× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η καινοτομία στην παραγωγή ελαιολάδου στην πράξη

Η «Συνεργασία Γέρας» επιδιώκει να βάλει την ελαιοκομία της Λέσβου στην εποχή των super food

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/3/2024

Η καινοτομία στην παραγωγή ελαιολάδου στην πράξη

Η «Συνεργασία Γέρας» ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή χυμού ελιάς με μέγιστο βιοδραστικό φορτίο τόνισε ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης κατά την πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου που υλοποιούν το «Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, η Γεωτεχνική Αιγαίου, η Agnusvita, ΚοινΣΕπ Μοδούσα. H εκδήλωση πραγματοποιηθήκε στο ανακαινισμένο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας.Στόχος είναι να παραχθεί ελαιόλαδο που θα είναι όσο γίνεται πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες, λουτεΐνη, σκουαλένιο και τοκοφερόλες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής και super food. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος είναι η εύρεση της βέλτιστης διαδικασίας ελαιοποίησης, που θα πιστοποιηθεί μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το ελαιόλαδο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως ενισχυτικό γεύσης και βιοδραστικού περιεχόμενου μειονεκτικών ελαιολάδων όσο και ως πρώτη ύλη για συμπληρώματα διατροφής με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο ως κύριο προϊόν σε συνδυασμό με παραπροϊόντα ελαιοποίησης, όπως φύλλα ελιάς, θα αποτελέσουν τις κύριες πηγές φαινολικών ενώσεων και θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής ή superfood.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει βελτιστοποίηση του ελαιοτριβείου και διερεύνηση των χαρακτηριστικών ποιότητας δειγμάτων από 2 ελαιοκομικές περιόδους.

Στο πλαίσιο της δράσης περιλαμβάνονται  δοκιμές στον ελαιόκαρπο για την εύρεση της βέλτιστης ελαιοποίησής του (π.χ. χρόνος μάλαξης, διερεύνηση χρήσης πρέσας, αποπυρήνωση, προσθήκη διαφορετικών ποσοστών φύλλων ελιάς). Κατά την 1η ελαιοκομική περίοδο θα συλλεχθεί και θα ελαιοποιηθεί στις βέλτιστες συνθήκες ένας αριθμός ελαιολάδων διαφοροποιούμενα ως προς ποικιλία, υψόμετρο, περίοδο ωρίμανσης, ενώ κατά το 2ο χρόνο θα γίνει εκτενέστερη δειγματοληψία στις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας και ελαιοποίησης.

Η ποιοτική αξιολόγηση των παραγόμενων ελαιολάδων θα γίνει μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας (ΕΑΧ), με αναλύσεις όπως: οξύτητα, Κ/ΔΚ, υπεροξείδια, βιοδραστικό περιεχόμενο, λιπαρά οξέα, χρωστικές, σκουαλένιο, οργανοληπτική αξιολόγηση. Επίσης, το σύνολο των διαδικασιών της παραγωγικής αλυσίδας (τοποθεσία χωραφιού, καλλιεργητικές συνθήκες, ποιοτικά & ποσοτικά αποτελέσματα) θα αποθηκεύονται σε βάση μεταδεδομένων, με στόχο την αξιοποίηση της αποκτηθείσας γνώσης για βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου στον πρωτογενή τομέα, αλλά και παροχή στοιχείων στους ερευνητικούς φορείς και τις αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την αποπεράτωση του έργου θα αναδειχθούν οι βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας και ελαιοποίησης για παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, ώστε να καθοδηγηθούν οι παραγωγοί και να βελτιωθούν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Πρότυπο ελαιοτριβείο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ομιλία του ο καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Θωμαΐδης εξήγησε πως η ερευνητική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα ελαιοτριβείο που θα αφαιρεί από την διαδικασία έκθλιψης του καρπού όλες τις πρακτικές και τα μηχανήματα που οδηγούν σε μείωση των πολυφαινολών και των άλλων βιοδραστικών ουσιών που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Έτσι ώστε το τελικό προϊόν που θα παραχθεί να μπορεί να δοθεί στην αγορά ως φαρμακευτικό σκεύασμα ή ως συμπλήρωμα διατροφής. Τέλος ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε πως η επιδίωξη είναι με την ολοκλήρωση του έργου παραχθεί ένα πιλοτικό προϊόν.

Αμέσως μετά ακολούθησαν η ομιλία από τον εκπρόσωπο της AGNUSVITA Ευστράτιος Κουτήρης και η ομιλία του προέδρου της ΚοινΣΕπ Μοδούσα Κώστα Αρτακιανού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και την χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργος Πλακωτάρης.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ