× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δωρεάν τσιπάρισμα και στείρωση ζώων για ευάλωτες ομάδες πολιτών στη Μυτιλήνη

Ενημερωτική συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Μυτιλήνης για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και τις δράσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/10/2023

Δωρεάν τσιπάρισμα και στείρωση ζώων για ευάλωτες ομάδες πολιτών στη Μυτιλήνη

Ενημέρωση από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, σχετικά με τις έως τώρα δράσεις αλλά και τις μελλοντικές κινήσεις του Δήμου, για την πρόληψη δημιουργίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς πραγματοποιήθηκε, την  Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, στο Παλιό Δημαρχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ενημέρωση συμμετείχαν  η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης, Γεωργία Μπλέτσα, ο Υπεύθυνος Προγράμματος της Φιλοζωικής Οργάνωσης  Zero Stray Pawject, Σπύρος Ρωμάνος, οργάνωση η οποία θα επιδοτήσει την ηλεκτρονική σήμανση (microchip) σε ένα μεγάλο αριθμό δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών), ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αντώνης Αληγιάννης και ο Υποπλοίαρχος της Λιμενικής Αστυνομίας, Στέφανος Λυραντωνάκης, με τους οποίους θα υπάρχει άμεση συνεργασία κυρίως για εντατικούς ελέγχους δεσποζόμενων ζώων, που θα αφορούν στη σωστή μέριμνα εκ μέρους των ιδιοκτητών τους.

Οι δράσεις του Δήμου Μυτιλήνης για την πρόληψη

Ο Δήμος Μυτιλήνης για το έτος 2023 έχει εξασφαλίσει τη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς διαθέτοντας τις κάτωθι πιστώσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών (34.969,55€ και 56.420 €)
  • Περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς (34.190,32 €)
  • Περισυλλογή και Αποτέφρωση νεκρών Ζώων (9.999,29 €)
  • Προμήθεια Τροφής για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου (9.985,95 € και 17.023,50 €)
  • Προμήθεια εμβολίων και λοιπών φαρμακευτικών ουσιών για τις ανάγκες αδέσποτων ζώων συντροφιάς (15.292,70€).

Έχει προετοιμαστεί και είναι σε διαδικασία διαγωνισμού μεγάλη μελέτη Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς για το έτος 2024 ποσού 193.440 ευρώ ώστε να εξασφαλιστεί η  συνεχή μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς του Δήμου (Σκύλοι, γάτες).

Έχουν υιοθετηθεί  τους τελευταίους μήνες περισσότερα από 100 ζώα (σκύλους / γάτες), τα οποία ήταν καταδικασμένα να ζουν στο δρόμο και τώρα βρίσκονται σε υπεύθυνα χέρια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο δράσεων του Δήμου Μυτιλήνης για την πρόληψη δημιουργίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δρομολογήθηκε συνεργασία με τη φιλοζωϊκή οργάνωση Zero Stray Pawject για την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης της ηλεκτρονικής σήμανσης (microchip) σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Zero Stray Pawject, επιδοτεί την ηλεκτρονική σήμανση (microchip) για συνολικά 1.000 δεσποζόμενα ζώα ( σκύλοι και γάτες) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Μυτιλήνης.

Όλοι οι δημότες μπορούν να απευθυνθούν στα κτηνιατρεία που αναφέρονται στην παρακάτω λίστα για να προγραμματίσουν την τοποθέτηση microchip στο κατοικίδιό τους.

Το κόστος συμμετοχής των κηδεμόνων ανέρχεται στα 5 ευρώ ανά ζώο το οποίο καταβάλλεται απευθείας στον κτηνίατρο ενώ για ιδιοκτήτες που είναι άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, διατηρούν μονογονεϊκές οικογένειες ή διαβούν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πραγματοποιείται εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, δηλαδή με μηδενικό κόστος συμμετοχής από τον κηδεμόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τη συμπλήρωση των 1000 δεσποζόμενων σκύλων και γατών ή μέχρι τέλους του 2023.

Υπενθυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική σήμανση (microchip) είναι υποχρεωτική από το 2012.  Σύμφωνα με τον νόμο 4830/2021, σε περίπτωση εντοπισμού μη σημασμένου ζώου από την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό, ή τον Δήμο επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Μόνο αν ο σκύλος/η γάτα μας διαθέτει καταχωρημένο microchip αποδεικνύεται ότι όντως μας ανήκει, ιδίως σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ:

Μπουχλής Νικόλαος

Γήπεδο Μυτιλήνης

22510 22545

Γανέλλης Φώτιος

Κανάρη Κων/νου 4, Μυτιλήνη

22511 81098

Τουρβαλή Μυρσίνη

Βουρνάζων 17, Μυτιλήνη, 81132, ΛΕΣΒΟΥ

22510 28838

Πέρρου Μαρία

Σκόπελος, Παππάδος

22510 84250

Παλαιολόγος Γεώργιος

Ερεσσού 13, Μυτιλήνη,

22510 28250

Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη

22510 46488

 

Ο Δήμος Μυτιλήνης θα αναλάβει το κόστος στείρωσης σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων, όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθώς επίσης και σκύλων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη φύλαξη ποιμνίων. Αυτό θα γίνει κατόπιν αιτήσεως των δικαιούχων στο Δημαρχείο σε συνεργαζόμενο κτηνιατρείο του Δήμου. Πληροφορίες στα γραφεία του Δήμου στο τηλέφωνο 22513 50546

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση