά για να παραλάβουν τρόφιμα που διένειμαν ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας. Άλλοι μαζεύονταν γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει με άχρηστα ξύλα, ενώ άλλοι έκαναν μπάνιο σε ένα κοντινό ρέμα, τρεμάμενοι καθώς προσπάθησαν να στεγνώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σύμφωνα με τον αρχηγό της αποστολής του ΔΟΕ στη Βοσνία, Πέτερ Βαν ντερ Αουγεράερτ, υπάρχει χώρος για πολλούς από τους εγκλωβισμένους μετανάστες σε κοντινά κέντρα, αλλά είναι δύσκολο να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών. Ο Σουχρέτ Φαζλίτς, δήμαρχος της βόρειας πόλης Μπίχατς, που βρίσκεται κοντά στον κατεστραμμένο καταυλισμό, δήλωσε ότι η περιοχή του ανέλαβε ένα βαρύ φορτίο που θα έπρεπε να μοιραστεί με άλλα μέρη της χώρας. Υποστήριξε ότι η πόλη δεν έχει λάβει κονδύλια για την υποστήριξη των μεταναστών.

«Ο προϋπολογισμός του Μπίχατς δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από καμία αρχή στη Βοσνία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από οποιεσδήποτε άλλες χώρες, από κανέναν», δήλωσε στο Reuters.Έκκληση στις αρχές της Βοσνίας να ανοίξουν νέες εγκαταστάσεις για να στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι έκανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας ότι «οι αρχές της Βοσνία-Ερζεγοβίνης πρέπει να συμπεριφέρονται σαν επίδοξο μέλος της Ε.Ε.».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει από το 2018 85,5 εκατομμύρια ευρώ στη Βοσνία για να την βοηθήσει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, περίπου 70.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τη Βοσνία από το 2018. Σήμερα, περίπου 6.000 βρίσκονται σε καταυλισμούς εκτός από τους σχεδόν 3.000 που παραμένουν χωρίς στέγη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ώρα της κρίσης για το Τεχνικό Επιμελητήριο του βορείου Αιγαίου

Στο στούντιο του «Ν» οι εκπρόσωποι των τεσσάρων παρατάξεων συζήτησαν για προβλήματα του κλάδου και τις προκλήσεις της νέας περιόδου που ξεκινά
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάλι τροχαίο ατύχημα στον κόμβο Αγίας Τριάδας!

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν γίνει στο ίδιο σημείο τουλάχιστον τέσσερα ατυχήματα, ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τα εγκαίνια του νέου οδικού δικτύου Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ανοιξαν οι κάλπες στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Πέντε παρατάξεις διεκδικούν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στην ΟΛΜΕ- Μέχρι το απόγευμα οι εκλογές στα Κεντρικά Λύκεια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ