× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το 2024 θα είναι η χρονιά της Λέσβου στον τουρισμό

Ο πρόεδρος της Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος βλέπει μεγάλη αύξηση των αφίξεων τουριστών από όλες τις αγορές για την νέα χρονιά

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/12/2023

Το 2024 θα είναι η χρονιά της Λέσβου στον τουρισμό

Αισιόδοξο είναι το μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ του «Ν» 99 FM και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη», καθώς εκτιμά πως το 2024 θα καταγραφεί αύξηση των αφίξεων τουριστών από όλες τις σημαντικές αγορές για το νησί (Τουρκία, Ευρώπη, Ελλάδα). Επίσης ανέφερε πως το 2023 ήταν μια χρονιά που καταγράφηκε αύξηση των εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και αύξηση των αφίξεων. Όμως σημείωσε πως τα κέρδη μιας χρονιάς δεν είναι ικανά να καλύψουν τις ζημιές που είχαν οι επιχειρήσεις του κλάδου επί σειρά ετών.
Το σημαντικό στοιχείο για το 2023 είναι ότι η Λέσβος μετά από καιρό έβγαλε μια θετική εικόνα προς τα έξω, υπάρχει καλή φήμη για το νησί, μιας και είναι φθηνό σε σχέση με τα άλλα νησιά του Αιγαίου σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών προς τους τουρίστες. Επίσης είναι καλή η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση πως το 2024 θα υπάρχει αδυναμία της Λέσβου να καλύψει την ζήτηση σε καταλύματα και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κι είναι ανάγκη από τώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα εξήγησε ο κ. Χατζηκυριάκος. Η λύση στο πρόβλημα αυτό θα είναι είτε να διοχετευθούν οι τουρίστες σε περιοχές που μέχρι σήμερα έχουν μικρή κίνηση (βλέπε Βατερά), είτε να λειτουργήσουν ξενοδοχεία που δεν είχαν λειτουργήσει το 2023.

Τα χαρακτηριστικά Τουρκικής τουριστικής αγοράς

Το 2023 θα ολοκληρωθεί με αφίξεις περίπου 75.000 Τούρκων τουριστών στην Λέσβο ένας αριθμός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για το νησί. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούν οι Τούρκοι επισκέπτες αυξήθηκε από μία ως δύο ημέρες που ήταν τα προηγούμενα χρόνια σε τρεις ως τέσσερις διανυκτερεύσεις το 2023. Επιπλέον οι Τούρκοι επισκέπτονται την Λέσβο καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου κι όχι μόνο την τουριστική περίοδο εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου.
Η Τουρκία είναι μια δυναμική τουριστική αγορά για την Λέσβο που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χατζηκυριάκου θα μπορούσε να δώσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες το 2024 και πρόσθεσε πως τα στοιχεία που φέρνουν στην Λέσβο τους Τούρκους ξανά και ξανά είναι η τοπική κουζίνα, τα τοπικά προϊόντα, η καλή εξυπηρέτηση και η φιλική διάθεση που δείχνουν οι κάτοικοι της Λέσβου απέναντι τους.

Πλέον την Λέσβο επισκέπτονται Τούρκοι τουρίστες με δικά τους οχήματα (γι' αυτό και είναι πρόβλημα ότι τα σκάφη που είναι δρομολογημένα στις γραμμές Μυτιλήνης – Αιβαλί και Μυτιλήνη – Σμύρνη μπορούν να μεταφέρουν πολύ λίγα οχήματα) με τις οικογένειες τους ή τις παρέες τους. Συχνά πυκνά έχουν δημιουργήσει φίλους στη Λέσβο και τους αρέσει να επισκέπτονται χωριά που δεν είναι τουριστικά, να ανακαλύπτουν γεύσεις και αρώματα του νησιού.
Σταδιακά αυξάνονται οι Τούρκοι επισκέπτες που φθάνουν στην Λέσβο μόνοι τους και μειώνεται το ποσοστό εκείνων που φθάνουν στο νησί σε οργανωμένα γκρουπ.
Πρόβλημα για τον τουριστικό τομέα του νησιού αποτελεί πως η μεταφορά των Τούρκων επισκεπτών γίνεται αποκλειστικά από πλοία (συμβατικά και ταχύπλοα) Τουρκικής πλοιοκτησίας. Τα Ελληνικά σκάφη δεν μπορούν να μπουν σε αυτή την αγορά γιατί το λειτουργικό τους κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου υπογράμμισε πως θα πρέπει να κάθε τρόπο να διαφυλαχτεί η εικόνα που έχει δημιουργήσει το νησί στην Τουρκία. Κι αυτό απαιτεί σοβαρότητα και επαγγελματισμό από όλους.

Πέντε νέες πτήσεις τσάρτερ από Ευρώπη
Το 2024 φαίνεται πως θα υπάρξει μια ουσιαστική ενίσχυση του αριθμού των τουριστών που φθάνουν στην Λέσβο από την Ευρώπη. Ο κ. Χατζηκυριάκος μίλησε για αύξηση κατά πέντε των εβδομαδιαίων πτήσεων τσάρτερ καθώς οι πτήσεις από την Αγγλία θα γίνουν πέντε από τρεις που ήταν το 2023. Επίσης αναμένονται πτήσεις από την Τσεχία, την Αυστρία, την Σλοβενία και την Ρουμανία.
Η Ευρωπαϊκή τουριστική αγορά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την Τουρκική και για αυτό θέλει διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης τόνισε ο κ. Χατζηκυριάκος. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έχουν αντίκτυπο και στην συμπεριφορά των Ευρωπαίων τουριστών που προσπαθούν να μειώσουν την καταναλωτική τους δαπάνη. Εξαίρεση αποτελούν οι Σκανδιναβοί τουρίστες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος