× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκδήλωση ύμνος στον πολιτισμό της ελιάς

Η μεγάλη προσέλευση κόσμου και η ποιότητα των ομιλητών χαρακτήρισαν για μια ακόμα φορά την έκθεση της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» στο Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 19/5/2024

Εκδήλωση ύμνος στον πολιτισμό της ελιάς

Αφιερωμένη στα μουσεία η χθεσινή μέρα, Σαββάτο 18 Μαΐου και στο Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά στην Παπάδο της Λέσβου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ελιά, το λάδι, και η συμβολή τους στον πολιτισμό». Η έκθεση οργανωμένη από την πολιτιστική «Εταιρεία Αρχιπέλαγος» η οποία και δημιούργησε το Μουσείο που αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό και μηχανολογικό μνημείο που οικοδόμησε η οικογένεια του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στα 1887, χαρακτηρίσθηκε από την πολύ υψηλή ποιότητα της όσον αφορά τα εκθέματα αλλά και τους ομιλητές. Κάτι που αναγνωρίστηκε από τον πολύ κόσμο που κατέκλυσε την εσωτερική αυλή του Μουσείου κάτω από την επιβλητική καμινάδα του εντυπωσιακού μνημείου.
Ο Πρόεδρος της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος», αρχιτέκτονας και πρώην Υπουργός στην οποία ανήκει το Μουσείο- Ελαιοτριβείο, αρχιτέκτονας και πρώην Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, καλωσόρισε τους καλεσμένους κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο Μουσείο αλλά και στη σημασία του πολιτισμού της ελιάς που είναι το κυρίαρχο δέντρο στο νησί της Λέσβου. «Εγκαινιάζουμε είπε μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις που έγιναν σε αυτόν τον χώρο και στην Λέσβο, χάρη στην συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, του Μουσείου της Ακρόπολης Αθηνών, του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, και του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».
Προλογίζοντας και παρουσιάζοντας τους ομιλητές στην εκδήλωση, ο κ. Σηφουνάκης ευχαρίστησε τον Έφορο Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη, το Γενικό Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη και το Διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητή Νίκος Ζούρο. Ευχαρίστησε επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση που είναι και οι χορηγοί της εκδήλωσης.
Ο Παύλος Τριανταφυλλίδης μιλώντας με θέμα «Η ελιά στη Λέσβο κατά την αρχαιότητα» έκανε εκτενή αναφορά στη σχέση της Λέσβου, με την ελιά, και το λάδι στους αρχαίους χρόνους. Σημείωσε τη γνώση της διαδικασίας παραγωγής λαδιού από την εποχή του προϊστορικού οικισμού της Θερμής. Επίσης έκανε αναφορά στην εγκατάσταση του ελαιοτριβείου που βρέθηκε κοντά στην Πηγή της Λέσβου. Και ανέλυσε πλήρως της σημασία του αρχαίου διπλού λίθινου ληνού του 2ου – 3ου αιώνα π.Χ. που εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά. Ας σημειωθεί ότι ειδικό ένθετο για αυτό το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα επιμελήθηκε ο ίδιος, και διατίθεται στους επισκέπτες του Μουσείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, αναφέρθηκε στους Παναθηναϊκούς αγώνες και την καλλιτεχνική ιδιαιτερότητα των Παναθηναϊκών Αμφορέων, αναλύοντας μεταξύ άλλων την αξία του παρουσιαζόμενου στην έκθεση, αρχαίου Παναθηναϊκού Αμφορέα του 4ου π.Χ. αιώνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συμβολή της Λέσβου στον πολιτισμό της ελιάς ενώ «βάφτισε» τη Λέσβο «Ελαιοθάλασσα» υμνώντας τον τόπο με ποιήματα που γράφτηκαν για την ελιά.

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της ανασκαφής και ανάδειξης απολιθωμένων κορμών δέντρων, και ειδικότερα των απολιθωμένων φύλλων ελιάς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ελαιώνα της Λέσβου. «Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται η ελιά στη Λέσβο, είναι ορεινές ή ημιορεινές με ξερικά και φτωχά εδάφη. Η ορεινότητα των ελαιώνων και η δυσβατότητα των περιοχών καλλιέργειας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου» σημείωσε ο κ. Ζούρος ο οποίος τόνισε ότι «η Λέσβος αποτελεί μία από τους πλέον σημαντικές περιοχές για την Ελληνική ελαιοκαλλιέργεια με περίπου 11 εκατομμύρια ελαιόδενδρα να απλώνονται σε συνεχείς ελαιώνες».

Ακολούθησε ξενάγηση στις αίθουσες του Μουσείου όπου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:
- Πτερυγιόσχημος αμφορέας της πρώιμης εποχής του χαλκού από τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
- Παναθηναϊκός αμφορέας του 4ου π.Χ. αιώνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
- Αρύβαλλος του 6ο π.Χ. αιώνα από το Μουσείο της Ακρόπολης
- Απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας 60.000 ετών, από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, ο βουλευτής Παναγιώτης Παρασκευαίδης, ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μοιυτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δυτικής Λέσβου Ζαχαρώ Ιωακείμ, άλλοι αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών του νησιού.
Μεταξύ των καλεσμένων που επισκέφθηκαν τη Λέσβο ειδικά για την έκθεση ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Μπακογιάννης με τη σύζυγο του γνωστή δημοσιογράφο Σία Κοσσιώνη.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Απινιδωτή απέκτησε το Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης «Βύρων Σιβολαπένκο»

Πρόκειται για δωρεά από την Μονής Υψηλού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτάζει το Αγιασώτικο κεράσι

Μεγάλο μουσικό γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού από τις 2.00 το απόγευμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 6ης Γιορτής Κερασιού
ΥΓΕΙΑ

Συνεχίζει μαχητικά η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Ανακοίνωση της συνδικαλιστικής κίνησης για τις εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Εβδομάδα κινηματογραφικής παιδείας στο Πλωμάρι

Σήμερα Κυριακή 2 Ιουνίου ξεκινούν οι προβολές στην αυλή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Περιβαλλοντική δράση από το 6ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Την Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 18:00
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράσεις για το περιβάλλον από το Σύλλογο «Το Δελφίνι»

Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εβδομάδας Περιβάλλοντος που ανακοίνωσε το «Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διάρρηξη στην αγορά της Μυτιλήνης

Το κατάστημα λευκών ειδών Καπετανέλλης θύμα διάρρηξης για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τι γίνεται σ αυτή τη χώρα όταν ακόμη και εισαγγελείς «τους φοβούνται»;

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την πρόεδρο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών Μαρία Καρυστιανού σε ομιλία της στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από τη Λέσβο στη Βαρκελώνη

«Εξαγωγή τεχνογνωσίας» στη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων, από τους Προσκόπους της Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αποχή ως αλήθεια της απελπισίας! Η συμμετοχή;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΒΑΤΣΗΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκε η σορός

Είχε βρεθεί σε βραχώδη ακτή στην Σκάλα Σκαμνιάς
ΥΓΕΙΑ

Νίκη του Στρατή Κλεάνθη στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης