× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανεπαρκές και γερασμένο το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια από το 2022 και σε πολλούς οφείλονται ρεπό άνω των 60 ημερών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2024

Ανεπαρκές και γερασμένο το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εξαιρετικά μεγάλες είναι οι ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά δείγματα της έλλειψης προσωπικού είναι πως σε εργαζόμενους οφείλεται η κανονική άδεια του 2022 και πολλοί είναι οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται 60 ρεπό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:

«Πολλαπλά  τα  προβλήματα του προσωπικού στο Βοστάνειο.

Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, υπάρχει μία μεγάλη αύξηση όγκου δουλειάς (2021 με 2022, +28.000 ημέρες νοσηλείας), που την επωμίζεται το ήδη ελλιπές, κουρασμένο και γερασμένο προσωπικό.  Το προσωπικό για συνεχόμενα χρόνια υφίσταται μία πρωτόγνωρη πίεση, αρχικά το μεταναστευτικό, στη συνέχεια πανδημία και τώρα με την εντατικοποίηση της δουλειάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπηρεσία οφείλει σε εργαζόμενους ακόμα άδεια του 2022, ενώ έχουμε ήδη καλύψει το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οφείλει σε  εργαζόμενους έως και 60 ρεπό ανάπαυσης που από μόνο του είναι παράτυπο.

Για πρώτη φορά μετά από δεκάδες χρόνια υπάρχουν συνάδελφοι που σκέφτονται την παραίτηση. Νέοι συνάδελφοι ψάχνουν και βρίσκουν τρόπους ώστε να φύγουν από το νοσοκομείο προς άλλες υπηρεσίες.  Κάποιοι δεν κάνουν δεκτή την θέση τους κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προκηρύξεων βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί. Αρκετοί συνάδελφοι προχωρούν σε συνταξιοδότηση έστω και πρόωρή ενώ  φυσικά τα κενά τους δεν καλύπτονται ποτέ. Έχει να προσληφθεί επικουρικός εργαζόμενος πάνω από 2 χρόνια και οι μόνιμοι που  προσλαμβάνονται κατά 90%  είναι οι  εργαζόμενοι που εργάζονται σαν επικουρικό. Με τον τρόπο αυτό το πρόσημο παραμένει μόνιμα αρνητικό. Από το  2022 έως 2024 πανελλήνια το πρόσημο είναι -7.517 συνάδελφοι.

Η προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σίγουρα είναι σημαντική, αλλά  να  φωτογραφιζόμαστε με κάθε νέο μηχάνημα που αγοράζουμε δεν είναι λύση. Τα μηχανήματα πρέπει να τα δουλεύουν χέρια. Το Βοστάνειο χρειάζεται έμψυχο δυναμικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότερες κλινικές αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού και οι βάρδιες βγαίνουν πέρα από τα όρια της νομιμότητας. Οι τραυματιοφορείς είναι κατά 20% λιγότεροι από πέρυσι, με μειωμένα άτομα στην βάρδια, ενώ έχει προστεθεί στις αρμοδιότητες τους και το αιμοδυναμικό και το μαιευτικό (απόσπαση τραυματιοφορέα σε Κ.Υ.).  Το ακτινολογικό για το οποίο πριν ενάμιση χρόνο έγιναν κινητοποιήσεις για τις απαράδεκτες  συνθήκες εργασίας τελικά σήμερα αντί να έχει ενισχυθεί είναι με λιγότερους εργαζόμενους. Αυτά είναι 2 χαρακτηριστικά τμήματα χωρίς να σημαίνει ότι και στα υπόλοιπα τμήματα δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα εμψύχου δυναμικού.

Λόγω του μεγάλου ορίου ηλικίας (μόνιμο προσωπικό, 80% άνω των 50 ετών) καθώς και της εντατικοποίησης που αναφέραμε έχουμε πολλούς συναδέλφους με ασθένειες, (μυοσκελετικά, αυτοάνοσα, κακοήθειες, κλπ) που δεν τους επιτρέπουν να εργαστούνε κυκλικό ωράριο. Με τα προαναφερόμενα οι υπόλοιποι που εργάζονται σε κυκλικό ωράριο έχουν ακόμα μία έξτρα επιβάρυνση.

 Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν είναι απλά νούμερα  ενός οργανισμού που πρέπει να καλυφθεί, είναι έμψυχο  δυναμικό με οικογένειες που θα πρέπει να εργάζονται υπό συνθήκες σύμφωνες με τις κείμενες διατάξεις και κανονισμούς».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα από την Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου στην απεργιακή συγκέντρωση

Στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στις 11 το πρωί δίνουν ραντεβού τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ: Την Πρωτομαγιά στην Πλατεία Σαπφούς

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης απευθύνει το Νομαρχιακή Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

E‑twinning και Ολυμπιακοί Αγώνες στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής

Το πρόγραμμα έδωσε στα παιδιά πολλαπλές εμπειρίες μάθησης, μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων και ολοκλήρωση του Οργανογράμματος του ΕΚΑΒ διεκδικούν οι εργαζόμενοι
ΥΓΕΙΑ

Τρίωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας Λέσβου

Προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα χρώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων το Δημαρχείο Μυτιλήνης

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ανοσολογίας και την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Οδηγοί της Μυτιλήνης, γιορτάζουν τα 75 τους χρόνια

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων