× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κίνημα πετσέτας» και ...στο Αϊβαλί

Έντονες αντιδράσεις Τούρκων πολιτών για το κλείσιμο ακτών στην περιοχή Σαρμισάκ (Γενιτσαροχώρι) απέναντι από τη Λέσβο σε ιδιώτες και ξενοδόχους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/8/2023

«Κίνημα πετσέτας» και ...στο Αϊβαλί

Έντονες αντιδράσεις και στις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, μετά από αυτές στον Τσεσμέ και στη Ντάτσα στα Μικρασιατικά παράλια. Οι Τούρκοι πολίτες αντιδρούν στην κατάληψη των παραλιών από τους επιχειρηματίες «μιμούμενοι» το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» που ξεκίνησε στην Πάρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Πλατφόρμα Φύσης του Αϊβαλί» το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε πορείες στην παραλία του Σαρμουσάκ (το παλιό Ρωμαίϊκο Γενιτσαροχώρι απέναντι ακριβώς από την ανατολική ακτή της Λέσβου. Οι πολλοί πολίτες που συμμετείχαν διαμαρτυρήθηκαν για την κατάληψη των παραλιών από επιχειρήσεις. «Είμαστε εδώ σήμερα για να επιστήσουμε την προσοχή στην κατάσταση των ακτών, που είναι ο δημόσιος χώρος, για να αντιταχθούμε στο κλείσιμο των ακτών, στην απαγόρευση στην ουσία της χρήσης του από όλους μέσω παράνομων μισθώσεων. Αγωνιζόμαστε να είναι η παραλία του Σαρμουσάκ προσβάσιμη από όλους».

Σύμφωνα με την «Πλατφόρμα Φύσης του Αϊβαλί», ο μητροπολιτικός δήμος Μπαλίκεσιρ στον οποίο ανήκει το Αιβαλί, «δεν μελέτησε το πρόβλημα στάθμευσης των επισκεπτών του Σαρμουσάκ και κατέφυγε στον πιο εύκολο τρόπο. Η παραλία καλύφθηκε με μπετόν και μετατράπηκε σε τεράστιο παρκινγκ, ο χώρος μπροστά μισθώθηκε στους χειριστές και ο δημόσιος χώρος καταστράφηκε. Το έργο που φέρεται να ξεκίνησε τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί σε 120 εργάσιμες ημέρες, δεν έχει ολοκληρωθεί παρόλο που πλησιάζουμε στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Ο κόσμος της περιοχής και οι επισκέπτες χρειάστηκε να πάνε στη θάλασσα περπατώντας ανάμεσα στα μηχανήματα κατασκευής διασχίζοντας εργοτάξια όλο το καλοκαίρι». Σύμφωνα με τους Αιβαλιώτες «ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές όπως η ύδρευση και η αποχέτευση είναι η μεγαλύτερη ανάγκη, χωρίς τη γνώμη των φορέων της κοινωνίας, των επαγγελματικών επιμελητηρίων και του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι προφανές ότι η μελέτη αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιείτε μόνο σύμφωνα με τη ζήτηση των ξενοδόχων, υπολογίζοντας το ενοίκιο και όχι τα συμφέροντα του λαού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Όλες οι παραλίες μας πρέπει να απελευθερωθούν από την κατάληψη ξενοδοχείων, και άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων και να ανοίξουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, το κοινό! Θα στρώσουμε τις πετσέτες μας στην παραλία που ανήκει σε όλους μας και θα κάνουμε ηλιοθεραπεία... Πάμε θάλασσα!» 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου