× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

9.000 παρατηρητές πουλιών αναμένονται στη Λέσβο

«Για να αναπτυχθεί αυτό το είδος του τουρισμού στη Λέσβου, πρέπει πρώτα να καταλάβει η τοπική κοινωνία τι πολύτιμο κεφάλαιο διαθέτει» λέει ο Νίκος Ζούρος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/1/2024

9.000 παρατηρητές πουλιών αναμένονται στη Λέσβο

Τη Λέσβο ως προορισμό για τους απανταχού παρατηρητές πουλιών αναδεικνύει ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου για την εφημερίδα Καθημερινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη υπολογίζεται ότι τον φετινό Απρίλιο και Μάιο έχουν «κλείσει» να επισκεφθούν το νησί περισσότεροι από 9.000 φανατικοί του συγκεκριμένου χόμπι, αποδεικνύοντας και έμπρακτα την προοπτική του νησιού ευρύτερα στον οικοτουρισμό. Αυτό που φαίνεται να λείπει ακόμα από το νησί για τη δημιουργία ενός συνεκτικού «πράσινου» προφίλ είναι μια οργανωμένη υποστήριξη από την τοπική τουριστική αγορά, τους επαγγελματίες του νησιού και βέβαια την κοινωνία.

«Ο φυσιολατρικός τουρισμός ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90. Σταδιακά η επίσκεψη στη Λέσβο έγινε το όνειρο των παρατηρητών πουλιών- μάλιστα το νησί έχει ανακηρυχθεί το 3ο καλύτερο μέρος στον κόσμο για birdwatching», εξηγεί η Ελένη Γαλανού, συνεργάτης της Μονάδας Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, υπεύθυνος για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε χρόνο οι παρατηρητές πουλιών είναι ολοένα και περισσότεροι. Προέρχονται κυρίως από την Αγγλία και την Ολλανδία, ενώ επισκέπτονται το νησί τον Απρίλιο και τον Μάιο, εποχή που περνούν τα μεταναστευτικά πουλιά. «Την εποχή εκείνη, τα πουλιά που ξεχειμώνιασαν στην Αφρική διασχίζουν κατά χιλιάδες τη Μεσόγειο. Η ιδιαιτερότητα της Λέσβου είναι ότι οι παρατηρητές πουλιών θα συναντήσουν και πολλά ασιατικά είδη, που περνούν από αυτή την περιοχή αλλά όχι την υπόλοιπη Ευρώπη, ορισμένα από τα οποία δεν τα συναντάς εύκολα», λέει η κα Γαλανού. «Φέτος ακούμε ότι έχουν ήδη γίνει κρατήσεις για περισσότερους από 9.000 “πουλάκηδες”. Είναι μια πολύτιμη ένεση για την τοπική οικονομία, γιατί έρχονται μια εποχή “νεκρή” τουριστικά και θεωρούνται πολύ καλοί και από πλευράς αγοραστικής δύναμης και φυσικά σεβασμού προς το περιβάλλον του νησιού».

Το νησί αποτελεί το τρίτο καλύτερο μέρος στον κόσμο για παρατήρηση πουλιών 

Κάνοντας οργανωμένες ξεναγήσεις μέσω του φορέα, αλλά και ιδιωτικά σε μεμονωμένους επισκέπτες ή γκρουπ, η κα. Γαλανού έχει συναντήσει και αρκετές ιδιαιτερότητες. «Ο απλός παρατηρητής έρχεται εδώ, περπατά στα μονοπάτια, πηγαίνει στους υγρότοπους και σημειώνει ποια είδη θα συναντήσει. Έρχονται όμως και άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και επισκέπτονται τη Λέσβο για να δουν πολύ συγκεκριμένα πουλιά- έρχονται με λίστα. Κάποιοι συμπληρώνουν στη λίστα τους μόνο όσα πουλιά έχουν φωτογραφήσει- και μάλιστα με καλή φωτογραφία. Μου είχε τύχει η περίπτωση ενός διπλωμάτη που ήταν το χόμπι του να ζωγραφίζει όποια πουλιά συναντούσε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ξενοδόχοι που φιλοξενούν παρατηρητές πουλιών λένε ότι αν έμεναν ένα μήνα ακόμα, δεν θα είχαν ανάγκη να ανοίγουν Ιούλιο και Αύγουστο. Τόσο καλοί πελάτες θεωρούνται, με οικονομική άνεση», λέει ο Γιάννης Σπιλάνης, καθηγητής στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Αυτός ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας για εκπαιδευμένους ανθρώπους, όχι μόνο καθαρίστριες και σερβιτόρους. Χρειάζεται όμως περισσότερη καλλιέργεια στο νησί, ώστε να εμπλακεί περισσότερο η τοπική οικονομία. Δυστυχώς δεν είναι πολλοί οι ξενοδόχοι που να είναι δεκτικοί, ενώ τα πρακτορεία απλά μετρούν διανυκτερεύσεις και μετακινήσεις».

«Το Γεωπάρκο της Λέσβου κάνει πολύ σοβαρές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας. «Αυτό που λείπει είναι ένας φορέας να συντονίσει όλες τις προσπάθειες που γίνονται στο νησί από ξενοδόχους, παραγωγούς, επιχειρηματίες και πολίτες, ώστε να ενισχυθεί η οικοτουριστική ταυτότητα της Λέσβου».

«Πρωτοβουλίες υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι στη διάρκειά τους και στη στήριξή τους», εκτιμά ο Νίκος Ζούρος, συντονιστής και υπεύθυνος για τη λειτουργία του Γεωπάρκου Λέσβου. «Για να αναπτυχθεί αυτό το είδος του τουρισμού στη Λέσβου, πρέπει πρώτα να καταλάβει η τοπική κοινωνία τι πολύτιμο κεφάλαιο διαθέτει, πώς πρέπει να το διαχειριστεί και πώς όλο αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα εισόδημα. Δυστυχώς οι πράξεις μας στη Λέσβο δεν συνάδουν με τον πλούτο του νησιού. Το ζήτημα δεν είναι η προστασία, με την έννοια της αστυνόμευσης, αλλά η προβολή και ανάδειξη της φύσης. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κάνει πολλές δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίο στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί. Όμως η έλλειψη αναγνωρισιμότητας του περιβάλλοντος ως πόρου παραμένει το σοβαρότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στο νησί».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής