× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

16.000 ευρώ αποζημίωση για 3 χρόνια άδικης φυλάκισης

Ο Ακιφ Ρασούλι είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 50 ετών για μεταφορών προσφύγων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/9/2023

16.000 ευρώ αποζημίωση για 3 χρόνια άδικης φυλάκισης

Το ποσό των 15.920  θα πρέπει να καταβάλει στον πρόσφυγα Ακιφ Ρασούλι το Ελληνικό δημόσιο για την άδικη φυλάκιση του επί μια τριετία. Την σχετική απόφαση έλαβε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου. Ο κ. Ρασούλι εκπροσώπησε νομικά το Legal Centre Lesvos (LCL), το οποίο σε σχετική ανκοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι ο κ. Ρασούλι έφτασε στην Ελλάδα το 2020, συνελήφθη αμέσως και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες τόσο για πρόκληση ναυαγίου όσο και για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών ως φερόμενος ως οδηγός του σκάφους με το οποίο έφτασε από την Τουρκία. Ο κ. Ρασούλι κρίθηκε αθώος για την πρόκληση του ναυαγίου, αλλά κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε για την μεταφορά  σε ποινή φυλάκισης 50 ετών, παρά της μη ύπαρξης οποιωνδήποτε στοιχείων εναντίον του και το γεγονός ότι είναι πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. Με την εκπροσώπηση του LCL στο εφετείο, αθωώθηκε τελικά από όλες τις κατηγορίες και αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιπλέον έκανε δεκτό το αίτημα των δικηγόρων του και αποφάσισε ότι ο κ. Ρασούλι θα πρέπει να αποζημιωθεί για τον χρόνο που παρέμεινε άδικα στη φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η Νατάσα Νταϊλιάνη, μία από τις συνηγόρους του κ. Ρασούλι δήλωσε: «Η αποδοχή της αίτησης για αποζημίωση για τα τρία χρόνια που έμεινε ο αιτών αδίκως στη φυλακή ήταν μία ορθή νομικά απόφαση και συμβάλλει στην -έστω εν μέρει- αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος που είχε κλονιστεί κατάφορα. Τα τρία χρόνια που άδικα πέρασε στην φυλακή δεν γυρίζουν πίσω ωστόσο είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται και να αίρεται όσο το δυνατόν η αδικία της πρωτόδικης απόφασης η οποία τον καταδίκασε και του στέρησε την ελευθερία του χωρίς κανένα στοιχείο εναντίον του».

Εξερχόμενος από το δικαστήριο ο κ. Ρασούλι δήλωσε: «Υπέφερα τόσο πολύ στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα. Τα χρήματα δεν θα μου δώσουν ποτέ πίσω τον χρόνο που μου πήραν, αλλά ευχαριστώ τους δικηγόρους μου και τους όσους άλλους ανθρώπους που μου συμπαραστάθηκαν τα τρία αυτά χρόνια“. Πράγματι, δικαιοσύνη υπό μια πιο μεταμορφωτική έννοια δεν μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της χρηματικής αποζημίωσης, αλλά χρειάζεται την αλληλεγγύη και διαρθρωτικές αλλαγές».


Η Βασιλική Αγγελίδου, επίσης συνήγορος του κ. Ρασούλη δήλωσε: «Μετά από τρεις αποφάσεις των δικαστηρίων της Μυτιλήνης, εκ των οποίων η μία απάλλαξε τον Ακιφ από την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου, η δεύτερη τον απάλλαξε από την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς  και η τρίτη του επιδίκασε νόμιμη αποζημίωση για τα σχεδόν τρία χρόνια που πέρασε άδικα στη φυλακή, ο εισαγγελέας της έδρας επέμεινε ότι, κατά τη γνώμη του, διέπραξε το έγκλημα της πρόκλησης ναυαγίου. Αυτό αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, πώς οι ελληνικές αρχές στοχοποιούν και ποινικοποιούν τυφλά τους μετανάστες, και κατάφωρα αγνοούν τα δικαιώματα τους και τις αποφάσεις των δικών τους δικαστηρίων».


«Η χθεσινή απόφαση ήταν μία νίκη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπόθεση αυτή είναι μόνο μία από τις χιλιάδες, καθώς οι άνθρωποι που κατηγορούνται ή καταδικάζονται για παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων στην Ελλάδα και οι περισσότεροι δεν θα αποζημιωθούν ποτέ για τον χρόνο που πέρασαν στη φυλακή, ακόμη και αν αθωωθούν. Επιπλέον, η αθώωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σπάνια. Η νομοθεσία της Ελλάδας κατά της διακίνησης μεταναστών, η οποία βασίζεται στη δέσμη μέτρων κατά της διευκόλυνσης της παράνομης μετανάστευσης της ΕΕ, είναι τόσο ευρεία που επιτρέπει τη δίωξη ατόμων που εργάζονται στον ανθρωπιστικό τομέα, των κινημάτων αλληλεγγύης, αλλά και των μεταναστ(ρι)ών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, το γεγονός και μόνο ότι κάποιος βρέθηκε στο τιμόνι του σκάφους είναι αρκετό για να καταδικαστεί ως λαθρέμπορος, παρά το γεγονός ότι οι μετανάστες που αναγκάζονται να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια για να διασχίσουν τα σύνορα δια θαλάσσης δεν επωφελούνται από αυτά τα ταξίδια ούτε οι ίδιοι είναι μέρος των δικτύων λαθρεμπορίας που οργανώνουν αυτά τα ταξίδια» τονίζει στην ανακοίνωση του το Legal Centre Lesvos.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα