× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διεθνώς αχώνευτοι..

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Δημοσίευση 28/11/2023

Διεθνώς αχώνευτοι..

Τρίτη 28 Νοεμβρίου το πρωί στις 12:45 ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Πρωθυπουργού μας κ. Μητσοτάκη με το Βρετανό ΠρωθυπουργόΡίσι Σούνακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, αιφνίδια διπλωματική εμπλοκή στις σχέσεις Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας προκάλεσε η ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει δημοσίως την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η συνάντηση ακυρώθηκε λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί. Αναμφισβήτητα το γεγονός αποτελεί μεγάλη βρετανική προσβολή ενάντια όχι στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη αλλά στο θεσμό του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από βρετανικά ΜΜΕ ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η θέση μας είναι γνωστή και εις γνώση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα από το Βρετανικό Μουσείο σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο».

Με λίγα λόγια ο Σούνακ παρεξηγήθηκε από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο BBCόπου μεταξύ άλλων μίλησε για κλοπή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και έκανε έναν παραλληλισμό με τη Μόνα Λίζα και πως θα φαινόταν αν κάποιος την έκοβε στη μέση και στο Λούβρο υπήρχε η μισή και η άλλη μισή σε ένα άλλο μουσείο. Δυστυχώς για το Σούνακ και οι δυο παρατηρήσεις ήταν σωστές και αληθινές και η αλήθεια για τους κλέφτες τσούζει και πονάει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για φάουλ και πολιτική απρέπεια και τονίζουν ότι τα όσα είπε στο BBC ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ακούγονται για πρώτη φορά αλλά είναι πάγιες ελληνικές θέσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν διαπραγματευόμαστε με την βρετανική κυβέρνηση αλλά με το βρετανικό μουσείο.

Στην δήλωση του ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Και η τελευταία επισήμανση της δήλωσης ήταν σωστή, διότι αν ο Βρετανός είχε άλλη άποψη θα μπορούσε να την εκθέσει είτε δημόσια στο δικό μας Πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες είτε κατ’ ιδίαν. Αλλά βλέπετε οι Βρετανοί Πρωθυπουργοί, ακόμα και αυτοί με καταγωγή από τις αποικίες, έχουν την επίπλαστη αίσθηση της ανωτερότητας της Μεγάλης Βρετανίας που από πλευράς ήθους και αρχών ήταν και πάντα θα παραμένει Λιλιπούτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άπειρες φορές έχω προσωπικά επικρίνει τον Πρωθυπουργό για τις θέσεις του, με άρθρα μου ή και στο ραδιόφωνο πρόσφατα για την επίσκεψη του στο Ισραήλ, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μπορώ παρά να συνταχθώ απόλυτα μαζί του. Οι Βρετανοί, αυτοί οι αλαζόνες, δήθεν πολιτισμένοι αλλά βαθιά και παραδοσιακά απαίδευτοι, αχώνευτοι διεθνώς και τα τελευταία χρόνια έρμαια και τσιράκια της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ, οι δήθεν στην Ευρώπη αλλά πάντα έξω από αυτή και την κουλτούρα της, δείχνουν μέσω του Πρωθυπουργού τους το αναξιοπρεπές πρόσωπό τους.

Φιλότουρκοι εκ πεποιθήσεως και το λέω αυτό με στοιχεία, μια και την περασμένη Πέμπτη η τουρκική και η βρετανική κυβέρνηση δια των υπουργών Άμυνάς τους υπέγραψαν στην Άγκυρα κοινή δήλωση προθέσεων ενίσχυσης των δεσμών ασφάλειας και άμυνας, εν μέσω της προσπάθειας της Τουρκίας να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter, που παράγονται από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία και η τελευταία τους τα αρνήθηκε.

Δεδομένου ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι πλέον αποστασιοποιημένη από τη Δύση αναζητεί συμμαχίες παντός τύπου. Αντιστοίχως αποκλεισμένη είναι και η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και ψάχνει οδούς αναβάθμισης της τουρκικής αεροπορίας. Έτσι βρήκε ο Φίλιππος το Ναθαναήλ και τακιμιάσανε οι αχώνευτοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασελάκης έδειξε αντανακλαστικά μπροστά σε ένα εθνικό ζήτημα «που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού», όπως έγραψε στο X. Ο κ. Κασελάκης,που κατακρίνεται δικαίως ή αδίκως για πολλά,έβγαλε ένα ενωτικό μήνυμα, βάζοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ».

Οι συνειρμοί είναι εύκολοι φυσικά και έχουν αντίκτυπο και στο εσωτερικό του κόμματος του, αλλά δεν έχουν τόση σημασία στην παρούσα φάση. Η κίνησή του σχολίασαν κάποιοι πως εκτός από ουσία έβγαλε και αρκετή επικοινωνία, αλλά ούτε και αυτό έχει σημασία κατά την προσωπική μου άποψη. Περισσότερο κατακρίνω το γεγονός πως δεν τον ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί άλλων κομμάτων σε θέμα όπως αυτό που χρειάζεται σύμπνοια και κοινή στάση, κοινή καταδίκη και εθνική πολιτική.

Παρεξηγήθηκαν λοιπόν οι ξινοί οι Βρετανοί που θεωρούν πως είναι το κέντρο του κόσμου. Θύμωσαν διότι τους λέμε κλέφτες για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα λες και δεν είναι ως υπόσταση και ως κράτος διαχρονικά και κλέφτες και δυνάστες λαών και υπόλογοι εγκλημάτων στην Παγκόσμια Ιστορία.

Τι να πει κανείς; Να υπενθυμίσει πως οι «σύμμαχοι» μας οι Βρετανοί σαν τέλειωσε ο Β’ Παγκόσμιος και αποφάσισαν πως τους ανήκουμε, ήρθαν στον Πειραιά και τον κατέλαβαν με τα όπλα διότι μας θεωρούσαν προτεκτοράτο τους και ο Τσώρτσιλ που πριν μας έλεγε τις φανφάρες περί ηρώων κατέφτασε στην Αθήνα και διέταξε το στρατό του να σκοτώσει περισσότερους Έλληνες από όσους οι Γερμανοί στο μέτωπο; Αυτά μπορεί να τα ξεχνάμε αλλά είναι αλήθειες που κάνουν αυτούς τους αιώνια εγκληματίες μισητούς και αντιπαθητικούς. Αυτούς που μια ζωή εκμεταλλεύονται λαούς και παραμένουν γελοίοι με τους γελοίους Μονάρχες τους.

Η διπλωματία απαιτεί καλούς τρόπους και όμορφα λόγια καλυμμένα και προσεχτικά. Αντίστοιχα η αλήθεια ενός απλού πολίτη δεν έχει στρογγυλέματα και δεν φοβάται τα καθώς πρέπει.

Ελπίζω απλά να το θυμόμαστε αυτό το κάζο όταν θα έρθει η σειρά μας και θα έρθει κανένας ξινός Βρετανός στην Ελλάδα, ή κανένας Μονάρχης με δήθεν ελληνική καταγωγή που φορά και γραβάτες ελληνικές ο ξινός και αχώνευτος που έπιασε δουλειά στα 75 του.Να το θυμόμαστε και να μην το παίξουμε υπεράνω και φιλόξενοι αλλά να τους το ανταποδώσουμε ανάλογα.

Νομίζω πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν ποτέ κάτι τέτοια συμβεί, θα τύχει της αποδοχής από την πλειονότητα όλων μας ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

*Ο Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους είναι Ταξίαρχος σε αποστρατεία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος