× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Tα Κατωτριτάκια στην Αθήνα

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στη Βουλή, σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους , μουσεία, τεχνολογικά ιδρύματα και χώρους αναψυχής.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/4/2024

Tα Κατωτριτάκια στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρέθηκαν μαθητές και μαθήτριες από το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους συμμετέχοντας στην εκδρομή τους. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί με αφορμή την επίσκεψη αυτή βρέθηκαν στη Βουλή, σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους , μουσεία, τεχνολογικά ιδρύματα και χώρους αναψυχής.
Την πρώτη μέρα της επίσκεψης, η αρχή έγινε από την επίσκεψή μας στην Ακρόπολη. Οι μαθητές/μαθήτριες θαύμασαν το Ηρώδειο, τον εντυπωσιακό Παρθενώνα, το Ερέχθειο φωτογραφήθηκαν και παρακολούθησαν με αμείωτο το ενδιαφέρον την ξεναγό τους, ανασκαλεύοντας πληροφορίες από το μάθημα της Ιστορίας. Αφού περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο , επισκέφτηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου είδαν από κοντά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Ακολούθησε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και έπειτα μετέβηκαν στο Μουσείο Μπενάκη για να παραλάβουν τη σημαία του σχολείου τους για τη βράβευσή του ως Οικολογικό Σχολείο από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ως εθνικός χειριστής του διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία», και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας. Η μέρα έκλεισε με μια βόλτα στο Athens Mall για ψώνια και χαλάρωση.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την επίσκεψή τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θαύμασαν ευρήματα που βρίσκουν καθημερινά σε εικόνες στα βιβλία τους. Ακολούθησε η περιήγηση και ξενάγηση στο Μουσείο Αυτοκινήτου θαυμάζοντας το μεγαλύτερο αυτοκίνητο, το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρείας FORD,το αυτοκινητάκι των Flintstones, το γνωστό Mακουίν της παιδικής ταινίας καθώς και πολλά άλλα αυτοκίνητα με μεγάλη ιστορία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μετά το Μουσείο Αυτοκινήτου σειρά είχε το Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Εθνικός Κήπος, το Ζάππειο Μέγαρο και βόλτα στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την Ερμού, και έπειτα στάση στο Μοναστηράκι. Ακολούθησε ένα πέρασμα από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη παρακολουθώντας την αλλαγή της φρουράς και στη συνέχεια η ξενάγηση στη Βουλή. Ξεναγήθηκαν στην κύρια αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής , έμαθαν για την ταξινόμηση του χώρου, των καθισμάτων και την ιστορία του κτηρίου από την υπάλληλο της Βουλής. Έπειτα ξεναγήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ελευθέριος Βενιζέλος» θαυμάζοντας τις τοιχογραφίες, τους πίνακες και τα ιστορικά κειμήλια που βρίσκονταν στο χώρο από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Μετά τη Βουλή σειρά είχε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστας Κοτσανάς». Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου, ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Για παράδειγμα οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Δεσπόζουν το ξυπνητήρι του Πλάτωνος, το εντυπωσιακό υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη και το θαυμαστό αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου (ένα θαύμα του αυτοματισμού) εντυπωσιακές τηλεπικοινωνίες των αρχαίων Ελλήνων αλλά και τις μεθόδους κρυπτογράφησης, υδραυλική τεχνολογία, εκπληκτικά αστρονομικά μετρητικά όργανα (υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, αστρολάβος). Η μέρα έκλεισε με βραδινή έξοδο σε συνοικιακό ταβερνάκι με συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος Farra Duo-Farra Trio.
Η τρίτη και τελευταία μέρα της επίσκεψής μας ξεκίνησε με επίσκεψη στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Με δώρα υποδέχτηκε τους μαθητές ο κ. Γαβαλάς , Διευθυντής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ολυμπιακού, που τους ξενάγησε στο μουσείο και στις εγκαταστάσεις του γηπέδου. Μίλησε για την ιστορία της ομάδας , την τραγωδία της Θύρας 7, το 1981 στο Στάδιο Καραϊσκάκη στο Νέο Φάληρο, και το θάνατο 21 φιλάθλων προσπαθώντας να βγουν από το γήπεδο. Όλοι ενθουσιάστηκαν με τις εγκαταστάσεις και το μέγεθος του γηπέδου, αλλά και την ευκαιρία που είχαν να περπατήσουν και να καθίσουν στους χώρους που βλέπουν στα ΜΜΕ. Επόμενος σταθμός το Ευγενίδειο Ίδρυμα - Πλανητάριο, που έκαναν μια εικονική περιήγηση στη δημιουργία της Γης. Μετά ακολούθησε ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη και περιήγηση στους χώρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με παγωτό στο κανάλι. Η εκδρομή έκλεισε με μια στάση στο εκπτωτικό χωριό κοντά στο αεροδρόμιο. Εκεί όλοι έκαναν τα τελευταία ψώνια τους και χαλάρωσαν πριν την αναχώρησή τους για το αεροδρόμιο, απ’ όπου επέστρεψαν στο νησί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα από την Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου στην απεργιακή συγκέντρωση

Στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στις 11 το πρωί δίνουν ραντεβού τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ: Την Πρωτομαγιά στην Πλατεία Σαπφούς

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης απευθύνει το Νομαρχιακή Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

E‑twinning και Ολυμπιακοί Αγώνες στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής

Το πρόγραμμα έδωσε στα παιδιά πολλαπλές εμπειρίες μάθησης, μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων και ολοκλήρωση του Οργανογράμματος του ΕΚΑΒ διεκδικούν οι εργαζόμενοι
ΥΓΕΙΑ

Τρίωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας Λέσβου

Προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα χρώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων το Δημαρχείο Μυτιλήνης

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ανοσολογίας και την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Οδηγοί της Μυτιλήνης, γιορτάζουν τα 75 τους χρόνια

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων