× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι λένε οι τυροκόμοι για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος

Στα 6,90 ευρώ αγοράζουν την φέτα τα super market. Μεγάλο πρόβλημα για τους τυροκόμους τα απούλητα τυριά του 2023

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 28/1/2024

Τι λένε οι τυροκόμοι για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος

Υπό το βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεις και των διαμαρτυριών των κτηνοτρόφων σε όλη την χώρα για τις μειώσεις στις τιμές του γάλακτος ξεκίνησαν οι κρατικοί οργανισμοί ελέγχους στην αγορά για νοθευμένα τυροκομικά προϊόντα. Η χειρότερη τιμή για το πρόβειο γάλα δόθηκε στην Κρήτη 1,07 ευρώ ανά κιλό. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 1,40 ως 1,50 ευρώ ανά κιλό με ελάχιστες διαφοροποιήσεις προς τα πάνω. Στην Λέσβο οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από τα 1,42 ευρώ ως 1,49 ευρώ. Πρόκειται για το καθαρό ποσό που βάζει στην τσέπη του ο παραγωγός. Συνήθως σε αυτές τις τιμές προστίθενται 0,01 ως 0,03 ευρώ που είναι η προμήθεια του Συνεταιρισμού για τα έξοδα λειτουργίας του παραληπτηρίου γάλακτος. Τον Οκτώβριο του 2022 η τιμή του πρόβειου γάλακτος είχε διαμορφωθεί στα 1,60 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή του κατσικίσιου γάλακτος στα 2/3 της τιμής του πρόβειου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ οι κτηνοτρόφοι είναι απογοητευμένοι από την μείωση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος οι τυροκόμοι διαμαρτύρονται και αυτοί για μείωση των τιμών πώλησης στα super market. Τυροκόμος της Λέσβου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πως τα super market διαμήνυσαν ότι θα αγοράζουν την φέτα στα 6,90 ευρώ ανά κιλό. Ο ίδιος τυροκόμος πουλάει στα καταστήματα λιανικής της Λέσβου την φέτα προς 7,10 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή σε τιμή οριακά υψηλότερη από την τιμή πώλησης στα super market.

Σε ένα άλλο σημαντικό τυροκομικό προϊόν της Λέσβου, το λαδοτύρι, η τιμή χονδρικής τον Ιανουάριο του 2024 διαμορφώθηκε στα 12 ευρώ ανά κιλό. Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια του 2023 η λιανική τιμή για το λαδοτύρι της Λέσβου είχε ξεπεράσει τα 20 ευρώ ανά κιλό.

Ο ίδιος τυροκόμος μιλώντας στο «Ν» τονίζει υπάρχει μεγάλη αύξηση των αδιάθετων τυριών σε όλες τις τυροκομικές επιχειρήσεις. Καθώς καταγράφουν μεγάλη κάμψη τόσο οι πωλήσεις στην Ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικών των τυροκομικών προϊόντων που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα. «Το λευκό τυρί αντικατέστησε την φέτα διότι η διαφορά της τιμής είναι πολύ μεγάλη» υπογράμμισε ο συνομιλητής μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την ανάλυση των τυροκόμων δεν ξεφεύγει ούτε η μείωση του κόστους των ζωοτροφών κατά την διάρκεια του 2023. Κατά την εκτίμηση τους είναι της τάξης του 35% γι’ αυτό και θεωρούν πως η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα στα 1,42 ευρώ ανά κιλό είναι μια δίκαιη τιμή για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου. Η μείωση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα έχει ήδη συντελεστεί με την ανοχή, αν όχι συνενοχή, της κυβέρνησης.

Τώρα μένει να δούμε αν θα καταγραφεί ανάλογη υποχώρηση και στις λιανικές τιμές της φέτας. Ή αν τα super market, που καθορίζουν τις εξελίξεις στην αγορά, θα αυξήσουν τα δικά τους περιθώρια κέρδους διατηρώντας σταθερές τις τιμές λιανικής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ