× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Αίσωπος του Καρλοβάσου και ο δικός μας Αίσωπος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΙΚ.ΚΑΡΛΑΣ*

Δημοσίευση 30/10/2023

Ο Αίσωπος του Καρλοβάσου και ο δικός μας Αίσωπος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΠΑΝΙΩΤΗΣ

Ο Αίσωπος ο διασημότερος από τους αρχαίους Έλληνες και ξένους μυθοποιούς θεωρείται ο κορυφαίος της λεγόμενης διδακτικής μυθολογίας και ο ιδρυτής του λογοτεχνικού είδους που σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία.. Δεν έγραψε κανέναν από τους μύθους του αλλά τους διηγούνταν προφορικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τον Ηρόδοτο και άλλους συγγραφείς ο Αίσωπος γεννήθηκε από οικογένεια δούλων, το 625 π.Χ., είτε στη Φρυγία, είτε στη Σάμο ,έζησε στη Σάμο σαν δούλος διαδοχικά των Σαμίων φιλοσόφων Ξάνθου και Ιάδμονα που του απέδωσαν τελικά την ελευθερία του εκτιμώντας τη γνώση , τη σοφία και την στάση του απέναντι στα κρίσιμα ερωτήματα και προβλήματα της ζωής.

Ταξίδεψε στην Αίγυπτο και την Ανατολή και πέθανε στους Δελφούς όπου είχε σταλεί από τον βασιλιά Κροίσο για να λάβει χρησμό από την Πυθία το 560 π.Χ.

Διαπιστώνοντας εκεί, τις απάτες και την απληστία των ιερέων του μαντείου είχε το θάρρος να τους καταγγείλει δημόσια και με τρόπο σαρκαστικό όπως έκανε πάντα μπροστά στο κρίμα και στην αδικία της ζωής . Το ιερατείο του Πύθιου Απόλλωνα τον κατηγόρησε για ασέβεια και με τη σκευωρία της ιεροσυλίας τον καταδίκασαν σε θάνατο και τον κατακρήμνισαν από την ψηλότερη κορφή του Παρνασσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν διαχρονικά τα κάθε είδους ιερατεία επιφυλάσσουν αμείλικτες τιμωρίες μέχρι και την εσχάτη των ποινών στους αμφισβητίες και τους ριζοσπάστες.

Για το πνευματικό του έργο και την ατίθαση ζωή του ο Αίσωπος κατέχει εξέχουσα θέση στο πολιτιστικό Πάνθεο της Οικουμένης.
Το Καρλόβασι της Σάμου είναι από τις ελάχιστες πόλεις του Κόσμου που τον τιμούν ιδιαίτερα. με μαρμάρινη προτομή.

Για την προτομή αυτή που κοσμεί τα πρώτα παρόδια της οδού Πανεπιστημίου Αιγαίου που οδηγεί προς το Κέντρο της πόλης από την κεντρική διασταύρωση του Αγίου Νικολάου φρόντισε με πολύν σεβασμό και ιδιαίτερη αγάπη το 1999 ο φιλόπολις επιχειρηματίας Ιωάννης Δ. Πατσιμάς.
Χρόνια τώρα ο δικός μας Αίσωπος, ο Αίσωπος του Καρλοβάσου, ο απελεύθερος, περιμένει καρτερικά να φροντίσουμε ,σαν γνήσιοι κι αληθινοί συντοπίτες του, για την διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πνευματικής του κληρονομιάς και να δουλέψουμε ,στο βαθμό και στο μέτρο που μας αναλογεί, για τη διάδοσή της σε ολόκληρο τον Κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδρυση και λειτουργία στην Πανεπιστημιούπολη του Καρλοβάσου πολύγλωσσου διαδραστικού Μουσείου του Αισώπου αποτελεί το πρώτο βήμα για να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι που συνιστούν ταυτόχρονα και πολιτιστικές μας υποχρεώσεις.

Η δράση αυτή είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση τόσο από Εθνικούς όσο και από Ευρωπαϊκούς πόρους ως οικουμενικής σπουδαιότητας.
Με το χαρακτηριστικό αυτό Μουσείο και τις λειτουργίες του θα αναδείξουμε τη Σάμο σε μοναδικό και ιδιαίτερο τόπο αναφοράς του μεγάλου αυτού μυθοποιού και σε χώρο επίσκεψης και συνάντησης Ελλήνων και ξένων που επιθυμούν να μάθουν για το έργο του και να κερδίσουν από τη σοφία των μύθων και των παραβολών του και μάλιστα στο περιβάλλον που έζησε και διαμόρφωσε σημαντικό μέρος των ιδεών και της δυναμικής προσωπικότητας του.

Είναι σαφές ότι έτσι θα εμπλουτίσουμε την πνευματική και ακαδημαϊκή παρακαταθήκη ολόκληρης της Σάμου και θα καταστήσουμε το νησί μας, ακόμα πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό για τις Κοινωνίες των πολιτών όλου του Κόσμου όχι μόνο για τις φυσικές του ομορφιές αλλά και για τον μεγάλο πολιτισμό και την μακραίωνη ιστορία του .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι και σε άλλα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις μυθικών και ιστορικών προσώπων που έχουν μείνει στη λήθη των τοπικών κοινωνιών μακριά από κάθε πολιτιστική και κοινωνική αξιοποίηση.

Αξίζει να τολμήσουμε να αναδείξουμε όλα αυτά, τα σπουδαία και θαυμαστά, όσο είναι ακόμα καιρός.

*O Μανώλης Νικ. Κάρλας είναι Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010), Περιφερειακός Σύμβουλος, (ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ)

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ