× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εργασίες στερέωσης των βράχων στο Κάστρο Μολύβου

Υλοποιείται ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο που ήταν χρόνιο αίτημα των κατοίκων του οικισμού

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/11/2023

Εργασίες στερέωσης των βράχων στο Κάστρο Μολύβου
φωτο Γιώργος Ιορδάνου

Μια δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική εργασία για την στερέωση των βράχων στο Κάστρο του Μολύβου βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα για τους κατοίκους του Μολύβου των οποίων τα σπίτια βρίσκονται πολύ κοντά στο Κάστρο. Αξίζει να σημειωθεί πως η μελέτη του έργου έγινε το μακρινό 2002, ενώ πρώτη φορά εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εργολήπτης Γιώργος Ιορδάνου ανέφερε στο «Ν» πως ειδικά εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι, εναερίτες έκαναν καθαρισμούς των βράχων από δέντρα  και κάθε άλλη βλάστηση που είχε αναπτυχθεί και στα σημεία που υπήρχαν οι ρίζες των δέντρων έγινε εμποτισμός με ισχυρά φάρμακα ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα αναβλάστησης. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την απομάκρυνση των βράχων που έχουν αποκολληθεί.

Πρόκειται για μια δύσκολη που εργασία που κι αυτή γίνεται από εναερίτες. Η τρίτη φάση του έργου περιλαμβάνει τον καθαρισμό των αρμών μεταξύ των βράχων, ακολούθως μεταξύ των αρμών θα τοποθετηθούν σωληνάκια μέσα από τα οποία θα διοχετευθεί τσιμέντο στους αρμούς. Έτσι οι αρμοί θα κλείσουν και τα τσιμεντενέματα μαζί με τους βράχια θα γίνουν μια ενιαία βραχόμαζα. Στην συνέχεια, σύμφωνα με την μελέτη του έργου θα μπουν βίδες και άξονες στήριξης στα σημεία των βράχων που απαιτείται.

Το έργο, έχει χρόνο ολοκλήρωσης δύο έτη, ωστόσο ο κ. Ιορδάνου σημειώνει πως επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί πολύ γρηγορότερα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου ένα 1 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άρση της επικινδυνότητας των βράχων του κάστρου του Μολύβου είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων όπως φαίνεται και στο ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το «Ν» στις 18 Μαρτίου του 2021.  

Το ιστορικό του ζητήματος

Οι μελέτες αναστήλωσης των βράχων έχουν εγκριθεί από το 2002 όπως και ο προϋπολογισμός του έργου ύψους 967.000 ευρώ, Το 2003 προτάθηκε στο ΕΣΠΑ μαζί με άλλα τέσσερα έργα αλλά δεν προχώρησε και από τότε το Υπουργείο Πολιτισμού το έβαζε στο Πρόγραμμα Δράσης του χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί επειδή ήταν πολύ μεγάλος ο προϋπολογισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2021 στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού τόνιζαν πως η μελέτη για την αποκατάσταση του προβλήματος με τους βράχους στο Μόλυβο, χρειάζεται επικαιροποίηση μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης.  

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τίμησαν στη Μυτιλήνη την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται»

Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και τις εκδόσεις Τόπος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ