× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να αποζημιωθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί που υπέστησαν ζημιές»

Παρέμβαση του Αγροτικού Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ για τις «επιλεκτικές» αποζημιώσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/5/2020

«Να αποζημιωθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί που υπέστησαν ζημιές»

Την χορήγηση αποζημιώσεων σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς ζητά για ακόμα μια φορά η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με ανακοίνωση του Αγροτικού Γραφείου του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειώσουμε ότι για τον σκοπό αυτό ο βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς με ερωτήσεις του στη Βουλή, έχει επανειλημμένα ζητήσει να δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού. Η ενίσχυση αυτή είναι άσχετη με την αποζημίωση του ΕΛΓΑ και το αίτημα είναι να δοθεί οριζόντια σε όλους.

Στη σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «από κανένα δεν αμφισβητείται ούτε το γεγονός της ανεμοθύελλας που έπληξε το νησί μας, ούτε το γεγονός της δίκαιης αποζημίωσης των 1674 παραγωγών από τις περιοχές Πλωμαρίου και Γέρας.

Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αμφισβητεί, είναι το κατά πόσο ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία ενημέρωσης τόσο από τον ΕΛΓΑ, όσο και από τον Δήμο. Κανονικά οι Δήμοι θα έπρεπε να ενημερώσουν τα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα, προκειμένου να υποβάλουν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί αιτήσεις αποζημίωσης προς τον ΕΛΓΑ. Αυτό έγινε μόνο στο Πλωμάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τεκμηρίωση και ο τρόπος αποζημίωσης των αγροτών είναι διοικητική λειτουργία που καθορίζεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και διεκπεραιώνεται από τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τοπικούς αντιπροσώπους του ΕΛΓΑ, που είναι συγχρόνως και υπάλληλοι του Δήμου.

Εφ’ όσον έγινε επιτόπιος έλεγχος της ζημιάς από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ και τεκμηριώθηκε το αίτημα της αποζημίωσης, κανείς δεν μπορεί να ματαιώσει την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Γέρας και του Πλωμαρίου.

Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει με χρήματα που προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και όχι του Υπουργείου, είναι ανεξάρτητος Οργανισμός με δικό του κανονισμό λειτουργίας και οι αποφάσεις των αποζημιώσεων δεν εγκρίνονται ή απορρίπτονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κακώς λοιπόν ο ΕΛΓΑ σας παρέπεμψε στο Υπουργείο και κακώς εσείς το δεχτήκατε ως γεγονός, ρίχνοντας την ευθύνη γι’ αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποζημιώσεις είναι νόμιμες, δίκαιες και αν τελικά δεν καταβληθούν την ευθύνη γι’ αυτό θα την έχει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές.

Οι δύο προηγούμενες παραγωγικές χρονιές ήταν καταστροφικές για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου εξ αιτίας της μικρής παραγωγής το 2018/19 και της δακοπληξίας και των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών στην αγορά το 2019/20, που εξανέμισαν το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται τόσο για την αποζημίωση όλων των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ, όσο και για την χορήγηση ειδικής ενίσχυσης όλων των ελαιοπαραγωγών του νησιού μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό τον αγώνα καλούμε να συμβάλουν όλοι οι θεσμοί και βέβαια οι Δήμοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό επιβάλλουν τόσο οι θεσμικοί τους ρόλοι, όσο και η ανθρώπινη αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουν και για τους ελαιοπαραγωγούς των υπόλοιπων περιοχών του νησιού μας. Τελικά το θέμα δεν είναι να έχουν κάποιοι γείτονες τις κατσίκες τους και οι υπόλοιποι να τους κοιτάζουν, αλλά να έχουν όλοι οι γείτονες κατσίκες εφόσον το δικαιούνται".

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου η υποβολή των ενστάσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, σάκκος του μποξ για ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείο

Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τα προβλήματα που προέκυψαν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία εργασίας σε γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Ζητείται υπάλληλος στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ