× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ολοκληρώνονται οι μελέτες για το Σαπωνοποιείο Περάματος

Θα αξιοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο υπογράμμισε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/2/2024

Ολοκληρώνονται οι μελέτες για το Σαπωνοποιείο Περάματος

Ως τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών για την μετατροπή του Σαπωνοποιείου Περάματος σε πολιτιστικό κέντρο τόνισε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης  Παναγιώτης Χριστόφας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Παράλληλα η Δημοτική Αρχή ήδη εξετάζει τις επιλογές που έχει για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Την συζήτηση για το θέμα άνοιξε ο Πρόεδρος του Περάματος Γαβριήλ Μαμής. Συγκεκριμένα ρώτησε, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, σε πια φάση βρίσκεται το έργο αυτό; Επίσης είπε πως υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του κτιρίου.
Στις ενέργειας που είχαν γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αναφέρθηκε ο πρώην Αντιδήμαρχος Γέρας Παράσχος Μανούσος. Ανέφερε πως επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτική Αρχής δημοπρατήθηκε η μελέτη του έργου, όμως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η εταιρεία που ανέλαβε την εκπόνηση της παραιτήθηκε. Μετά από ένα χρόνο παραιτήθηκε από την εκπόνηση της μελέτης και ο δεύτερος μειοδότης. Έτσι η εκπόνηση της μελέτης ανατέθηκε στον τρίτο μειοδότη του έργου, ένα τμήμα της μελέτης έχει εκπονηθεί και έχει σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για να λάβει την έγκριση τους. Μόλις δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις θα προχωρήσουν τα επόμενα στάδια της μελέτης του έργου. Δυστυχώς, σημείωσε ο κ. Μανούσος, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας τόνισε πως το έργο αυτό ήταν ενταγμένο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον Απρίλιο του 2019, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200.000 ευρώ αφορούσαν τις μελέτες και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ την υλοποίηση του έργου.  Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη, και έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ως οριστική μελέτη. Επίσης η μελέτη έχει υποβληθεί Εφορεία Αρχαιοτήτων, και όπως είπε ο Δήμαρχος, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν διερευνητικές τομές προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα ώστε η υπηρεσία θα δώσει την έγκριση της στη μελέτη. Παράλληλα η μελέτη έχει υποβληθεί στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων προκειμένου να δώσει την δική της έγκριση για το έργο. Ακόμη έχουν ολοκληρωθεί η στατική μελέτη και ηλεκτρολογομηχανολογική μελέτη. Έτσι εκείνο που μένει να γίνει, σημείωσε ο κ. Χριστόφας, είναι να υποβληθούν οι μελέτες εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου εντός του έτους. «Θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες πριν το Σεπτέμβριο του 2024. Για την συνέχεια αναζητούμε χρηματοδοτικό εργαλείο, μια πρώτη σκέψη είναι, να ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα υπουργείου αλλιώς θα εντάξουμε στο πρόγραμμα Leader καθώς είναι ένα έργο που θα δώσει ζωή και θα αξιοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο για την περιοχή της Γέρας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής