× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Στα 203,1 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος των λιανεμπορικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 23/12/2023

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Με ρυθμό 5,2% αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου του Βορείου Αιγαίου το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο ρυθμός αύξησης του τζίρου σε πανελλαδικό επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,5%.
Ο τζίρος των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου διαμορφώθηκε σε 203,1 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2023, όταν την ίδια περίοδο του 2022 ήταν 193,1 εκατ. ευρώ.  Σε πανελλαδικό επίπεδο ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 18,1 δις ευρώ  το 2023 από 17,2 δις ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Η αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο ήταν οριακά μεγαλύτερη από το επίπεδο που διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην χώρα το τρίτο τρίμηνο του 2023. Αυτό οφείλεται στην συνεχή ανάπτυξη των ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι ο βασικός ανταγωνιστής  των φυσικών καταστημάτων. Στην εξεταζόμενη περίοδο ο τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου του Βορείου Αιγαίου δεν δείχνει να έχει επιρρεαστεί από την αυξημένη είσοδο Τούρκων τουριστών. Ή ορθότερα, η ενίσχυση του λιανεμπορίου από τους Τούρκους τουρίστες το μόνο που καταφέρε ήταν να καλύψει τις απώλειες από τους εγχώριους πελάτες.

Κερδισμένοι και χαμένοι κλάδοι και Περιφέρειες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 είναι:
• Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 28,7%.
• Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 21,7%.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 είναι:
• Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 9,8%.
• Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 6,4%.
Οι Περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο 2022 είναι:
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αύξηση 8,4%.
• Περιφέρεια Αττικής, αύξηση 7,3%.
Οι Περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο 2022 είναι:
• Περιφέρεια Θεσσαλίας, μείωση 2,4%.
• Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μείωση 1,8%.
Στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2023  ανήλθε σε 10,78 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 10,56 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πρώτη πτήση από Αυστρία στη Λέσβο

Μετά από πολυετή απουσία, που δεν υπήρχε σύνδεση, επέστρεψε η πτήση charter και θα πραγματοποιείται έως τις αρχές Οκτωβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου η υποβολή των ενστάσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, σάκκος του μποξ για ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείο

Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τα προβλήματα που προέκυψαν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024