× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ούτε ένας νέος πυροσβέστης στη Λέσβο για τα επόμενα χρόνια»

Απογοητευμένος δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος ο οποίος σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία γερνούν και συνταξιοδοτούνται χωρίς να υπάρχει ανανέωση

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 9/11/2023

«Ούτε ένας νέος πυροσβέστης στη Λέσβο για τα επόμενα χρόνια»

Μπορεί η θερινή αντιπυρική περίοδος να έχει ολοκληρωθεί για τις περισσότερες περιοχές της χώρας ωστόσο στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχει παραταθεί έως τις 15 Νοεμβρίου όπου ισχύει η απαγόρευση για την καύση κλαδιών και την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εργασίας αφορά τη χρήση φωτιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Ντίνος σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», οι συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον των νησιών μας και κυρίως η παρατεταμένη ξηρασία και οι ελάχιστες βροχές,  αποτέλεσαν την αιτία αυτής της παράτασης αυτής.

 Υπογράμμισε μάλιστα,  ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε  και αρκετές περιπτώσεις πυρκαγιών στη Δυτική Λέσβο και μία περίπτωση στον Καρυώνα στις οποίες αν δεν γινόταν γρήγορη επέμβαση στην αρχή του περιστατικού τότε θα είχαμε δυσάρεστες εξελίξεις.

«Δυστυχώς οι συμβάσεις των συναδέλφων εποχικών πυροσβεστών, έληξαν στις 31 Οκτωβρίου κι έτσι πλέον η χειμερινή περίοδος με τις όποιες δυσκολίες υπάρξουν θα αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από το μόνιμο προσωπικό της Λέσβου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου είναι απαισιόδοξος για το ζήτημα της ενίσχυσης των μονάδων της Λέσβου με μόνιμο προσωπικό αφού όπως είπε οι ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας για τη Λέσβο.

«Πέρυσι δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου πυροσβέστη επομένως ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι αυτό θα αλλάξει και φέτος θα έχουμε μεγάλο αριθμό νέων μόνιμων συναδέλφων. Οι τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν ότι θα έχουμε 900 νέες προσλήψεις στο Σώμα. Όμως περιλαμβάνονται σε αυτούς 500 άτομα τα οποία θα τοποθετηθούν στην ΕΜΟΔΕ, τέτοια υπηρεσία δεν έχουμε στη Λέσβο, άρα δεν περιμένουμε ενίσχυση από εκεί. Επίσης 200 άτομα θα προσληφθούν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και οι οποίοι δεν πρόκειται να έρθουν στη Λέσβο τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι 200 θα είναι εργαζόμενοι ειδικών καθηκόντων πλην πυροσβεστών. Με λίγα λόγια δεν θα προσληφθεί ούτε ένας πυροσβέστης στη Λέσβο. Δυστυχώς ο μέσος όρος ηλικίας πυροσβεστών στη Λέσβο είναι τα 50 έτη ενώ κάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον 10 αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις».

Αναφερόμενος στο φετινό καλοκαίρι ο κ. Ντίνος σημείωσε ότι είχαμε ορισμένα σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών στο Βόρειο Αιγαίο και στη Λέσβο όπως αυτό της Αχλαδερής, ωστόσο, πρόσθεσε, η Πυροσβεστική  Υπηρεσία με τη βοήθεια των εθελοντών και των φορέων που στηρίζουν την προσπάθεια της αντιπυρικής προστασίας, πρόλαβε τις φωτιές πριν επεκταθούν και προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πλέον η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της εμπλοκής των πυροσβεστών σε πολλές δραστηριότητες, διασώσεις, αστικές φωτιές, ατυχήματα, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λπ. είναι μονόδρομος. Βλέπουμε ακραία περιστατικά πυρκαγιών στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο τα οποία πραγματικά δεν ξέρουμε σε περίπτωση που συμβούν στα νησιά μας, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν».

Ο κ. Ντίνος πρόσθεσε ότι το μόνιμο προσωπικό φέτος είναι ιδιαίτερα κουρασμένο με δεδομένο ότι τις περισσότερες ημέρες του καλοκαιριού ίσχυε αναστολή αδειών λόγω των εκλογών ή ήταν ημέρες ετοιμότητας λόγω ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ακόμη και σήμερα είναι καλό οι συμπολίτες μας, να είναι προσεκτικοί και να κάνουν υπομονή λίγες ημέρες έως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου για να κάνουν τις αγροτικές τους εργασίες και να κάψουν τα κλαδιά τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΧΩΡΙΑ

Στολισμός Επιταφίου όπως παλιά από τις γυναίκες του Ασώματου

Το «Ν» παρακολούθησε την παραδοσιακή τελετουργία του στολισμού στην εκκλησία του Ταξιάρχη στον Ασώματο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Μοιρολόι της Παναγίας από τον αξέχαστο Σόλωνα Λέκκα

Δείτε το βίντεο-Κατανυκτικές στιγμές στην κορύφωση του Θείου δράματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Έκτακτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ