× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Καρά Τεπές… «κείται μακράν»;

Περί του χώρου όπου δεν μπορούσε να γίνει το νέο λιμάνι Μυτιλήνης επειδή είναι αρχαιολογικός χώρος αλλά μπορεί να γίνει ΚΥΤ! -Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ*

Δημοσίευση 15/9/2020

Ο Καρά Τεπές… «κείται μακράν»;

Ναι. Πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειάς της. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς και υποσημειώσεις. Μόνο που πλέον δε μιλάμε μόνο για τις ζωές των προσφύγων. Μιλάμε και για δεκάδες χιλιάδες ζωές αλλά και για την αξιοπρέπεια ενός τόπου που βιάζεται και εκβιάζεται από μια κυβέρνηση που νοιάζεται μόνο για τη δημιουργία μιας δομής – φυλακής 12 χιλιάδων ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στην Επάνω Σκάλα και στην Παναγιούδα. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη μια, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την άλλη. Μια φυλακή 12.000 ανθρώπων, η μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης, ανάμεσα σε μαγαζιά, επιχειρήσεις, μικροβιοτεχνίες, ανθρώπινες ζωές. Μια φυλακή ανθρώπων ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους.

 Με χιλιάδες φυγάδες από τον καιόμενο καταυλισμό της Μόριας για προκάλυψη η Κυβέρνηση προχώρησε στο στήσιμο ενός καταυλισμού που βαφτίστηκε «προσωρινός» για να τους στεγάσει. Χρησιμοποιώντας το νομικό πλαίσιο που τίθεται πιθανά από τον «Ξενοκράτη» (ΦΕΚ 423 Β΄10-4-2003) σε συνδυασμό με την «Κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για λόγους δημόσιας υγείας» (ΦΕΚ Β 3840/09.09.2020) προχώρησε σε σειρά εργασιών ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ. Μπαζώνοντας τον αιγιαλό και την παραλία.

Αλλοιώνοντας το ανάγλυφο της περιοχής. Εξαφανίζοντας σε λίγες μέρες αφού κανείς δε βλέπει κι ο δρόμος είναι κλειστός «από τους μετανάστες», χώρους πρασίνου που  περιλαμβάνονται στον κυρωμένο δασικό χάρτη, πολύγωνα που υπάγονται στις δασικές εν γένει εκτάσεις των παραγράφων 1 έως 5 του άρθρου τρία του νόμου 998/79! Ανασκάπτοντας σε βάθος με βαριά μηχανήματα μια περιοχή που κατά τα άλλα είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος ως ζώνη προστασίας Β΄. Σας λέει κάτι αυτό αρχαιολόγε Υπουργέ Πολιτισμού;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Δεν ξέρω αν το θυμόσαστε. Δεν πάνε 10 χρόνια από τότε που εκεί, στον καρά Τεπέ σχεδιαζόταν να γίνει το νέο εμπορικό και επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης. Σχέδια επί σχεδίων με σεβασμό στο περιβάλλον, το ανθρώπινο και το φυσικό και στην ιστορία του τόπου.

Εκεί στη ρίζα του μεγάλου ρωμαϊκού λατομείου, στον «όρο γναφέων», στον τόπο που έτρεξε ο Δάφνις και η Χλόη. Μελέτες επί μελετών και κηρύξεις (στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο η έκταση όλη ορίζεται ως χερσαίες εγκαταστάσεις του νέου λιμανιού της Μυτιλήνης). Και προσπάθεια να μεταφερθεί το πεδίο βολής στο Καμένο δάσος και να πεισθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να παραδώσει την απαλλοτριωμένη από τα μέσα του 20ου αιώνα έκταση.

Και ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων είπε πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Βούτηξαν λέει και βρήκαν σημαντικά ευρήματα. Και στην ξηρά, στην επιφάνεια του εδάφους μπορούσε είπαν κανείς να δει αρχαία κατάλοιπα. Πόσο μάλλον σαν σκάψεις. (Θυμόσαστε τη σειρά των αρχαίων τάφων με τα σημαντικά ευρήματα όταν επί Νομαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου ήρθαν στο φως με το άνοιγμα του νέου δρόμου;)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καρά Τεπές δεν έγινε ποτέ λιμάνι της Μυτιλήνης. Παρέμεινε αυτή η χερσόνησος αναμετάξυ Μυτιλήνης και Παναγιούδας, «καραντίνα» των προσφύγων της Μικρασίας, ιστορικός τόπος όπου τάχθηκε το πυροβολικό των Ναζί στην κατοχή, τόπος που κατέλαβε ο ΕΛΑΣ με διοικητή το Σκούφο, κολαστήρι στη διάρκεια του Εμφυλίου.

Εκεί που πριν χρόνια σκοτώθηκαν οι Φιλομούζης και Μούσιας από έκρηξη χειροβομβίδας στη διάρκεια άσκησης, πεδίο βολής των νιάτων όλων. Ένας τόπος που στο μέλλον έλεγες ότι μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας. Κι ας τον λένε Καρά Τεπέ που πάει να πει μαυρότοπος, γιατί τίποτα δε μπορεί να φυτρώσει λόγω του αγέρα, τίποτα δε μπορεί να σταθεί εκεί σαν αρχίσει να φυσά.

Αυτόν τον τόπο που δε μπορούσαν να κάνουν λιμάνι τον κάνουν φυλακή. ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Με το έτσι θέλω. Αδιάντροπα…

Με τους κρατούντες, όλους τους κρατούντες ετούτου του τόπου να σιωπούν εκκωφαντικά.

 * Ο Στρατής Μπαλάσκας είναι πρώτος σε ψήφους με την παράταξη «Δημοκρατική Μυτιλήνη» Σύμβουλος της Κοινότητας Μυτιλήνης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης