× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

18 μήνες φυλακής στους υπεύθυνους

Ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη για «το μάρμαρο» στα νεκροταφεία με κατηγορούμενους τα μέλη της Διοίκησης των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων και επαγγελματίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/6/2023

18 μήνες φυλακής στους υπεύθυνους

Σε ποινές φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή καταδικάστηκαν σήμερα δύο μέλη της Διοίκησης των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης για παράβαση του Νόμου περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Κατηγορούμενοι ήταν το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης και 15 επαγγελματίες στο χώρο του μαρμάρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι παραπάνω, 22 συνολικά άτομα, κατηγορούνταν γιατί κατά συναυτουργία επέβαλαν καθεστώς που είναι αντίθετο στον ελεύθερο ανταγωνισμό στην κατασκευή μαρμάρινων τάφων στα δυο νεκροταφεία της Μυτιλήνης που λειτουργούν τα Φιλανθρωπικά καταστήματα Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στα νεκροταφεία του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Κυριακής.

Το ίδιο αδίκημα οι κατηγορούμενοι φέρονταν ότι τέλεσαν από το 2007 και μέχρι το 2015 πλην όμως έχει παραγραφεί. Δεδομένου αυτών τα μέλη της διοίκησης των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων αθωώθηκαν αφού λειτούργησαν βάσει προηγούμενης του διορισμού τους απόφασης. Δύο μόνο από τα μέλη καταδικάστηκαν, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και ο υπεύθυνος των κοιμητηρίων. Οι οποίοι συμμετείχαν και στις διοικήσεις που είχαν λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Αθώοι κηρύχθηκαν οι κατασκευαστές των τάφων αφού κρίθηκε ότι δεν ήξεραν το παράνομο των αποφάσεων που κλήθηκαν να εφαρμόσουν.

Ας σημειωθεί πως πέραν των παραπάνω, το Σεπτέμβριο του 2022 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε για την ίδια υπόθεση, στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης και σε 14 μαρμαροτεχνίτες πρόστιμα που ξεπερνάνε, συνολικά, τις 16.000 ευρώ, για σύμπραξη σχετικά με την κατασκευή μαρμάρινων μνημείων εντός του Α΄ και Β΄ Κοιμητηρίου Μυτιλήνης. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά πλειοψηφία έκρινε ότι στο διάστημα Μάρτιος 2007 – Ιανουάριος 2021 προέκυψε σύμπραξη μεταξύ των 15 μαρμαροτεχνιτών και των Φιλανθρωπικών καταστημάτων Μυτιλήνης με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και την κατανομή αγορών (πελατείας) για την ανάληψη έργων και την κατασκευή ταφικών μνημείων. Η εν λόγω σύμπραξη εφαρμόστηκε και μέσω του μηχανισμού της είσπραξης ποσών δωρεών άρρηκτα συνδεδεμένων με την έκδοση αδειών κατασκευής ταφικών μνημείων στα Α' και Β' Κοιμητήρια Μυτιλήνης, που διαχειρίζονται τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης.

Από όλα τα ανωτέρω στοιχεία βγήκε το συμπέρασμα ότι τα μέρη συνεννοήθηκαν και συμφώνησαν να ακολουθήσουν συγκεκριμένη συμπεριφορά στη σχετική αγορά, ενέργεια, η οποία από μόνη της συνιστά παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη βάση της απόφασης της επέβαλε πρόστιμα και συγκεκριμένα το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ σε κάθε μια από τις επιχειρήσεις μαρμάρου και πρόστιμο ύψους 15.612 ευρώ στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος