× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα πλούσιο νησί χωρίς παραγωγικότητα

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Δημοσίευση 4/12/2020

Ένα πλούσιο νησί χωρίς παραγωγικότητα

Πριν κάμποσες μέρες, ίσως και μήνα διάβασα μια είδηση  ΣΤΟ ΝΗΣΙ, που με κατατρόμαξε. Έλεγε λοιπόν, πως το κτηνοτροφικό κεφάλαιο της Λέσβου, μειώθηκε κατά 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε αγροτιστής, ούτε ειδικός στα θέματα της οικονομίας του πρωτογενούς τομέα. Είμαι όμως Λέσβιος που αγαπά και πονά τον τόπο. Περίμενα να δω αντιδράσεις, όχι για το ποιος φταίει ή για το ποιοι δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, αλλά για το τι σημαίνει αυτό και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί  το κατ’ εμέ, τον, απλής λογικής άνθρωπο, αυτή η καταστροφική πορεία. Γιατί η μείωση του κεφαλαίου ενός βασικού παραγωγικού κλάδου σημαίνει καταστροφή.

Στη Λέσβο, το τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας, δεν έχουμε δυστυχώς να επιδείξουμε πολλά πράγματα, ως αποτελέσματα της παραγωγικής μας δραστηριότητας.

Στις μεγάλες αλυσίδες ειδών διατροφής της επικράτειας, δυο πράγματα μπορεί να βρει κανείς. Το λαδοτύρι Μυτιλήνης και το ούζο Πλωμαρίου. Τίποτα άλλο, ούτε καν τυποποιημένο λάδι, για την ποιότητα του  οποίου, πολύ και δικαίως υπερηφανευόμαστε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα η μικρή Λήμνος, που υπάγεται στο νομό Λέσβου γεμίζει τα ράφια των καταστημάτων διατροφής, βρίσκουμε κρασιά, τυρά, παξιμάδια, ζυμαρικά, ταχίνι και δεν ξέρω τι άλλο. Ακόμα και τα πολύ μικρά Κύθηρα, μας συστήνουν τα παξιμάδια τους.

Δεν τολμώ βέβαια να μιλήσω  για την Κρήτη, που τροφοδοτεί την χώρα με ό, τι προϊόν μπορεί να φαντασθεί κανείς. Ακόμα και τα δικά μας υπέροχα πικροράδικα τα εμπορεύονται σ’ όλη την Ελλάδα, προς 6 ευρώ το κιλό. Τα περίφημα κρητικά σταμναγκάθια.

Η Λέσβος, εξαιρετικά πλούσιο νησί, σε ελαιόλαδο, γάλα για την επεξεργασία του οποίου δεν υπάρχει ακόμα το επί έτη και έτη σχεδιαζόμενο εργοστάσιο γάλακτος, αλιεύματα  στους δυο φοβερούς και παραγωγικούς κόλπους Καλλονής και Γέρας, κάστανα και μήλα Αγιάσου, εξαιρετικό σε ποιότητα και εφευρετικότητα γαστριμαργικό πολιτισμό, αξεπέραστη φύση κι ένα παγκόσμια γνωστό απολιθωμένο δάσος, στέκεται αμήχανη μπροστά σ’ αυτό που λέγεται ανάπτυξη και παραγωγική δραστηριότητα. Αν εξαιρέσει κανείς τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου, που δραστηριοποιείται εντός και εκτός του νησιού (στην Αθήνα δηλαδή) και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, που χάρη στην αδιάλειπτη σκληρή δουλειά του διευθυντή του Νίκου Ζούρου έχει αναγνωρισθεί παγκόσμια, τίποτα άλλο δεν κινείται στον τόπο.  Χωρίς να ξεχνώ βέβαια την βιοτεχνία παξιμαδιών Σουσαμλή της Αγιάσου, που όμως δεν έχει ουσιαστικά ξεπεράσει τα όρια του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μείωση κατά 10% του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, που μπορεί στα επόμενα χρόνια να αυξηθεί, οπότε ή η παραγωγή λαδοτυριού και φέτας θα μειωθεί μέχρις εξαφανισμού ή θα γίνεται εισαγωγή γάλακτος, όπως κάποιοι ψιθυρίζουν, δήθεν εμπιστευτικά. Και αυτό, τουλάχιστον φαινομενικά, δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν.

Με μιαν τοπική αυτοδιοίκηση, που  προσπαθεί να αλληλοεξοντωθεί, (γιατί η δημιουργία των δύο δήμων έγινε έτσι χωρίς σχεδιασμό και χωρίς υπολογισμό των μελλοντικών επιπτώσεων)   με μια Περιφέρεια που αποπειράται να ασκήσει  πολιτική επί του προσφυγικού, με μια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ανύπαρκτη, με συγκοινωνίες, που και λόγω κορονοϊού δεν λειτουργούν, ευχόμαστε και περιμένουμε την τουριστική μας ανάσταση. Τη στιγμή που το Πλωμάρι λέει το νερό νεράκι, όταν το φοβερό, εκπληκτικό, ανεπανάληπτο και δεν ξέρω τι άλλο, «Φράγμα του Σεδούντα»  25 χρόνια τώρα δεν ολοκληρώνεται. Σε μια περίοδο μάλιστα που η περιοχή, λόγω της πανδημίας δέχτηκε ελάχιστο ξένο κόσμο κι όταν ετοιμάζεται, όπως λένε, η πύλη εισόδου Πλωμαρίου. Πώς θα τους ποτίσεις αυτούς, που περιμένεις να έλθουν, πώς θα τους πλύνεις, πώς θα τους δροσίσεις; Με νερό εμφιαλωμένο, που ακόμα κι από την Ιταλία μας έρχεται.

Η Λέσβος έχει δυνατότητες τεράστιες, παραγωγικής ανάπτυξης και οικονομικής ευρωστίας. Ανθρώπους που να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν το μέλλον που της αξίζει, δεν διαθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχω υποσχεθεί απ’ αυτήν εδώ τη στήλη, πως θα πανηγυρίσω την ώρα που θα πραγματοποιηθεί η επανασύνδεση των λιμανιών Μυτιλήνης –Θεσσαλονίκης.  Λόγω της πανδημίας η υπόσχεση αυτή της Γενικής Γραμματέως Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Περιμένω, όπως κι όλοι οι ενδιαφερόμενοι υπομονετικά.

Το νησί όμως, η ανάπτυξή του, η αξιοποίηση του πλούτου του, η αφύπνισή του δεν μπορεί να περιμένει. Απαιτείται όραμα, σχέδιο, μελέτες, δράση και δουλειά για να πάρει μπρος. Και αυτά με ευχολόγια δεν γίνονται.           

Υ.Γ. Ά και να μην ξεχάσω. Ο ανεπανάληπτος πρωθυπουργός μας, ευαγγελιζόμενος την τρομακτική ανάπτυξη που θα σημειωθεί στη χώρα το 2021, είπε πως αν σε κάθε Δήμο υλοποιηθεί ένα έργο, η εκτίναξή μας στα επίπεδα των υπερανεπτυγμένων χωρών θα είναι γεγονός. Στη Λέσβο, ποια έργα υλοποιούνται ή τέλος πάντων σχεδιάζονται;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία