× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγρόκτημα Τούμπα

Στην κορυφή του παραδείσου!

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ Δημοσίευση 19/7/2020

Αγρόκτημα Τούμπα

Στα 500μ υψόμετρο, ανάμεσα στον οικισμό του Καριώνα και στο χωριό Μηλιές, βρίσκεται το Αγρόκτημα Τούμπα.
Είναι το δημιούργημα του Κώστα Μούκα, ο οποίος μεγάλωσε στην Αθήνα και ύστερα από 12 χρόνια ζωής στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε να επιστρέψει στο χωριό της μητέρας του, στις Μηλιές. Τα πρώτα χρόνια ασχολήθηκε με τις ελιές και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ανάδειξης και Προστασίας Εγκαταλελειμμένων Οικισμών Πλωμαρίου. Όνειρό του ήταν να ξαναφέρει ζωή στα ορεινά χωριά της περιοχής, πάντα με σεβασμό στην παράδοση και στο παλιό.
Μέσα από τις στάχτες τις καταστροφικής πυρκαγιάς του 1994 οραματίστηκε κάτι πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη, ανοίγοντας νέους δρόμους για τον συνδυασμό φύσης και ανθρώπου. Παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που βοήθησαν στην ανάδειξη του εγκαταλελειμμένου, τότε, χωριού Μηλιές, ξεκίνησε την δημιουργία ενός επίγειου παραδείσου.
Το αγρόκτημα παίρνει το όνομά του από τη στρογγυλεμένη κορυφή του λόφου, την «Τούμπα», στην οποία βρίσκεται. Στο αγρόκτημα έρχεται κανείς οδικώς, είτε από τον επαρχιακό δρόμο που ξεκινάει από τον Σκόπελο προς τις Μηλιές, μέσω Καριώνα, είτε από το Πλωμάρι, απ’ όπου υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές διαδρομές.
Σήμερα, η Τούμπα είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αγαπάνε τη φύση!
Η δυνατότητα που σου δίνεται να διαμείνεις σε ένα από τα πέντε πετρόχτιστα σπιτάκια, απολαμβάνοντας την ηρεμία της φύσης, θα κάνει αξέχαστη την διαμονή σου.
Οι νύχτες της Τούμπας σου δίνουν την αίσθηση ότι θα αγγίξεις τα αστέρια!
Την περιοχή γύρω από το αγρόκτημα, μπορεί κανείς να την εξερευνήσει μέσω των παλιών της μονοπατιών, που προσφέρονται για πεζοπορίες και ποδήλατα βουνού.
Κρυμμένα ξωκλήσια, τρεχούμενα νερά, ποτάμια με πλατάνια, εγκαταλειμμένοι οικισμοί, καθώς και ο πανέμορφος ελαιώνας της περιοχής, από λιθόστρωτα μονοπάτια εξαιρετικής κατασκευής, αλλά και μονοπάτια σε φυσικό έδαφος, μάς οδηγούν σε πανέμορφα τοπία.
Η επαφή με τα άλογα που υπάρχουν μέσα στο κτήμα είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά που μπορούν να γνωρίσουν και να μάθουν τον τρόπο ζωής μέσα στη φύση.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στο καφενείο όμορφες τοπικές γεύσεις, να δοκιμάσει οργανικά προϊόντα, απευθείας από τον κήπο, ή να πιει τον καφέ του απολαμβάνοντας ένα από τα πιο ξεχωριστά ηλιοβασιλέματα του νησιού μας!
Η Μαργαρίτα με τις κόρες της Άννα, Χριστίνα και Ευφορία συνεχίζουν το έργο που άφησε πίσω ο Κώστας Μούκας.
Η ελληνική φιλοξενία αποτυπώνεται στη συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων. Μας προσδίδει οικειότητα που σπάνια βρίσκουμε σε άλλα μέρη.

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ