× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνελήφθη ο Ντόναλντ Τραμπ

Aντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/6/2023

Συνελήφθη ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε σήμερα τις πύλες του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μαϊάμι της Φλόριντα, για να του απαγγελθούν ομοσπονδιακές κατηγορίες αναφορικά με την υπόθεση των συνολικά χιλιάδων διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων που είχαν βρεθεί πέρυσι στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Τραμπ ήταν ήδη ο πρώτος πρώην πρόεδρος που αντιμετώπισε ποινικές διώξεις και τώρα είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες», σημειώνει χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστοχώρος Vox.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, ο Τραμπ κατηγορείται ότι με τη βοήθεια ενός συνεργάτη του, του Ουόλτ Νάουτα, αψήφησε κλήτευση που του ζητούσε να παραδώσει εξαιρετικά ευαίσθητα έγγραφα τα οποία κρατούσε σε μη ασφαλείς τοποθεσίες στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, αποκρύπτοντας μάλιστα το συγκεκριμένο γεγονός από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους αλλά και από τους ιδίους τους δικηγόρους κάποιοι από τους οποίους παραιτήθηκαν όταν έγιναν επισήμως γνωστές την περασμένη Παρασκευή οι σχετικές κατηγορίες.

Η μακρά λίστα με τις 37 κατηγορίες
Τα εν λόγω έγγραφα λέγεται πως εμπεριείχαν εξαιρετικά ευαίσθητες απόρρητες πληροφορίες σχετικές με το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ και με θέματα εθνικής άμυνας (μεταξύ άλλων και σχέδια επίθεσης κατά ξένης χώρας που δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με συνολικά 37 κατηγορίες (περί μη εξουσιοδοτημένης διατήρησης απόρρητων εγγράφων, περί συνωμοσίας με στόχο την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, περί ψευδούς κατάθεσης κ.ά.).

Ο 76χρονος κατηγορείται πως έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ διατηρώντας στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μυστικών και στοιχείων για τα πυρηνικά όπλα της χώρας, αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το κατηγορητήριο, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 9 Ιουνίου, απαριθμεί συνολικά 37 κατηγορίες σε βάρος του πρώην προέδρου, μεταξύ άλλων περί «παράνομης παρακράτησης πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλειας», «παρακώλυσης της δικαιοσύνης» και «ψευδούς κατάθεσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ βγαίνει στην αντεπίθεση με στόχο το 2024

Όπως τον περασμένο Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, έτσι και σήμερα στο Μαϊάμι ο Τραμπ προσέρχεται ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης δηλώνοντας αθώος αλλά και βγαίνοντας στην αντεπίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων τους οποίους κατηγορεί ότι προσπαθούν να αποτρέψουν τη νέα προεδρική του υποψηφιότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο του είχαν μεν πάρει δακτυλικά αποτυπώματα χωρίς όμως να του φορέσουν χειροπέδες και να τον φωτογραφίσουν, ενώ μετά την παρουσία του στο δικαστήριο εκείνος δεν είχε οδηγηθεί στη φυλακή αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δηλώνει «αθώος»
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τραμπ δήλωσε σήμερα αθώος ενώπιον του δικαστηρίου στο Μαϊάμι, ενώ όπως τον περασμένο Απρίλιο στο Μανχάταν έτσι και σήμερα δεν επετράπη η είσοδος στην αίθουσα σε φωτογράφους.

Ο Τραμπ αναμένεται να κάνει αργότερα σήμερα το βράδυ (ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας) δηλώσεις, με έντονη προεκλογική διάσταση όπως αναμένεται, από το Trump National Golf Club το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ.

Οσα αναμένονται από εδώ και πέρα

Όσο για τις από εδώ και πέρα εξελίξεις, ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ που διορίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να ερευνήσει την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων, έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να είναι ταχεία η διαδικασία της δίκης. Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η εν λόγω υπόθεση θα μπορούσε να «τραβήξει» ως τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024 ή και ακόμη πιο μετά.

Σημειώνεται ότι εάν καταδικαστεί, ο Τραμπ θα μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή αντιμετωπίζοντας ποινή πολυετούς κάθειρξης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ