× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εντέλλεσθε»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 27/10/2023

«Εντέλλεσθε»

Όταν ο νυν πρωθυπουργός, όντας αντιπολίτευση, έλεγε και υποσχόταν ότι θα εκσυγχρονίσει την λειτουργία των δομών υγείας και θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες απ' αυτές υπηρεσίες, κανείς δεν φανταζόταν ότι λέγοντας αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό θα εννοούσε αυτά που ... πραγματικά εννοούσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, τέσσερα χρόνια και κάτι από τότε, κανείς δεν δικαιούται να λέει "ότι  νόμιζε '', ότι δεν κατάλαβε, ότι δεν ήξερε.

Τέσσερα χρόνια και κάτι από τότε '' ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση '' της Δημόσιας Υγείας είναι σε πλήρη ανάπτυξη, με την υποβάθμιση και υπολειτουργία, μέχρι και κλείσιμο, νοσοκομείων και λοιπών δομών υγείας να είναι στην ημερήσια διάταξη, και η είσοδος των ιδιωτών στη υγεία και η εμπορευματοποίηση της να προχωρούν ακάθεκτα.

Νοσοκομεία, από τα πιο ιστορικά της χώρας, να έχουν σταματήσει τα χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού, να αναστέλλονται λειτουργίες ιατρείων και να παραιτούνται εκπαιδευόμενοι ιατροί λόγω έλλειψης προσωπικού ( Βενιζέλειο ), γιατρός να καταγγέλλει ότι '' το νοσοκομείο πνέει τα λοίσθια '' και ότι '' αρνείται να συμμετάσχει άλλο σ' αυτή τη θλιβερή παρωδία που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε γεγονότα ανάλογα των Τεμπών '' ( Γ.Ν.Ρεθύμνου ), νοσοκομείο από τις αρχές Αυγούστου να λειτουργεί χωρίς ΜΕΘ, να έχει ελλείψεις σε μια σειρά ιατρικών ειδικοτήτων, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας να λειτουργεί, εδώ και χρόνια χωρίς ψυχίατρο, νοσηλεύτριες - τες να εργάζονται ακατάπαυστα με αποτέλεσμα να τους χρωστούν χιλιάδες άδειες και ρεπό ( Γ.Ν. Δράμας ), και τόσα πολλά άλλα που αν θα έπρεπε να αναφερθούμε σε όλα ονομαστικά, θα γράφαμε για ΟΛΑ τα νοσοκομεία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλες, δε, τις περιπτώσεις το βασικό, το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού.Και πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα προβλήματα αυτά; Με δύο τρόπους. Ή δεν τα αντιμετωπίζει καθόλου ή με '' εντέλλεσθε ''.

Με εντολή, δηλαδή προς τον εργαζόμενο, με διαταγή στρατιωτικού τύπου, που ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αρνηθεί. Έτσι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό περιφέρεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από κέντρο υγείας σε κέντρο υγείας, και από δομή υγείας σε άλλη δομή υγείας χωρίς ο '' εντολέας '' να υπολογίζει ούτε ειδικότητες, ούτε επίπεδο εκπαίδευσης, ούτε δυνατότητα μετάβασης ούτε κάν τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέξει ο ασθενής.Και βέβαια χωρίς να τίθεται ζήτημα πρόσληψης προσωπικού

Έτσι, εντελώς ενδεικτικά, στο Γ.Ν. Αγίου Νικολάου Κρήτης ο Διοικητής με εντέλλεσθε υποχρεώνει 8 γιατρούς σε επιπλέον εφημερίες ενώ είναι ήδη απλήρωτες εφημερίες από τον Μάιο του 2022,και στο Μεσολόγγι περιπολικά της αστυνομίας πήγαν στα σπίτια γιατρών που εργάζονται σε Κέντρα Υγείας προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να πραγματοποιήσουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα της πόλης. Εντέλλεσθε για μετακίνηση και υπερεφημέρευση γιατρών ακτινολόγων του Γ.Ν.Αγρινίου στο Γ.Ν.Άρτας, γιατρών του Κ.Υ.Βόνιτσας στο Κ.Υ.Βασιλικής στη Λευκάδα, του Κ.Υ.Ναυπακτου στο Κ.Υ.Άνω Ναυπακτίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το Γ.Ν.Σπάρτης με εντέλλεσθε υποχρεώνεται εκπαιδευόμενος οφθαλμίατρος να κάνει διακομιδή νεογνού στην Αθήνα, και ακόμα, 4 γιατροί, 8 νοσηλευτές και ένας μάγειρας που υπηρετούσαν σε διάφορες δομές της Αττικής, με εντέλλεσθε μεταφέρθηκαν στις παιδικές κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δηλαδή σε έναν ιδιωτικό φορέα!

Αλλά κι εδώ στο νησί μας, με εντέλλεσθε, γιατροί που υπηρετούν στο Κ.Υ.Καλλονής καλύπτουν ανάγκες στο Κ.Υ. Άντισσας, στο Κ.Υ. Πολιχνίτου και κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, και το καλοκαίρι, όταν '' βούλιαζε'' η Λήμνος από κόσμο - 60000 - στο νοσοκομείο της Λήμνου η μοναδική παθολόγος είχε 33 συνεχείς εφημερίες, η δε Διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε , με sms,οι εφημερίες της να φτάσουν τις ... 50

Αυτή είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σύστημα της Δημόσιας Υγείας και είναι το αποτέλεσμα αδιέξοδων πολιτικών επιλογών.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας υφίσταται, εδώ και χρόνια τις πολιτικές αυτές. Τις πολιτικές της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της συνειδητής πριμοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ακόμα και μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία.

Και η λύση είναι μία : Να ανατραπούν οι πολιτικές αυτές. Ο μόνος, δε, που μπορεί να τις ανατρέψει είναι ο ίδιος ο λαός με τους αγώνες του.

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου