× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η συνεχής προσπάθεια είναι το αντίδοτο στη φθορά»

Ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο και παραμένει στη Λέσβο γιατί είναι μοναδική, ο Νίκος Ζούρος που μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο «Ν» και για τα 25 χρόνια του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 21/12/2019

«Η συνεχής προσπάθεια είναι το αντίδοτο στη φθορά»

Συμπληρώνει 25 χρόνια από τη δημιουργία του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Μουσείο που άνοιξε τη Λέσβο σε όλο τον κόσμο και όπως μας αποκάλυψε ο Νικόλας Ζούρος αναμένεται πλήθος εκδηλώσεων το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο άνθρωπος με τις πολλές, πολλαπλές ιδιότητες: Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθυντής του Μεταπτυχιακού Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας, ο Νικόλας Ζούρος βρέθηκε καλεσμένος στο στούντιο του ρ/σ του «Ν» και την εκπομπή «Ανθέων 99» μιλώντας εφ’ όλης της ύλης.

Φυσικά το εύρος δράσεων με το οποίο καταπιάνεται δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε μία συνέντευξη, η αλήθεια είναι όμως ότι πέρα από τις εκδηλώσεις και τις ανακοινώσεις, όπου τον βλέπουμε και τον διαβάζουμε, δεν έχουν συχνά, δυστυχώς, την ευκαιρία να συζητάμε μαζί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και είναι αμέτρητα τα ταξίδια που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, και αντικειμενικά ο χρόνος του είναι περιορισμένος, είναι καθόλα ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στη Λέσβο, την Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι πολύ υπερήφανος για την ανοδική πορεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, αποδίδοντας τα εύσημα στον πρώην υπουργό, Νίκο Σηφουνάκη που αντιλήφθηκε τη σημασία της δημιουργίας του, αλλά και παθιασμένος με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων που ίδρυσε, καθώς και με το ότι η UNESCO προχώρησε ύστερα από 70 χρόνια σχετικής αναγνώρισης σε αναγνώριση των Γεωπάρκων.

Ξέρει πιθαμή προς πιθαμή τη Λέσβο, από τη δημιουργία της μέχρι τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της, αλλά και τον αρχιτεκτονικό της πλούτο «διαβάζοντας» την αλληλουχία συνδέσεων όλης αυτής της παράδοσης και των ανθρώπων της, επιχειρώντας με κάθε δράση του να την αναδείξει. Επιμένει να αναδεικνύει, λοιπόν, κάθε πτυχή της Λέσβου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, γιατί για τον Ν. Ζούρο «η συνεχής προσπάθεια είναι το αντίδοτο στη φθορά».

Αυτή η «ανάγνωση» που κάνει κάθε φορά, μεταφέρεται σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα να ξέρει πού βρίσκεται κάθε φορά, γιατί για τον ίδιο, πρέπει να είσαι εκεί όταν συμβαίνουν πράγματα για να διεκδικείς. Είτε αυτό λέγεται μια αεροπορική γραμμή είτε ο,τιδήποτε άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημασία όμως για κείνον έχουν οι πράξεις, περισσότερο από τα λόγια. «Προπαγανδίζει» τις δράσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την κατεύθυνση το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους θα γίνει «Πράσινο»!

Η μεταφορά τεχνογνωσίας από την επιστημονική Ομάδα του Μουσείου στους Κινέζους, αλλά και το γεγονός ότι η Λέσβος αποτελεί εκπαιδευτική βάση είναι ακόμα ένα από τα κατορθώματά του. Και αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι ότι και εδώ διαβάζει το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης συλλογικότητας και συνεργασίας, ό,τι δηλαδή κατά τη γνώμη του πρέπει να γίνει και στη Λέσβο…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου