× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με έναν κατηγορούμενο το Εφετείο για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας

Μετά την παραπομπή τριών ατόμων λόγω ανηλικότητας σε άλλο δικαστήριο, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε τη δίκη που συνεχίζεται την Πέμπτη 7 Μαρτίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/3/2024

Με έναν κατηγορούμενο το Εφετείο για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας

Μετά την παραπομπή τριών κατηγορουμένων για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020, λόγω ανηλικότητας στο αρμόδιο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Μυτιλήνης, συνεχίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου, μετά τις ενστάσεις η δίκη με έναν κατηγορούμενο για «εμπρησμό από πρόθεση από κοινού, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δίκη διεκόπη μετά την κατάθεση κάποιων μαρτύρων κατηγορίας και συνεχίζεται στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης 7 Μαρτίου. 

Αρχικά και πριν την κλήρωση και επιλογή των τεσσάρων ενόρκων που απαρτίζουν το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, οι συνήγοροι υπεράσπισης, Βίκυ Αγγελίδου, Νατάσα Νταϊλιάνη από το Legal Center Lesvos, Εφη Δούση και Βασίλης Ψώμος προέβαλλαν ενστάσεις επί της διαδικασίας, καθώς το κλητήριο θέσπισμα δεν έφτασε στα χέρια τους σε γλώσσα που την κατανοούν και στη συνέχεια για την ενηλικότητα. Το δικαστήριο απέρριψε την πρώτη ένσταση με την αιτιολογία ότι τον Μάρτιο του 2023 που επρόκειτο να δικαστεί η υπόθεση και αναβλήθηκε για έναν χρόνο, οι κατηγορούμενοι είχαν διερμηνέα. Ουσιαστικά οι συνήγοροι χρησιμοποίησαν το «χαρτί» ή «σημαία» όπως το αποκάλεσε η εισαγγελέας έδρας, με το οποίο είχαν απαλλαγεί από τις κατηγορίες εθελοντές και διασώστριες, όπως η Σάρα Μαρτίνι.

Φρόντισε δε η εισαγγελέας να διευκρινίσει ότι ήταν εκείνη που έκανε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο για να συνεχιστεί εκ νέου η δίκη με τους λοιπούς κατηγορούμενους, όπερ και εγένετο και αθωώθηκαν εν τέλει στις 30 Ιανουαρίου 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βασικό πρόβλημα που θέτει η υπεράσπιση είναι ότι ο μοναδικός μάρτυρας που κατήγγειλε τους φερόμενους ως εμπρηστές, Αφγανικής καταγωγής δεν έχει εμφανιστεί πουθενά.

Οι μάρτυρες που κατέθεσαν, όπως ο τότε Διοικητής του ΚΥΤ, κ. Μπαμπάκος, ο Διοικητής του ΠΡΟΚΕΚΑ, πυροσβέστες και άλλοι δεν γνωρίζουν ποιος αναψε τις πυρκαγιές στο ΚΥΤ Μόριας τη νύχτα της 8ης προς 9ης Σεπτεμβρίου 2020, όταν και θυμίζουμε κάηκε ολοσχερώς ο οικισμός άνω των 10.000 ανθρώπων που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή.

Από την πλευρά τους οι πυροσβέστες κατέθεσαν ότι εκείνη τη νύχτα γνώρισαν πρωτοφανή βία από αιτούντες άσυλο, με πέτρες να βάλουν κατά των οχημάτων, ενώ θύμισαν διαφορα περιστατικά, μεταξύ άλλων ότι και οι συνθήκες ήταν αφόρητες για τους διαμένοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παρών στη δίκη δίνει και ο συνήγορος Δημοσθένης Χατζηγιάννης, για λογαριασμό αποθήκης που κάηκε εκείνο το βράδυ κοντά στο ΚΥΤ. Ας σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι, και πλέον εν προκειμένω ο ένας, δεν δικάζεται για όλη την περιοχή που κάηκε, αλλά για τη ζώνη 12. Εξ ου και τίθενται ερωτήσεις σχετικά με τους ανέμους που έπνεαν (βόρειοι, βορειοανατολικοί), και κατά πόσο θα μπορούσε η πυρκαγιά να κινηθεί αντίστροφα από τη ζώνη 12 μέχρι την αποθήκη ή να ευθύνεται για την καταστροφή κοινωφελών εγκαταστάσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση