× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» στο Μουσείο του Σιγρίου

Στα πλαίσια των δράσεων του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσκαλεί τα παιδιά σε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον σεισμικό κίνδυνο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/7/2023

«Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» στο Μουσείο του Σιγρίου

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών του δράσεων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσκαλεί τους μικρούς του  φίλους σε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον σεισμικό κίνδυνο «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 που θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση με το φυσικό φαινόμενο των σεισμών και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας τα παιδιά βιώνουν μεγάλους σεισμούς από όλο τον κόσμο όπου μεγάλοι σεισμοί προκάλεσαν όχι μόνο εκτεταμένες καταστροφές αλλά και πολλά θύματα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά με ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση γύρω από τους σεισμούς, που περιλαμβάνει τις πρώτες αντιλήψεις των ανθρώπων για τους σεισμούς και ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Δίνονται έγκυρες επιστημονικές πληροφορίες για τη δομή της γης, το μηχανισμό που δημιουργεί τους σεισμούς και κάνει την επιφάνεια της γης να τρέμει, τα πετρώματα του στερεού φλοιού να σπάζουν και να δημιουργούνται ρήγματα και αποτελούν τις αιτίες του φαινομένου. Αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι σεισμοί όπως τα κύματα τσουνάμι, η ρευστοποίηση εδαφών, οι καθιζήσεις, οι καταπτώσεις βράχων τα οποία είναι φαινόμενα που συνοδεύουν συχνά τους σεισμούς που πολλές φορές είναι πιο καταστροφικές και από τους ίδιους τους σεισμούς.

Ακολουθεί η μεγάλη βιωματική εμπειρία στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου όπου τα παιδιά εισάγονται βιωματικά στο φαινόμενο  σεισμών με στόχο την εξοικείωση των παιδιών, την αποβολή του φόβου που προκαλεί η εκδήλωση του σεισμού και οδηγεί συνήθως σε λανθασμένες συμπεριφορές και την ετοιμότητα για ψύχραιμη και αποτελεσματική αντίδραση και συμπεριφορά με στόχο την αποτροπή και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων. Ειδικότερα η εκπαιδευτική δραστηριότητα καταλήγει στην προετοιμασία και τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παιδιά βιώνουν μέσω της προσομοίωσης μεγάλους σεισμούς που έγιναν στην Ελλάδα  και το εξωτερικό, με κορυφαίο το σεισμό της Ιαπωνίας και άλλους καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο, και κατά την διάρκεια άσκησης ετοιμότητας μαθαίνουν και εφαρμόζουν μέτρα προστασίας και βιώνουν τον τρόπο που θα πρέπει να αντιδρούν και να προστατεύονται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα έχει διάρκεια δύο ώρες και μπορούν να συμμετέχουν παιδιά 6-16 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2253054434, e-mail: [email protected], www.lesvosmuseum.gr.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο προσκύνημα των Αρχαγγέλων στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την χώρα που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Το τριήμερα Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή