× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνταγματική η απαγόρευση συναθροίσεων, λέει το ΣτΕ

Για «λόγους δημοσίου συμφέροντος»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2020

Συνταγματική η απαγόρευση συναθροίσεων, λέει το ΣτΕ

Σε μια αναμενόμενη κίνηση το Συμβούλιο της Επικρατείας και η πρόεδρός του, Μαίρη Σαρπ, απέρριψε «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» το αίτημα του ΜέΡΑ25 και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, να ακυρωθεί η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. περί απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία στόχο έχει να μην πραγματοποιηθεί η ετήσια πορεία στη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης κατά της δικτατορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ουσίας εκτιμά ότι η απαγόρευση για λόγους δημόσιας υγείας, τους οποίους επικαλείται η ΕΛ.ΑΣ για την επιβολή της απαγόρευσης, είναι συνταγματική.

Σφοδρές αντιρρήσεις για την απαγόρευση
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις μεγάλου μέρους του νομικού κόσμου, μεταξύ των οποίων είναι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, δικηγόροι, καθηγητές Νομικής κ.ά. Επίσης, έγινε η αιτία για σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως της Αριστεράς, τα οποία επέδωσαν και σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την αντίθεσή τους με την απαγόρευση έχουν εκφράσει και φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών.


Οι Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25, μαζί με το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, κατέθεσαν το πρωί της Δευτέρας προσφυγή στο ΣτΕ με την οποία που ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, υπέβαλαν αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η υπ' αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την προσφυγή τους στρέφονταν και εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σημειώνοντας ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ενώ τόνιζαν ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Στο κείμενο της προσφυγής υποστήριζαν επίσης ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνταν και τη σχετική ευρωπαϊκή νομολογία.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τίμησαν τους 58 Λημνιούς νεκρούς της μάχης του Σκρα

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε σε αυτούς τους ήρωες τόνισε η Δήμαρχος Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επαφές με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσίες της Λέσβου

Η Δήμαρχος Λήμνου πραγματοποιήσε συναντήσεις για θέματα που αφορούν έργα του νησιού και του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα προκήρυξη του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή»

Θα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών πλυντηρίων και φούρνων
ΕΛΛΑΔΑ

Προηγήθηκε εκτροχιασμός της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη

Η έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων δείχνει πως τουλάχιστον 16 επιβάτες έχασαν την ζωή τους από την φωτιά που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το πενθήμερο από 1ης Ιουλίου

Έρχεται η 6ήμερη εργασία
ΚΟΣΜΟΣ

«Νάκμπα» σημαίνει καταστροφή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου