× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας»

Γνωμοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου βορείου Αιγαίου σχετικά με τη μετατροπή του πεδίου βολής σε προσωρινή δομή εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/9/2020

«Θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα γνωμοδότηση κοινοποίησε στα μέσα ενημέρωσης το παράρτημα βορείου Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό αναφέρονται τα παρακάτω:

Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όχι όμως και οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας που είναι κοινόχρηστες, και οι διαμορφώσεις εδάφους απαιτούν εγκρίσεις από διάφορες υπηρεσίες (ΥΠΕΝ, ΓΕΝ, Ενάλιες Αρχαιότητες, κλπ.). Τίθεται θέμα υψίστης Εθνικής Ασφαλείας, αφού ο χώρος κατά μήκος της Ακτογραμμής αποτελεί και Π.Ο.Τ. (Πρόσθιο Όριο Τοποθεσίας), με ότι αυτό συνεπάγεται για την άμυνα του νησιού, ειδικά σε αυτούς τους περίεργους καιρούς με τη γείτονα χώρα.

Στα άρθρα 8 και 10 του ν. 4375/2016 (ΦΕΚ Α’51/2016) ορίζεται ο χαρακτήρας της δομή αυτής. Η παράγραφος 3 του αρ. 16 του ιδίου νόμου -όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αρ.96 ν 4485/17- ορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησηςτης συγκεκριμένης εγκατάστασης. Εκεί αναφέρεται μεν «….Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης και για λόγους εθνικού συμφέροντος, για τις ανάγκες εγκατάστασης των δομών του άρθρου 10 σε ακίνητα του Δημοσίου, ν.π.δ.δ. ή Ο.Τ.Α., σε κοινόχρηστους χώρους, χερσαίες ζώνες λιμένων ή σε ιδιωτικά ακίνητα, επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης των ήδη υφιστάμενων σε αυτά κτιρίων, καθώς και η εκτέλεση των αναγκαίων μετασκευών, η τοποθέτηση ή ανέγερση προκατασκευασμένων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής ή άλλης διάταξης...», αλλά και «…Η περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπου απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με το ν. 4014/2011…». Επομένως, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μπορεί, πράγματι, η εκάστοτε Κυβέρνηση να επιτάσσει χώρους, κτήρια, κτλ. για να εγκαταστήσει δομές προσωρινού χαρακτήρα αδιαφορώντας για τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή (χρήσεις γης, συντελεστής δόμησης), αλλά είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις περιβαλλοντικές διαδικασίες που προβλέπονται στο ν. 4014/2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα το Κεφάλαιο Α’ του ν.4014/11 πραγματεύεται ακριβώς την «Περιβαλλοντική Αδειοδότηση Έργων και Δραστηριοτήτων». Ήδη στην παρ. 3 του αρ. 1 αναφέρεται ρητά ότι «..3. Έργα και δραστηριότητες, ο σχεδιασμός και η διαδικασία υλοποίησης των οποίων υιοθετούνται με ειδικό νόμο, εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος εφόσον, μέσα από τη νομοθετική διαδικασία που ακολουθείται, πληρούνται οι σκοποί του νόμου αυτού, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της επαρκούς δημοσιοποίησης και δημόσιας διαβούλευσης επί των συγκεκριμένων έργων και δραστηριοτήτων.». Υπενθυμίζεται ότι για χωροθέτηση και αδειοδότηση του χώρου δεν γίνεται ουδεμία αναφορά σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ούτε και αξιολόγηση αυτών. Κατά συνέπεια για την αδειοδότηση των έργων απαιτείται να ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά στον ν.4014/11, Αρθρα 2 έως 7. Εν περιλήψει, η αδειοδότηση τέτοιων δομών χρειάζεται την έγκριση Περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο Συμβούλιο της Περιφέρειας, αλλά και εγκρίσεις από την Εφορία Αρχαιοτήτων και τη Δασική Υπηρεσία, ταυτόχρονα με τη θετική εισήγηση από κατάλληλη επιτροπή διαβούλευσης που αποτελείται από φορείς.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο 13ο μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ο Περιφερειάρχης

Παρακολούθησε την παρουσίαση ψηφιακών εργασιών που πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Λέσβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα