× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εν αναμονή αλλαγών στα «οικολογικά σχήματα»

Πανελλαδικό πρόβλημα η ακαρπία της ελιάς και ως τέτοιο το αντιμετωπίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ο Κελέτσης από την Μυτιλήνη

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/1/2024

Εν αναμονή αλλαγών στα «οικολογικά σχήματα»

Σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για τα οικολογικά σχήματα, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου, στο κτήριο του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη. Απέφυγε να πει περισσότερα πράγματα αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές. Οι αλλαγές θα αφορούν τις αιτήσεις του 2023. Κάτι που σημαίνει πως μέχρι να ενσωματωθούν οι αλλαγές στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης και να προχωρήσει η επεξεργασίας των αιτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν οι πληρωμές θα φθάσουμε στο καλοκαίρι του 2024.
Σε ότι αφορά τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ο κ. Κελέτσης το μόνο που είχε να πει είναι πως μόλις δύο περιφέρειες από τις 13 προχώρησαν στην ολοκλήρωση τους. Αν και δεν αναφέρθηκε από κ. Κελέτση η εκπόνηση των σχεδίων θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το μόνο που μένει να ανακοινωθεί είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Κατά την άποψη του υφυπουργό τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης είναι εργαλείο που θα βοηθήσει και στην καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους.
Σε σχέση με την ακαρπία της ελιάς, και το αίτημα των ελαιοπαραγωγών για την καταβολή αποζημιώσεων ,ο υφυπουργός ανέφερε πως το αίτημα έχει τεθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση ληφθεί θα αφορά το σύνολο της χώρας καθώς το πρόβλημα δεν είναι τοπικό αλλά πανελλαδικό.
Αναφορικά με την κυβερνητική δέσμευση για εκπόνηση μελέτης που θα αφορά τα προβλήματα του ελαιώνα της Λέσβου και τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή ο υφυπουργός σημείωσε: «η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που πλέον αφορά όλες τις καλλιέργειες και η μελέτη που θα εκπονηθεί θα αφορά το σύνολο των καλλιεργειών».
Σύντομα θα ανακοινωθεί ο νέος κανονισμός που ΕΛΓΑ ανέφερε ο κ. Κελέτσης όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους του νησιού αν θα γίνουν αλλαγές ώστε να καλύπτονται ζημιογόνα αίτια όπως οι επιζωοτίες που πλήττουν τους τα αιγοπρόβατα της Λέσβου (βλέπε καταρροϊκός πυρετός, αφθώδης πυρετός, ευλογιά των προβάτων κλπ).
Σε ότι αφορά το αίτημα των αλιέων να εξαιρεθεί ο κόλπος της Καλλονής από τις περιοχές που θα δημιουργηθούν υδατοκαλλιέργειες ο κ. Κελέτσης ανέφερε πως οι υδατοκαλλιέργειες είναι μια δραστηριότητα πολύ σημαντική για την Ελληνική οικονομία καθώς έχει εξαγωγικό χαρακτήρα. Όμως ο χωροταξικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της εκπονείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος κι όχι από το Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι υπηρεσίες αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα εκφράσουν γνώμη επί του σχεδιασμού και θα μεταφέρουν τις απόψεις των αλιέων.
Ο κ. Κελέτσης δήλωσε πως ήταν επικοδομητική η επίσκεψη του στην Λέσβο και οι συναντήσεις που είχε με όλους τους φορείς. σημείωσε πως κατέγραψε τα προβλήματα και θα επιδιώξει να δώσει λύσεις. Στην συνέντευξη τύπου τον υφυπουργό προλόγισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου ενώ δίπλα του κάθονταν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ (ΔΕΕΠ) Λέσβου Προκόπης Τζιμής. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ