× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μνημόσυνο στην Πελόπη για τον συγγραφέα Κοσμά Πολίτη

Πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Προφήτης Ηλίας» της περιοχής όπου καταγόταν ο γνωστός λογοτέχνης που διέπρεψε στα ελληνικά γράμματα τη δεκαετία του 1930

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/2/2024

Μνημόσυνο στην Πελόπη για τον συγγραφέα Κοσμά Πολίτη

Μνημόσυνο για την συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα Κοσμά Πολίτη ο οποίος καταγόταν από την Πελόπη της Λέσβου, πραγματοποίησε την Κυριακή ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας»  που δραστηριοποιείται στην περιοχή με πρωτοβουλία των μελών του και της προέδρου Μαρίας Κιαχαγιά η οποία είναι και κοινοτάρχης του χωριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κοσμάς Πολίτης ή Παρασκευάς Ταβελούδης όπως είναι το πραγματικό του όνομα, κατάγεται από την Πελόπη από όπου ο πατέρας του Λεωνίδας Ταβελούδης έφυγε σε μικρή ηλικία για να πάει στην Αθηνα. Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1888 και σε βρεφική σχεδόν ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στη Σμύρνη. Εκεί βίωσε τη Μικρασιατική καταστροφή του ’22 και έφυγε για την Ευρώπη όπου εργάστηκε σε Παρίσι, Λονδίνο  και έπειτα στην Αθήνα ως υπάλληλος της Ιονικής Τράπεζας.

Η ζωή του συγγραφέα έχει πολλές μεταπτώσεις αλλαγές και έντονα συναισθηματικά βιώματα, αφού έχασε την κόρη του σε μικρή ηλικία, απολύθηκε από την Ιονική Τράπεζα που εργαζόταν ενώ στη διάρκεια της Κατοχής έχασε το ίδιο του το σπίτι από μαυραγορίτη και για να παραμένει σε αυτό πλήρωνε ενοίκιο.

Το 1967, την ημέρα του πραξικοπήματος, πέθανε η σύζυγός του κι ο ίδιος συνελήφθη και ανακρίθηκε ως αριστερός.  Αφέθηκε τελικά ελεύθερος μετά από παρέμβαση της Τατιάνας Γκρίτση-Μιλιέξ. Το 1973 εισήχθη στον Ευαγγελισμό με αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε οίκο ευγηρίας. Το 1974 νοσηλεύτηκε ξανά στον Ευαγγελισμό, όπου και απεβίωσε στις 23 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκίνησε τη συγγραφή σημαντικών βιβλίων σε ηλικία 42 ετών.  Θεωρείται  ένας από  τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του '30. Τα χαρακτηριστικότερα έργα του είναι τα μυθιστορήματα Eroïca (1938) και Στου Χατζηφράγκου (1962). Ο Πολίτης υπήρξε επίσης σημαντικός μεταφραστής, καθώς απέδωσε στα ελληνικά έργα των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Χένρι Μίλερ, Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Τζέιμς Τζόυς, Περλ Μπακ και άλλων. Η εμφάνιση του Κοσμά Πολίτη στην νεοελληνική πεζογραφία ήταν αιφνίδια και εντυπωσιακή: το πρώτο του μυθιστόρημα, το Λεμονοδάσος, (1930), έγινε δεκτό ενθουσιωδώς από την κριτική.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προφήτης Ηλίας» Μαρία Κιαχαγιά, ο άνθρωπος αυτός κατάγεται από την Πελόπη και πιθανολογείται όπως σημείωσε πως κανείς ποτέ δεν έκανε ένα μνημόσυνο γι’ αυτόν αφού οι συγγενείς του και η οικογένειά του είχαν πεθάνει πολύ πριν από αυτόν. «Σκεφθήκαμε σημείωσε, ότι είναι τιμή για τον τόπο μας που έβγαλε έναν τέτοιο σημαντικό λογοτέχνη και το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι ένα μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής