× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι αγρότες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε πανικό η ηγεσία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/5/2024

Οι αγρότες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Τίποτα δεν πάει καλά στην λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, κι αυτό δεν αποτελεί είδηση. Το βιώνουν οι αγρότες δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων σε όλη την χώρα εδώ και χρόνια. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ομολογεί και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το καλοκαίρι του 2023, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί καμία ουσιαστική λύση στα προβλήματα λειτουργίας του Οργανισμού.  Η επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η φυσική εξέλιξη μιας προβληματικής κατάστασης που δημιουργήθηκε με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο εύλογο ερώτημα ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα αυτής της κατάστασης, η απάντηση είναι πολύ απλή: οι αγρότες δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων. Αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν μέρος ή το σύνολο των επιδοτήσεων που δικαιούνται, αυτοί θα είναι αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων.

Έντονη η κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ για τα όσα γίνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κασίμης: Είναι ανεπαρκείς και μακριά από την πραγματικότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης σε σχόλιο του αναφέρει:

Με ανακοίνωσή του την 01 Μαΐου 2024 ο ΟΠΕΚΕΠΕ χαρακτηρίζει ως «άλμα προς το μέλλον» τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν πριν το Πάσχα κι ας αποτέλεσαν μια τραγωδία για τον αγροτικό κόσμο, κι ας συναντάμε παντού εξοργισμένους δικαιούχους ενισχύσεων.

«Αφήνει πίσω του όσα τον πλήγωσαν και θεμελιώνει την λειτουργική του κανονικότητα», μας ενημερώνει ο Οργανισμός, κι ανακοινώνει ταυτόχρονα ότι ανοίγει ξανά η πλατφόρμα μέχρι τέλη Μαΐου για την καταχώρηση ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ώστε για να γίνει συμπληρωματική πληρωμή πριν την ημερομηνία των Ευρωεκλογών στις 9η Ιουνίου 2024 (βεβαίως, βεβαίως!).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και δεν έφταναν αυτά τα τραγελαφικά, ήρθε και η απανταχούσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «λειτουργικότητα» (sic) του ΟΠΕΚΕΠΕ που, με σχετική επιστολή της, τον θέτει ουσιαστικά σε επιτήρηση για ένα χρόνο - με την απειλή άρσης της πιστοποίησής του.

Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις του φορέα πιστοποίησης του Οργανισμού και κάνει αναφορά σε σοβαρές ελλείψεις που αμφισβητούν τα κριτήρια διαπίστευσής του.

Δεν μένει εκτός κριτικής όμως ούτε και ο φορέας πιστοποίησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον οποίο, μεταξύ άλλων, αποδίδονται ευθύνες για συγκεκριμένες ελλείψεις στην έκθεσή του, για τον μικρότερο αριθμό των ελέγχων που άσκησε, αλλά και για την ελλειμματική αναφορά στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις ανακτήσεις αδικαιολογήτως εισπραχθέντων ποσών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, η Επιτροπή δεν φείδεται κριτικής σε ότι αφορά στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου και ανακτήσεων του ίδιου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που καθιστούν ανεπαρκή την ανταπόκρισή του στα κριτήρια πιστοποίησης.

Το έγγραφο της Επιτροπής, αποτελεί κόλαφο, όχι μόνο για την λειτουργία του ελεγχόμενου Οργανισμού αλλά και για τον ίδιο τον ελέγχοντα φορέα πιστοποίησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκτός από τους ελεγχόμενους, τα μάτια μας και στους ελέγχοντες!

Οι «πανηγυρισμοί» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, με προβληματικές πληρωμές και αδιαφανή λειτουργία του Οργανισμού, δείχνουν πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκονται και πόσο ανεπαρκείς είναι στην εφαρμογή των βασικών κανόνων καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων.

ΠΑΣΟΚ: Άλλη μία απόδειξη της αποτυχίας της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης

Σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σημειώνει:

«Τον Μάρτιο του 2024 σε έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλογίζει πρόστιμο στη χώρα μας 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων για τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022.

Τον Απρίλιο του 2024 σε νέα έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 12μηνη επιτήρηση για σοβαρές παρατυπίες, που αφορούν στη λειτουργία και στελέχωση του οργανισμού, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργειών μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών.

Το 2023 ως πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. που σχεδίασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αποτέλεσε τη χειρότερη χρονιά πληρωμών για τον αγροτικό κόσμο από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας.

Οι «πετσοκομμένες» πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανικανότητα της κυβέρνησης να διανείμει δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύσεις που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες.

Δεν μάθαμε ποτέ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τι έχει πληρώσει, πόσους παραγωγούς πλήρωσε, τι ποσά δεν πληρώθηκαν και πόσοι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν τόσο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα όσο και στις καταβολές του περασμένου Δεκεμβρίου και του περασμένου Οκτωβρίου.

Επίσης, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πληρωμές του 2022!

Το γεγονός της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ε.Ε. καθιστά τη χώρα μας, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οργανισμός που πληρώνει αγροτικές ενισχύσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλοι χαμένοι της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης είναι οι αγρότες μας, που εισέπραξαν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται και βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να χαρεί τα «επινίκια» αυτής της εξέλιξης καθώς όπως έχει αποδείξει περίτρανα μας καθιστά μονίμως πρωταθλητές!
Πρώτη χώρα στην ακρίβεια, δεύτερη χώρα σε δαπάνες ιδιωτικής υγείας, δεύτερη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη και με πρωτοφανείς καταδίκες για το κράτος δικαίου.

Τι έλεγε μέχρι χθες στους αγρότες ο κ. Αυγενάκης για τις αγροτικές ενισχύσεις;
Ότι δεν φταίει αυτός αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποιος φταίει λοιπόν μετά από αυτή την απόφαση;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο κ. Αυγενάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που αδυνατούν να κατανείμουν δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύσεις των αγροτών;».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σιγή ιχθύος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την επιδότηση των αναβαθμίδων

Σε ποιες περιοχές της χώρας πήγαν τα χρήματα από το οικολογικό σχήμα που σχεδιάστηκε για την νησιωτική Ελλάδα; Αγανακτισμένοι αγρότες δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη ζητώντας αποζημιώσεις
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλο ένα γέρικο σκαρί στο Βόρειο Αιγαίο;

Δημοσιεύματα θέλουν το Sporades Star της Sea Jet να μπαίνει στις συνδέσεις της Λέσβου και της Λήμνου με Καβάλα και Θεσσαλονίκη
ΑΓΟΡΑ

«Γιατί έχει ήλιο, έχει Πλωμάρι»

Νέα διαφημιστική καμπάνια από την ποτοποιία Ισιδώρου Αρβανίτη, η οποία φέτος γιορτάζει τα 130 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια κάρτα, μια ποια κάρτα; Μια κάρτα Πειραιώς!

Με «υπογραφή» του Εμπορικού Συλλόγου, η προκυμαία Μυτιλήνης φιγουράρει σε κάρτες ΑΤΜ σε μια φωτογραφία αρκετά παλιά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Σημαντική παραγωγική χρονιά το 2024 για τη Λέσβο, με καλές τιμές στο λάδι»

Ο γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο του ελαιολάδου Χαράλαμπος Παπαδέλλης, μιλά για τις τιμές στο λάδι, την παραγωγή της νέας περιόδου, τη δακοκτονία και τα προβλήματα του ελαιώνα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προϊόντα περιποίησης δέρματος από φύλλα ελιάς!

Η Δήμητρα Πάλλη και η Τάνια Κωφίδου μάς εξηγούν πώς αξιοποίησαν την κολοβή ελιά της Λέσβου, τα ευρήματα του εργαστηρίου Χημείας του ΕΚΠΑ για να δημιουργήσουν προϊόντα καθαρισμού, θρέψης, αναζωογόνησης και απόλαυσης
ΑΓΟΡΑ

Για γεωργικά μηχανήματα, εφόδια και μελέτες: Νικόλαος Βομβονής και ΣΙΑ ΟΕ

Βρίσκεται στο 6ο Χιλιόμετρο Μυτιλήνης-Θερμής (Έναντι του Αφάλωνα) στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πρώτη πτήση από Αυστρία στη Λέσβο

Μετά από πολυετή απουσία, που δεν υπήρχε σύνδεση, επέστρεψε η πτήση charter και θα πραγματοποιείται έως τις αρχές Οκτωβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης