× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μετά από 13 χρόνια περικοπών, δίνουν αυξήσεις ψίχουλα στους δημοσίους υπαλλήλους»

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/7/2023

«Μετά από 13 χρόνια περικοπών, δίνουν αυξήσεις ψίχουλα στους δημοσίους υπαλλήλους»

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Λέσβου, μαζί με το Εργατικό Κέντρο και εκπροσώπους εργαζομένων στην εκπαίδευση, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» για την ψήφισή του από τη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Γενική Γραμματεία οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Αλεξίου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Ζαφειρίου, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Νίκος Ιππειώτης και το μέλος της ΑΔΕΔΥ Λάμπρος Βενετής και ο πρόεδρος των συνταξιούχων του δημοσίου Παναγιώτης Γιαννίκος, συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή Παύλο Μιχαλακέλλη, στον οποίον παρέδωσαν και το ψήφισμα με τα αιτήματα της παράστασης διαμαρτυρίας.

«Δίνουν επιδόματα αντί για ουσιαστική αύξηση στους εργαζόμενους...»

Μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Αλεξίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση, αντί ουσιαστικών αυξήσεων, χορηγεί σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ένα επίδομα 70 ευρώ  ακαθάριστα, το οποίο μετά την αφαίρεση των κρατήσεων διαμορφώνεται περίπου στο καθαρό ποσό των 40 έως 50 ευρώ  μηνιαίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά από 13 χρόνια, κατά τα οποία όχι μόνο δεν δόθηκε καμία αύξηση στους Δ.Υ., αλλά καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, μειώθηκαν οι αποδοχές κατά 40%, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016 – 17, μειώθηκε το αφορολόγητο, ο πληθωρισμός κι η ακρίβεια καλπάζουν, η κυβέρνηση εμπαίζει στην κυριολεξία τους Δ.Υ. με ένα επίδομα των 45 ευρώ  μηνιαίως. Χωρίς να μηδενίζουμε καμία αύξηση, ούτε του επιδόματος των 45 ευρώ, ούτε των οικογενειακών επιδομάτων, ούτε των επιδομάτων ευθύνης, επισημαίνουμε, ότι τα οικογενειακά επιδόματα αφορούν το 40% των υπαλλήλων, ενώ τα επιδόματα ευθύνης ούτε καν το 20%.»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Ζαφειρίου περιέγραψε με τη σειρά του με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ιδιωτικό τομέα με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα να επικρατούν σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπου δίνονται καθημερινές μάχες από εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις για την κατοχύρωση ακόμη και των αυτονόητων δικαιωμάτων.

«Βαφτίζουν το κρέας ψάρι και κοροϊδεύουν»

«Η κυβέρνηση βαφτίζει το «κρέας ψάρι» όταν μιλά για «μέτρα «στήριξης» και για «αυξήσεις στους μισθούς» των Δ.Υ. ενώ η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Μετά από μια 12ετία 3 σκληρών μνημονίων και τεράστιων περικοπών στους μισθούς, που εφάρμοσαν διαδοχικά τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ οι «αυξήσεις» κοροϊδία που υπόσχεται όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες αφού δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές μειώσεις των μισθών των τελευταίων χρόνων, αλλά ούτε αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που καλπάζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024, η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί στο ακέραιο το μνημονιακό μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ (4354/2015) ενσωματώνοντας όλες τις περικοπές των 3 μνημονίων. Μονιμοποιεί όλες τις περικοπές που είχαν οι Δ.Υ. από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνητικών συνεταίρων τους, δηλαδή την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, την κλοπή ενός Μ.Κ. για τα έτη 2016-17, τις μειώσεις για τις ΥΕ και ΔΕ κατηγορίας υπαλλήλους, την μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, την επιβολή δυσβάσταχτων εισφορών και φόρων (ΕΝΦΙΑ, αλληλεγγύης, φυσικών προσώπων κ.τ.λ.) κλπ.

Η «αύξηση» που διαφημίζει τόσο καιρό η κυβέρνηση είναι λίγο πάνω από τα 50 ευρώ καθαρά για κάθε εργαζόμενο στο Δημόσιο και 15 ευρώ  καθαρά για κάθε παιδί. Ή αλλιώς 1,8 ευρώ και 0,5 ευρώ για κάθε παιδί την ημέρα, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καταπίνει τουλάχιστον 2 μισθούς το χρόνο, η αύξηση των ενοικίων και των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων άλλους τόσους… Μιλάμε για «αυξήσεις» που δεν ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 4,5%, όταν μόνο το 2022 είχαμε πραγματική μείωση του πραγματικού μισθού κατά 7,4%. Επί της ουσίας όχι μόνο δεν καλύπτονται οι τεράστιες απώλειες που είχαμε τα τελευταία χρόνια διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις αλλά δεν καλύπτουν ούτε στο μισό της αύξησης του πληθωρισμού που είχαμε την τελευταία χρονιά ο οποίος «έτρεχε» πάνω από 10%».

Με τη σειρά τους οι Νίκος Ιππειώτης, Λάμπρος Βενετής και Παναγιώτης Γιαννίκος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκαν αναλυτικά στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΛ και των συνταξιούχων του δημοσίου. Όπως τόνισαν οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις είναι στην ουσία ψίχουλα μπροστά στις θυσίες και στην προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι να κρατήσουν ζωντανά τα σχολεία μας, τις υπηρεσίες ύδρευσης και γενικότερα όλους τους τομείς της καθημερινότητας του δημοσίου τομέα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια