× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρόταση για αναβολή έναρξης σχολικής χρονιάς στο Δήμο Μυτιλήνης

Από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων λόγω της έξαρσης του κορονοϊού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/9/2020

Πρόταση για αναβολή  έναρξης σχολικής χρονιάς στο Δήμο Μυτιλήνης

Με σημερινή του ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης προτείνει την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς στα σχολεία του Δήμου που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μένουν λίγες μέρες πριν την ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς όπως καθορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Ως θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους γονείς του Δήμου Μυτιλήνης σας καταθέτουμε τους προβληματισμούς σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης .
Παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσοχή τόσο τις ανακοινώσεις του υπουργείου παιδείας όσο και την συζήτηση στην βουλή σε σχέση με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός & η υπουργός Παιδείας οι ειδικοί πρότειναν το άνοιγμα των σχολείων αυτή την χρονική στιγμή λέγοντας ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν νοσούν εύκολα ή αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα .
Όλοι γνωρίζουμε βρισκόμαστε στο επίκεντρο της έξαρσης της πανδημίας ιδίως στον Δήμο Μυτιλήνης .

Επειδή όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι αυτή την στιγμή οι επιστήμονες κινούνται σε “αχαρτογράφητα νερά” διότι είναι κάτι πρωτόγνωρο και δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία παγκοσμίως σε αυτού του τύπου του ιού . Για του λόγου το αληθές μέσα σε λίγους μήνες είχαμε αλλαγή απόψεων και οδηγιών σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης (μάσκα και άλλα ). Από την μία μας ενημερώνουν ότι η διατήρηση της απόστασης σε συνδυασμό με την μάσκα είναι το βασικότερο μέσο προφύλαξης και από την άλλη έχουμε μαθητές να βρίσκονται σε τάξεις 17-25 ατόμων μικρές και με αποστάσεις μικρότερες του προβλεπομένου .

Υπάρχουν οικογένειες (δυστυχώς αρκετές ) που τουλάχιστον ένας γονέας ή ένα μέλος της ανήκει σε ευπαθή ομάδα . Καταλαβαίνεται σε τι δύσκολη θέση βρίσκεται αυτή η οικογένεια . Να πάει το παιδί στο σχολείο με κίνδυνο να νοσήσει (ας δεχθούμε ελαφρά ) και να κινδυνέψει το ευπαθές μέλος της οικογενείας ; Τι μέριμνα έχετε λάβει για αυτή τη περίπτωση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βγήκε ταξιδιωτική οδηγία από Βρετανία και από Ολλανδία που ανέφερε ότι ως προληπτικό επιδημιολογικό μέτρο διασποράς του κορονοιού θα επιβάλουν 14ημερη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από συγκεκριμένα νησιά της Ελλάδος μέσα στα οποία είναι και η Λέσβος .

Τα κρούσματα τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στους μετανάστες-πρόσφυγες είναι καθημερινά και αυξανόμενα ( 37 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν χθες στην δομή στο ΚΥΤ που είναι δίπλα στη Μόρια .

Πρόσφατα θρηνήσαμε τον χαμό συμπολιτών μας από τον covid .
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον εκτός καραντίνας ,στο δρόμο προς Μυτιλήνη 12.000 μετανάστες-πρόσφυγες μετά τα χθεσινό κάψιμο του ΚΥΤ της Μόριας .
Ανάμεσα τους βρίσκονται φορείς του covid.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από μόνα τους τα ανωτέρω συνιστούν σοβαρό λόγο ώστε να προχωρήσετε σε αναβολή της ημερομηνίας έναρξης τουλάχιστον στον Δήμο Μυτιλήνης .
Ας αναφερθούμε όμως τώρα στα λειτουργικά ζητήματα.

Μέχρι και σήμερα 5 μέρες πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά , δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης καθαριστριών και υπάρχει κίνδυνος να πάνε οι μαθητές σε σχολεία που δεν έχουν καθαριστεί . Εν μέσω πανδημίας θεωρούμε αν μη τι άλλο άστοχο να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο .

Ακόμη δεν έχουν προμηθευτεί οι σχολικές μονάδες τις μάσκες και τα απαραίτητα αντισηπτικά για τα χέρια .

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα ολοήμερα αναφέρουν ότι «Συστηματική αποφυγή ανάμιξης των μαθητών που δεν ανήκουν στην ίδια τάξη σε όλες τις εκδηλώσεις της σχολικής ζωής, περιλαμβανομένων ιδιαίτερα των διαλειμμάτων και της διδασκαλίας» . Πως θα διασφαλιστεί η λήψη των γευμάτων στα θρανία των παιδιών, όταν οι δάσκαλοι στο ολοήμερο είναι ένας ή δύο καθημερινά – ανάλογα με τα τμήματα;

Αλλά κι αν αυτό γίνει, πως θα αποφευχθεί η ανάμιξη μαθητών αφού μετά το γεύμα όλοι οι μαθητές του Ολοήμερου μαζεύονται για την μελέτη σε μία ή δύο αίθουσες;

Έχουν γίνει testστους δασκάλους ή στους καθηγητές τόσο για την διασφάλιση της δικής τους υγείας όσο και των μαθητών ;
Μέλημα μας είναι να έχουν την καλύτερη μόρφωση τα παιδιά μας αλλά όχι βάζοντας σε ρίσκο την υγεία τους αλλά και των γονέων.

Με αυτά τα δεδομένα ζητάμε να αναθεωρηθεί η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων του Δήμου μας στις 14 Σεπτεμβρίου και να καθορισθεί μια μεταγενέστερη ημερομηνία (όπως είχαμε προτείνει σε δελτίο τύπου μαςπου σας είχαμε κοινοποιήσει ) ώστε και τα λειτουργικά θέματα να μπορέσουν να επιλυθούν αλλά και να υπάρξει λύση της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε από τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας όπως και να υπάρξει ύφεση της πανδημίας στο Δήμο μας» .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Δυναμώνουμε την ΕΛΜΕ»

Τον απερχόμενο πρόεδρο Γιάννη Συκά φιλοξένησε ο Γιάννης Ζαφειρίου στην εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κινητοποίηση για την Παλαιστίνη

Πέμπτη 16 Μαΐου, στα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης, στις 6:30 το απόγευμα με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας ανακοίνωσε ο Βαρτζόπουλος

Με κινητοποίηση διαμαρτυρίας υποδέχθηκαν τον υφυπουργό Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λέσβου στην Καλλονή
ΥΓΕΙΑ

Ξεκίνησε η μετακόμιση της ψυχιατρικής κλινικής Μυτιλήνης

Ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στο καλοκαίρι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεσιτών

Οι μεσίτες της χώρας απέκτησαν το δικό τους πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις για την Μάχη του Σκρά

Τίμησαν τους 338 Λέσβιους πεσόντες της Μεραρχίας Αρχιπελάγους
ΥΓΕΙΑ

Σε συνέδριο για την υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη ο Καμπούρης

Ο πρόεδρος και διοικητής του Νοσοκομείου παρακολούθησε με ενδιαφέρον μεταξύ άλλων την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη