× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πολλές οι υποσχέσεις για πληρωμές επιδοτήσεων αλλά…

Δείτε εδώ ποιες είναι οι επιδοτήσεις που πραγματικά μπορούν να πληρωθούν μέχρι το Πάσχα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 9/3/2024

Πολλές οι υποσχέσεις για πληρωμές επιδοτήσεων αλλά…

Βροχή πέφτουν αυτή την περίοδο οι κυβερνητικές υποσχέσεις για την πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων κατά την διάρκεια του Μαρτίου και μέχρι το Πάσχα. Ωστόσο όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούν τους αγρότες να κρατούν «μικρό καλάθι» διότι: 1) Το ΟΣΔΕ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζε μέχρι τα τέλη του 2023, 2) στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική μεταβολή ώστε να μπορέσει να γίνει πιο αποτελεσματικός ο οργανισμός , 3)η διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αποδεικνύεται καθημερινά πως είναι εντελώς αντιλειτουργική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι πρακτικά  ακόμη κι αν θέλουν ΟΠΕΚΕΠΕ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσουν σε πληρωμές να μην μπορούν.  Ως την Δευτέρα 10 Μαρτίου γίνονται οι διορθώσεις στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών όλης της χώρας.  Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το Πάσχα το υπόλοιπο της «Βασικής Ενίσχυσης» του 2023. Πρόκειται για ένα αρκετά αισιόδοξο στόχο. Ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως ο Οργανισμός ακόμη δεν έχει καταφέρει να κλείσει με τα εκκρεμότητες του 2022. Μάλιστα στις δηλώσεις που κάνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες για την πληρωμή των επιδοτήσεων αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στις επιδοτήσεις του 2022.

Από την Κρήτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως θα πληρωθούν οι «συνδεδεμένες ενισχύσεις», ύψους 245 εκατ. ευρώ, εντός του Απριλίου. Προϋπόθεση για να πληρωθούν οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις είναι να ξεκαθαριστεί το τοπίο με την βασική ενίσχυση. Κι αφού συμβεί αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθούν τα  προβλήματα εφαρμογής του νέου πλαισίου για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Κατά συνέπεια δύσκολη ως απίθανη η πληρωμή των περισσότερων «συνδεδεμένων ενισχύσεων» μέχρι το Πάσχα.

Επίσης ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε πως μέχρι το Πάσχα θα πληρωθούν τα  425 εκατ. ευρώ από τα «Οικολογικά Σχήματα». Το τμήμα των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης του 2023 (!!!) που αφορά αυτές τις επιδοτήσεις συμπληρώνεται αυτή την περίοδο.  Με τον ρυθμό που εξελίσσονται τα πράγματα στον τομέα αυτό θα είναι επιτυχία να πληρωθούν οι επιδοτήσεις αυτές ως το τέλος του προσεχούς Ιουνίου. Ακόμη όμως κι αν γίνουν πληρωμές δεν θα αποφευχθούν τα παρατράγουδα. Διότι τα αιτήματα για την λήψη επιδοτήσεων από τα οικολογικά σχήματα αναμένεται να υπερβούν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό κατά 45 φορές! Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι πολύ πιθανό ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποφύγουν την πληρωμή όχι μόνο το Πάσχα αλλά και τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι μπορεί να πληρωθεί  

Οι επιδοτήσεις που είναι εύκολο να πληρωθούν μέχρι το Πάσχα είναι αυτές που προέρχονται από το ειδικό πρόγραμμα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Η σημαντικότερη από αυτές της επιδοτήσεις είναι εκείνη που αφορά την διατήρηση των ελαιώνων σε καλή κατάσταση. Η επιδότηση αυτή αποκαλείται από τους αγρότες στρεμματική επιδότηση των ελαιώνων. Η σχετική υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί, όμως σε αυτή δεν αναφέρει την έκταση των ελαιώνων που θα εφαρμοστεί το μέτρο. Πιθανότατα διότι πρέπει πρώτα να εκκαθαριστεί η βασική ενίσχυση, ώστε να προσδιοριστεί η ακριβής έκταση των ελαιώνων που θα δοθεί η επιδότηση και στην συνέχεια να γίνει ο προσδιορισμός της επιδότησης ανά στρέμμα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά