× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/5/2024

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός» εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού και συγκεκριμένα αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η εταιρία Ελλάκτωρ A.E. θέλει να κατασκευάσει υβριδικό πάρκο για την παραγωγή ενέργειας. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή νέου φράγματος στον Αητό και αξιοποίηση του φράγματος Ερεσού. Από εκεί θα τραβάει νερό για το πάνω φράγμα και θα το ξανακατεβάζει στο φράγμα Ερεσού για να παράγει ρεύμα. Επίσης το έργο περιλαμβάνει και την τοποθέτηση 6 ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων στα βουνά Βίγλα-Αητός-Πλάκες. Οι ανεμογεννήτριες αυτές, (που θα καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο σε ύψος και σε έκταση,) θα μπουν σε συνέχεια αυτών που υπάρχουν πάνω από την Άντισσα. Το έργο βρίσκεται ήδη στο δεύτερο στάδιο υλοποίησης καθώς είναι δημόσια ανοιχτή προς διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το έργο αυτό αν επιτρέψουμε να υλοποιηθεί θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις τις οποίες και καταγράφουμε παρακάτω επιγραμματικά για να ενημερώσουμε τους Ερεσιώτες και φίλους της Ερεσού και των γύρω κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1) Πλήγμα στην κτηνοτροφία.

Η εταιρία θα δεσμεύσει τους κλήρους και τα ιδιόκτητα μέρη που σήμερα χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι εδώ και δεκάδες χρόνια. Η δέσμευση μέρους των βουνών Βίγλα - Πλάκες - Αητός αλλά και του μέρους μεταξύ Αητού και φράγματος Ερεσού θα συρρικνώσει σημαντικά τους βοσκότοπους της περιοχής δυσκολεύοντας την συνέχιση της κτηνοτροφίας. Η πιο σημαντική επίπτωση όμως για τους τσομπάνηδες της περιοχής θα είναι η εξής. Στα ιδιόκτητα και τους κλήρους που θα δεσμεύσει η εταιρία θα γίνει αλλαγή χρήσης γης και δεν θα μπορούν να δηλωθούν για τις επιδοτήσεις!

2) Ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού. Πλήγμα στην άρδευση του κάμπου Ερεσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρία στο έργο της στόχο έχει να αξιοποιήσει το υπάρχον φράγμα Ερεσού. Ένα μεγάλο έργο της περιοχής με 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου Ερεσού παραδίδεται απλόχερα σε μία εταιρία. Στο ερώτημα αν το νερό θα πηγαίνει για την άρδευση του κάμπου ή για την παραγωγή ενέργειας την απάντηση μας δίνει η ίδια η εταιρία. Στην μελέτη γράφει ότι κάτω από 49 μέτρα ύψος του νερού στο φράγμα Ερεσού (63 μέτρα ύψος είναι όταν είναι γεμάτο) το νερό θα δεσμεύεται αποκλειστικά για την παραγωγή ενέργειας! Αυτό πρακτικά θα έχει ως αποτέλεσμα την επαναχρησιμοποίηση των πηγαδιών με ολέθριες επιπτώσεις στη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα, επομένως και την ύδρευση του χωριού.

3) Πλήγμα στον τουρισμό.

Το έργο αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις και στον τουρισμό της περιοχής. Θα αποτελέσει ένα μεγάλο χτύπημα στην εικόνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας καθώς τα έργα προβλέπεται να γίνουν μέσα στα απολιθωμένα. Επίσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

θα υπάρξουν και οικονομικές επιπτώσεις, αφού ένα τέτοιο έργο θα απομακρύνει τους «πουλάκηδες», μία κατηγορία τουριστών που ανοίγει την σεζόν και επισκέπτεται την Δυτική Λέσβο Μάρτη-Απρίλη. Τέλος η παρουσία των 6 γιγάντιων ανεμογεννητριών, ορατών από την παραλία Ερεσού όπως και το σύνολο των έργων θα υποβαθμίσουν το τοπίο αισθητικά.

4) Πλήγμα στο περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι μεγάλες επίσης. Το έργο βρίσκεται μέσα σε ζώνες Natura. Τα σημαντικά είδη που ζουν και αναπαράγονται στη Natura, αλλά και στο φράγμα, θα απομακρυνθούν, εφόσον η κατασκευή του θα επηρεάσει την περιοχή στην οποία ζουν. Η βάση των ανεμογεννητριών θέλει 2 γήπεδα ποδοσφαίρου γεμάτα τσιμέντο και σκυρόδεμα για να στηθούν. Οι παρεμβάσεις μεταξύ Αητού και φράγματος Ερεσού θα αλλοιώσουν το τοπίο προκαλώντας ζημιά στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ενώ η τοποθέτηση υπέργειου καλωδίου διασύνδεσης με την Καλλονή, μέσα από το δάσος των Παρακοίλων, θέτει σε κίνδυνο πυρκαγιάς το μοναδικό δάσος Μαύρης Πεύκης του νησιού.

5) Αρχαιολογική ζώνη και υγεία των κατοίκων.

Το έργο βρίσκεται μέσα σε ανακηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Επίσης δεν πληροί όλες τις παραμέτρους αποστάσεων από οικισμούς (λιγότερα από 2χλμ από τη Τζήθρα και λιγότερα από 6χλμ από την Άντισσα) και αυτός είναι ένας επίσης πολύ σημαντικός λόγος να υπάρξουν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και των ζώων της περιοχής. 

Καλούμε τους κατοίκους να ενημερωθούν για αυτό που πάει να γίνει και να σταθούν δίπλα μας, ώστε όλοι μαζί να προστατέψουμε τον τόπο αυτό, την τοπική οικονομία και το περιβάλλον.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράκληση για τους μαθητές

Την Κυριακή 26 Μαΐου στον ναό του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

2η η Πανεπιστημονική για την κεντρική αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στη Λέσβο

Ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στην παράταξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς στη Λέσβο

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί το νησί την Παρασκευή 24 Μαΐου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Απόστολος Πατέστος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Εκλέχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο κύκλος του νερού

Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

17 ‑ 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες KRAVARA ENDURO ΜΤΒ 2024

Σημαντικές επιτυχίες για τους αθλητές του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου Βασίλη Βουρσούκη, Παναγιώτη Δελημήτρο, Λευτέρη Τιτιρέκη και Δημήτρη Καραντώνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια κάρτα, μια ποια κάρτα; Μια κάρτα Πειραιώς!

Με «υπογραφή» του Εμπορικού Συλλόγου, η προκυμαία Μυτιλήνης φιγουράρει σε κάρτες ΑΤΜ σε μια φωτογραφία αρκετά παλιά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικό περίπτερο και περιοδείες από τη Νέα Αριστερά

«Θα διεξάγονται συναντήσεις και εκδηλώσεις για τις οποίες θα ενημερώνεται το κοινό»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Βραβείο Μπότση» στο Στρατή Μπαλάσκα

Το κορυφαίο «ειδικό βραβείο περιφερειακού ρεπορτάζ» απονεμήθηκε σήμερα στο Μυτιληνιό δημοσιογράφο, σε τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σεμινάριο μητρικού θηλασμού για έγκυες και νέες μητέρες

Με τη μαία, Εριφύλη Κώστογλου, στο Λευκό Χαρτί στην Επάνω Σκάλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ψέμα της ΝΔ ότι οι δομές‑ φυλακές προσφύγων θα είναι άδειες»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης στη συνέντευξη που έδωσε στο «Ν»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τροχαίο ατύχημα στον Καρά Τεπέ

Την Δευτέρα 20 Μαΐου το πρωί