× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σάλια μπάλια είναι αυτά, επιτάξτε όλο το νησί, επιστρατεύστε όλους τους νησιώτες!

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ Δημοσίευση 11/2/2020

Σάλια μπάλια είναι αυτά, επιτάξτε όλο το νησί, επιστρατεύστε όλους τους νησιώτες!

8 Μήνες κυβερνητικής πορείας της ΝΔ και στη διαχείριση του προσφυγικού νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα. Αμ δε. Ενώ ο Ιούλιος του ’19 ξεκίνησε με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδη να επισκέπτεται τη Μόρια και να δίνει συγχαρητήρια για τη λειτουργία της, το Φεβρουάριο του 2020  η κυβέρνηση της ΝΔ με 42 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά ανακοίνωσε ότι θα προσχωρήσει σε επιτάξεις για τη δημιουργία των νέων κλειστών κέντρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίταξη λοιπόν, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η επίταξη είναι μια νόμιμη διαδικασία και πράγματι προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 18) και αφορά στην επίταξη για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία.

Εκτός της επίταξης των αγαθών στο Σύνταγμα προβλέπεται και η επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών (άρθρο 22), των ανθρώπων πάλι σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους ΟΤΑ για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών. Από την παράγραφο αυτή κρατάμε τις «τοπικές ανάγκες» που προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει να ξέρει.

Η επίταξη είναι ένα ακραίο μέτρο που, ευτυχώς, λίγες φορές έχει εφαρμοστεί στην πατρίδα μας. Θυμόμαστε για παράδειγμα στο μακρινό 1979 τους τραπεζοϋπαλλήλους, το 1983 την επιστράτευση των οδηγών – ιδιοκτητών βυτιοφόρων τη δεκαετία του 2000 απεργούς ναυτεργάτες, τους υπάλληλους καθαριότητας και τους εργαζόμενους στο Μετρό στις αρχές της δεκαετία του ‘10.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα λοιπόν που τα νησιά μας, σε πλήρη σύμπνοια όλων των φορέων, εκφράζουν την αντίθεση τους στα νέα κλειστά κέντρα, η κυβέρνηση προχωρά σε επιτάξεις υιοθετώντας την πολιτική του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στα νησιά, ώστε να ικανοποιήσει την κομματική της πελατεία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός κ Μηταράκης χωρίς καμία ντροπή εμφανίζεται στην τηλεόραση λέγοντας «ο νέος σχεδιασμός από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν, σήμερα, στα νησιά προβλέπει τις μισές». Θεωρούν ότι στη Μόρια υπάρχουν 20 χιλιάδες θέσεις για πρόσφυγες, ενώ σε όλους είναι γνωστό ότι η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι μόλις 2,500. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αυτό ήταν το σχέδιο τους. Να φτάσουν το απροχώρητο το νησιά, χωρίς καμία ουσιαστική αποσυμφόρηση, ώστε ουσιαστικά να εκβιάσουν για να πετύχουν την πολιτική τους. Οι εικόνες της προηγούμενης εβδομάδας με τα επεισόδια και τις συμπλοκές εξυπηρετούν το σχέδιο τους για την ώθηση των πολιτών προς την ακροδεξιά καθώς το κράτος απέχει από την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Προωθούν την ανομία και τον κοινωνικό αυτοματισμό, προσβάλλοντας το μέτρο της επίταξης για λόγους εθνικού συμφέροντος, όπως πιστεύουν, θυσιάζοντας τα νησιά, καταπατώντας κάθε συμφέρον των νησιωτών, κάθε ανθρώπινο δικαίωμα ντόπιων και προσφύγων.

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν οι νησιώτες ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μας κοροϊδεύει και τα τοπικά της παπαγαλάκια παίζουν το παιχνίδι της;  Μήπως να τους παραδώσουμε τα νησιά να τα κάνουν όλα φυλακές;  Μήπως να μας επιστρατεύσουν όλους για να ακολουθήσουμε την κυβερνητική πολιτική; Ειδάλλως δεν περνάνε αυτά που θέλουν.

Τι σάλια-μπάλια είναι αυτά. Επιτάξτε λοιπόν όλα τα νησιά, επιστρατεύστε όλους τους νησιώτες για να υπηρετήσουν την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Να πηγαίνουμε μάλιστα και κάθε μέρα να ανάβουμε ένα κερί στον Άγιο Χαράλαμπο, μεγάλη η χάρη του, που μας προστατεύει και γιόρταζε και χθες. Άλλος τρόπος για να περάσουν οι πολιτικές σας αγαπητοί κύριοι δεν υπάρχει!

*«Σάλια Μπάλια», λαϊκή έκφραση της Λέσβου που χρησιμοποιείται μεταφορικά για την προχειρότητα ή τη γρήγορη ανάμιξη παράταιρων συστατικών, για κάποια πράξη αλλά  λαϊκός μύθος της ανατολής –«αδύνατον να δέσεις με το σάλιο σου μια μπάλα από άχυρο» - διακηρύττοντας την ματαιότητα των πράξεων. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός