× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ολοταχώς για αναθεώρηση της ΚΑΠ

Δείτε εδώ όλες τις αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/3/2024

Ολοταχώς για αναθεώρηση της ΚΑΠ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με στόχο την επίτευξη απλουστεύσεων, διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή, βιώσιμη και ανταγωνιστική πολιτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προτάσεις αυτές, που σχετίζονται με την πολλαπλή συμμόρφωση και τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ (δηλαδή τον τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ σε κάθε χώρα) αποσκοπούν στη μείωση του φόρτου που σχετίζεται με τους ελέγχους για τους γεωργούς της ΕΕ και στην παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας για τη συμμόρφωση με ορισμένους περιβαλλοντικούς όρους. Οι εθνικές διοικήσεις θα επωφεληθούν επίσης από μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή ορισμένων κανόνων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε: «Η Επιτροπή αναλαμβάνει αποφασιστική και ταχεία δράση για να στηρίξει τους αγρότεςσε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και ανησυχίες. Οι σημερινές προτάσεις, οι οποίες καταρτίστηκαν σε στενή συνεργασία με τους γεωργούς, τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, τα κράτη μέλη μας και τους ευρωβουλευτές, προσφέρουν συγκεκριμένες ευελιξίες για να βοηθήσουν τους γεωργούς να επιτελέσουν το ζωτικής σημασίας έργο τους με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και βεβαιότητα. Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η γεωργική πολιτική προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες, παραμένοντας παράλληλα επικεντρωμένη στη βασική προτεραιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει σταθερά τους αγρότες μας, οι οποίοι διατηρούν την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δράσης μας για το κλίμα και το περιβάλλον».

Οι προτεινόμενες αλλαγές στην ΚΑΠ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Επιτροπή προτείνει ειδική αναθεώρηση ορισμένων όρων του κανονισμού για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ. Η αναθεώρηση αφορά τις ακόλουθες πολλαπλές συμμορφώσεις:

-  Παύση της υποχρέωσης αγρανάπαυσης για ένα τμήμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων με αροτραίες καλλιέργειες.

- Οι αγρότες της θα μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση αυτή επιλέγοντας την αμειψισπορά ή τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών τους, ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν και αν η χώρα τους αποφασίσει να συμπεριλάβει την επιλογή της διαφοροποίησης των καλλιεργειών στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-         Κάλυψη του εδάφους κατά τη διάρκεια ευαίσθητων περιόδων: Τα κράτη μέλη θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό του τι ορίζουν ως ευαίσθητες περιόδους και των πρακτικών που επιτρέπονται για την εκπλήρωση αυτής της απαίτησης, υπό το πρίσμα των εθνικών και περιφερειακών τους συνθηκών και στο πλαίσιο της αυξανόμενης κλιματικής μεταβλητότητας.

-Επίσης τα κράτη μέλη με δικές τους αποφάσεις μπορούν να εξαιρούν ορισμένες καλλιέργειες, τύπους εδάφους ή συστήματα καλλιέργειας από τις απαιτήσεις για την κατεργασία του εδάφους, την κάλυψη του εδάφους και την αμειψισπορά/ διαφοροποίηση των καλλιεργειών.

- Σε ακραίες περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών που εμποδίζουν τους γεωργούς να εργαστούν σωστά και να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ΚΑΠ, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να θεσπίσουν προσωρινές παρεκκλίσεις. Οι παρεκκλίσεις αυτές θα πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένες και να ισχύουν μόνο για τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους. Η ρύθμιση αυτή κυρίως προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που σχετίζεται με τον χρόνο μπορεί να γίνει όργωμα ενός χωραφιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Η Επιτροπή προτείνει να διπλασιαστεί ο αριθμός των τροποποιήσεων που επιτρέπονται κάθε χρόνο. Κάθε επιτυχής απλούστευση πρέπει να πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τις εθνικές διοικήσεις.

- Η  Επιτροπή προτείνει να εξαιρεθούν οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις κάτω των 100 στρεμμάτων από τους ελέγχους και τις κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις πολλαπλής συμμόρφωσης.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά