× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ενημερώστε υπεύθυνα πότε τελειώνει ο δρόμος»

Παρέμβαση του τοπικού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2024

«Ενημερώστε υπεύθυνα πότε τελειώνει ο δρόμος»

Σε ανακοίνωση της η Ν.Ε.Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά να πληροφορηθεί επίσημα πότε παραδίδεται ο δρόμος Καλλονής- Σιγρίου αναφέροντας παράλληλα και το ιστορικό του έργου του οδικού άξονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Από τη διαβεβαίωση τον μακρινό Ιούνιο του 2022 του αξέχαστου -δυστυχώς για τους Έλληνες- Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ότι το έργο «θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2023», ως τις διαδοχικές (προεκλογικές μάλλον) έκτοτε προαναγγελίες εκ μέρους του τοπικού βουλευτή της ΝΔ για τα… εγκαίνιά του έργου -κατά την τελευταία μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο «παρουσία του Υπουργού Μεταφορών κ. Σταϊκούρα τον Γενάρη του 2024»- πιάνουμε Φλεβάρη και το έργο του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου, ακόμα δεν παραδίδεται στους πολίτες.
Η τελευταία (ανεπίσημη) ενημέρωση που ήρθε στη δημοσιότητα, κάνει πλέον λόγο για άνοιγμα του δρόμου μέσα στο Μάρτη. Μετά όμως από πάνω από οκτώ παρατάσεις στις παρατάσεις του έργου και αμέτρητες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που αποτελούν μνημείο ανακολουθίας και εμπαιγμού των πολιτών της Λέσβου, νομίζουμε ότι πλέον η κυβέρνηση είτε δια του Υπουργείου Υποδομών, είτε μέσω των τοπικών στελεχών της, πως οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και υπεύθυνα για την πορεία του έργου.
Και λέμε να τοποθετηθούν υπεύθυνα διότι μπορεί το μείζον ζήτημα να εμφανίζεται ως σχετικά με το πότε θα κοπεί η κορδέλα, στην πραγματικότητα όμως μετά από τόσες παλινωδίες, ο πραγματικός προβληματισμός αφορά πια στην ίδια την ασφάλεια του οδικού άξονα. Αφού εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι παρά τις πάμπολλες παρατάσεις που έχουν εξασφαλιστεί για την αποπεράτωση του έργου, εντούτοις παραμένουν -χωρίς κάποια αρμόδια τοποθέτηση- δεκάδες συγκεκριμένες παρατηρήσεις για την ασφάλεια του δρόμου. Είναι εξάλλου πρόσφατη η παρέμβαση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου κ. Παναγιώτη Παρασκευαϊδη στο Υπουργείο Υποδομών, στο οποίο ζητούσε επιτακτικά συγκεκριμένες τεχνικές παρεμβάσεις προς άρση της επικινδυνότητας σε κάποια κομβικά σημεία του άξονα, αλλά ως σήμερα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια έμμεση ή άμεση διαβεβαίωση.
Εν αναμονή λοιπόν μίας υπεύθυνης ενημέρωσης προς τους πολίτες εκ μέρους των αρμοδίων ή των κομιστών της ενημέρωσης των αρμοδίων, για την ιστορία και την ουσία, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και αυτό το μεγάλο έργο για τον τόπο μας, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ. Το έργο αυτό που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τέσσερις(!) διαδοχικές κυβερνήσεις με πρωτοφανείς ολιγωρίες και τεράστιες καθυστερήσεις εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, παραδόθηκε προς δημοπράτηση από την Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ.
Θυμίζουμε ενδεικτικά τους σημαντικούς σταθμούς του έργου, έτσι όπως τους έχει καταθέσει ο ιθύνων νους και διαχρονικά επιβλέπων αυτού, ο πρώην Υπουργός σε κομβικές θέσεις (Υπουργείο Αιγαίου, Υπουργείο Υποδομών και ΥΠΕΚΑ) και Βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης:
• 2002 : Έναρξη διαδικασιών ανάθεσης εκπόνησης των μελετών σ’ ένα από τα πιο ειδικευμένα γραφεία μελετών με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Αιγαίου επί Υπουργίας Νίκου Σηφουνάκη. Φορέας εκτέλεσης ορίστηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ επί Υπουργίας Κώστα Λαλιώτη.
• 2004 : Ολοκλήρωση της Α’ φάσης των μελετών
• 2005-2009 : Εγκατάλειψη και μη χρηματοδότηση των μελετών στο διάστημα των δύο κυβερνήσεων της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή.
• 2009 Οκτώβριος : Αμέσως μετά τις εκλογές της χρονιάς εκείνης, σύγκληση της 1ης σύσκεψης στο Υπουργείο Υποδομών, με τη συμμετοχή των Διευθυντών και επιβλεπόντων Μηχανικών της διαχειριστικής αρχής, των μελετητών όπου δρομολογήθηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης και η επανεκκίνηση της ολοκλήρωσης των μελετών.
• 2010 Οκτώβριος : Τελικό στάδιο ολοκλήρωσης μελετών, έναρξη διαδικασιών έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύνταξη τευχών δημοπράτησης, εξασφάλιση επιπρόσθετων πιστώσεων για απαλλοτριώσεις.
• 2011 Ιούνιος Αύγουστος : Ολοκληρώνονται τα παραπάνω και αποστέλλεται προς ένταξη στο «Επιχειρησιακό πρόγραμμα ενίσχυσης της προσπελασιμότητας» του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
• 23 Σεπτεμβρίου 2011 : Ο Υπουργός Υποδομών υπογράφει την διάθεση της πίστωσης 44,5 εκ. € και εντέλλεται η υπηρεσία για δημοπράτηση του έργου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ομοίως, ότι η ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών και η δημοπράτηση του έργου του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου, έγινε την περίοδο μίας από τις δυσκολότερες πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες που έζησε ποτέ η χώρα, με την τελευταία Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να τηρεί τότε μία ακόμη δέσμευσή της προς τον λεσβιακό λαό, προσπαθώντας παράλληλα -και εντελώς μόνη της- να κρατήσει μία ολόκληρη χώρα μακριά από την οικονομική της κατάρρευση.
Τα έργα και ημέρες των σημερινών που μας επιφυλάσσουν καθημερινά και ένα υποτιθέμενο «success story» στα media για να κρύψουν αμέλειες ή για να καταδείξουν ανύπαρκτα κατορθώματά τους, καθιστούν ξανά αναγκαίο να θυμηθούμε όλοι το πώς δημιουργήθηκαν τα μεγάλα έργα στον τόπο, που ακόμα οι άλλοι προσπαθούν να εκτελέσουν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»