× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λάδι κινητήρα, πότε πρέπει να το αλλάξετε

Περιγραφή του λιπαντικού κινητήρα CASTROL EDGE LL 5W-30. (χαρακτηριστικά, πού να εφαρμοστεί)

Δημοσίευση 14/6/2023

Λάδι κινητήρα, πότε πρέπει να το αλλάξετε

Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης μπορεί να λειτουργήσει χωρίς λάδι κινητήρα. Ακόμα και ο πιο ανόητος αυτοκινητιστής γνωρίζει ότι η παρακολούθηση της στάθμης και της καθαρότητάς του είναι απαραίτητη. Και δικαίως, διότι αν τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν χρησιμοποιούσαν λάδι, τα μέρη του κινητήρα που υπόκεινται σε συνεχείς τριβές απλώς θα κατέρρεαν. Ταυτόχρονα, αν δεν χρησιμοποιείτε αρκετό λάδι - τα μέρη αυτά καλύπτονται από ένα ανεπαρκές προστατευτικό στρώμα που τα εμποδίζει να φθαρούν εντελώς. Και αν το λάδι δεν αλλάξει εγκαίρως, μπορεί να μετατραπεί σε εναπόθεση υπό την επίδραση της τριβής και της θερμοκρασίας, πράγμα μοιραίο για τον κινητήρα. Πώς γνωρίζετε πότε είναι καιρός να αλλάξετε το λάδι; Αυτό θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο και θα συζητήσουμε για ένα από τα πιο δημοφιλή λιπαντικά, το CASTROL EDGE LL 5W-30.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω το λάδι του κινητήρα μου

Πώς ξέρετε πότε είναι καιρός να αλλάξετε το λάδι; Υπάρχουν μερικοί πιο δημοφιλείς τρόποι και θα τους εξετάσουμε:

  1. Έτσι, η πρώτη και ευκολότερη επιλογή είναι να εξετάσετε τον αριθμό των χιλιομέτρων που έχουν διανυθεί από την αλλαγή λαδιού. Στην πραγματικότητα, δεν έχετε παρά να δώσετε προσοχή στη διάρκεια ζωής του λιπαντικού που αναγράφεται στη συσκευασία. Όμως, πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τη μεταβλητότητα της χρήσης του οχήματος. Και, οι κατασκευαστές συχνά αρέσκονται να διογκώνουν τα οριακά χιλιόμετρα. Για το λόγο αυτό, αν θέλετε να καθοδηγηθείτε από αυτό το νούμερο, συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων κατά την επόμενη αλλαγή λαδιού.
  2. Η δεύτερη μέθοδος είναι πιο επαγγελματική, δηλαδή να ξεκινάτε από τον χρόνο λειτουργίας του κινητήρα και όχι από τον αριθμό των διανυθέντων χιλιομέτρων, όταν υπολογίζετε το διάστημα αλλαγής λαδιού. Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο πιο σωστός υπολογισμός για αυτόν τον δείκτη κυμαίνεται από 200 έως 400 ώρες λειτουργίας του κινητήρα. Ωστόσο, υπάρχει και εδώ μια απόχρωση. Όλα αυτά έχουν νόημα αν μιλάμε για ένα επιβατικό αυτοκίνητο, το οποίο δεν υπόκειται στο μέγιστο φορτίο.
  3. Στη συνέχεια, υπάρχει η δυνατότητα να δώσετε μεγάλη προσοχή στα χημικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που χρησιμοποιείτε. Μιλάμε για τον αριθμό αλκαλίων και το πακέτο πρόσθετων του λιπαντικού. Η επιλογή αυτή είναι βέβαια περίπλοκη, αλλά είναι αρκετά λογικό να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, καθώς είναι η πιο ακριβής.

Και υπάρχουν μερικές αποχρώσεις που επηρεάζουν άμεσα το λάδι. Για παράδειγμα, η διάρκεια ζωής του λιπαντικού επηρεάζεται σημαντικά από το καύσιμο με το οποίο κινείται το αυτοκίνητο. Έτσι, αν οδηγείτε με βενζίνη, αξίζει να αλλάζετε το λάδι συν ένα λεπτό κάθε 10.000 χιλιόμετρα.  Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε ντίζελ, ο αριθμός μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 90 χιλιάδες χιλιόμετρα. Ο μόνος σταθερός κανόνας είναι να αλλάζετε το λάδι κάθε χρόνο.

CASTROL EDGE LL 5W-30 - Χαρακτηριστικά και πού να το χρησιμοποιήσετε

Αυτό το λιπαντικό είναι πλήρως συνθετικό και έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά για χρήση σε οχήματα που χρησιμοποιούν καύσιμα βενζίνης και ντίζελ. Επιπλέον, Το λιπαντικό κινητήρα CASTROL EDGE LL 5W-30 είναι κατάλληλο για οχήματα όπου ο κατασκευαστής έχει αρχικά καθορίσει τον βαθμό ιξώδους SAE 5W-30 ACEA C3 και VW 504 00 και 507 00 με Fluid Strength Technology™ (FST).

  • Πυκνότητα στους 15°C: 0,851 g/ml;
  • Κινηματικό ιξώδες στους 100°C: 11,6 mm2/s;
  • Κινηματικό ιξώδες στους 40°C: 66 mm2/s;
  • Δείκτης ιξώδους: 173;
  • Δυναμικό ιξώδες, CCS στους -30°C (5W): 5700 mPa*s (cP);
  • Σημείο σκλήρυνσης: - 39°C4;
  • Σημείο ανάφλεξης (PMCC): 196°С;
  • Περιεκτικότητα σε θειική τέφρα: 0,75% κ.β.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης