× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εθνική τραγωδία, χωρίς κάθαρση»

Ανακοίνωση από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 -1974 για τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/9/2023

«Εθνική τραγωδία, χωρίς κάθαρση»

Ανακοίνωση για τις τραγικές ώρες που βιώνει η χώρα μας μετά τις φονικές πλημμύρες με τις τεράστιες καταστροφές και τους 15 μέχρι ώρας νεκρούς, εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967 -1974.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι εικόνες ντροπής με τα πλημμυρισμένα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκι, που αντί να σώζουν πολίτες μένουν ανενεργά,  κάνουν το γύρω του κόσμου και προκαλούν οργή και θλίψη στους πολίτες. 

Αναλυτικά ο Σύνδεσμος αναφέρει: 

«Η χώρα μας βιώνει μια ανείπωτη εθνική τραγωδία, μια βιβλική καταστροφή στη Μαγνησία και στη Θεσσαλία, την ίδια περίοδο που εκατομμύρια στρέμματα  έχουν γίνει στάχτη από τις πυρκαγιές. Η χώρα και η κοινωνία είναι ανοχύρωτες, έρμαια των ακραίων καιρικών φαινομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ίσως η πρώτη φορά που, σε συνθήκες ειρήνης, η κοινωνία βυθίζεται στην ανασφάλεια, στον φόβο, στην αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση που αναδείχθηκε το 2019 με ΄’σημαία’ τη συγκρότηση ενός ‘επιτελικού’ και ‘αποτελεσματικού κράτους’ μοιάζει με ασυντόνιστο  μπουλούκι.

Οι εικόνες ντροπής με τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκι να βρίσκονται μέσα στα νερά, αντί να επιχειρούν για να σώσουν πολίτες, κάνουν ήδη το γύρω του κόσμου. Αφού κάηκε η Αεροπορική βάση της Αγχιάλου, πλημμύρησε η βάση ελικοπτέρων! Και ενώ οι εγκλωβισμένοι πολίτες αγωνιούν για τη ζωή τους, βασικός εξοπλισμός για τη διάσωσή τους παραμένει καθηλωμένος στο έδαφος ή στις λάσπες, παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς. Και, φυσικά, ηχούν ως ‘τραγική ειρωνεία’ οι υπερπατριωτικές κορώνες της στρατιωτικής ηγεσίας και του πρωθυπουργού. Ο πατριωτισμός και η υπευθυνότητα πρέπει να αποδεικνύονται καθημερινά στην πράξη, χωρίς κομπασμούς.

 Φυσικά μια κυβέρνηση δεν μπορεί να σταματήσει την κακοκαιρία. Οφείλει όμως να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, να θωρακίσει τις πόλεις και τα χωριά, να προστατέψει τους πολίτες. Δεν το έκανε παρά τις έγκυρες και έγκαιρες προειδοποιήσεις των ειδικών, παρά την μικρότερης κλίμακας καταστροφή από την κακοκαιρία ‘Ιανός’, πριν τρία χρόνια, και τη χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα, από τα οποία ελάχιστα υλοποιήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία και άλλοθι για κάθε καταστροφή. Αντίθετα απαιτείται συνεκτικό σχέδιο, βασισμένο σε επιστημονικές μελέτες και προτάσεις, ώστε να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στα φαινόμενα που, δυστυχώς, θα έρχονται σφοδρότερα και συχνότερα.

O ΣΦΕΑ 1967-1974 εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των συμπολιτών μας  που έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες, καθώς και τη συμπαράστασή του σε όσους εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι. Δηλώνουμε την υποστήριξή μας και καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τους πλημμυροπαθείς που αναπτύσσονται σ’ όλη τη χώρα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τίμησαν τους 58 Λημνιούς νεκρούς της μάχης του Σκρα

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε σε αυτούς τους ήρωες τόνισε η Δήμαρχος Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επαφές με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσίες της Λέσβου

Η Δήμαρχος Λήμνου πραγματοποιήσε συναντήσεις για θέματα που αφορούν έργα του νησιού και του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα προκήρυξη του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή»

Θα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών πλυντηρίων και φούρνων
ΕΛΛΑΔΑ

Προηγήθηκε εκτροχιασμός της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη

Η έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων δείχνει πως τουλάχιστον 16 επιβάτες έχασαν την ζωή τους από την φωτιά που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το πενθήμερο από 1ης Ιουλίου

Έρχεται η 6ήμερη εργασία