× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γλέντι με κουδουνάτους στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» γιορτάζει τα Κούλουμα 2023 την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στις 10.30 το πρωί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/2/2023

Γλέντι με κουδουνάτους στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» γιορτάζει τα Κούλουμα2023 την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023  Ίδρυμα Στ. Νιάρχος (στο Ξέφωτο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 10.30 το πρωί ο Σύλλογός θα κόψει την πίτα του στο Ξέφωτο, έναν όμορφο εξωτερικό χώρο του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, με δώρο-έκπληξη για τον τυχερό του φλουριούαλλά και πολλά δώρα για όλα τα παιδιά! Στη συνέχεια παρέα με το Χάρη το Χαρταετό, από το ομώνυμο παραμύθι της Ευαγγελίας Χυδεριώτου, τα παιδιά των μελών και φίλων μας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι γρίφων με τελική κατάληξη το πέταγμα του Χαρταετού γεμάτου με παιδικά μηνύματα!

Στις 12.00  στον ίδιο χώρο θα γίνει η  γιορτή Κούλουμων με τίτλο «Δώστε του χορού κι ας πάει...!» σε επιμέλεια του καθηγητή εθνομουσικολογίας, κ. Λάμπρου Λιάβα.

Τον τόνο στη γιορτή θα δώσουν οι «Κουδουνάτοι» και «Γλεντιστάδες» από τον Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», προσκεκλημένοι του κ. Λιάβα, που έχει τη γενική επιμέλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Κουδουνάτοι, έθιμο που έλκει την καταγωγή του από τα ξέφρενα διονυσιακά γλέντια της αρχαιότητας, είναι άντρες που ντύνονται από την κορφή ως τα νύχια με κουδούνια και με κατάμαυρο το πρόσωπο χτυπάνε δυνατά τη γη με την κουτσκούδα (φαλλικό σύμβολο).

Οι Γλεντιστάδες είναι μια χορευτική ομάδα του Συλλόγου, μια παρέα αντρών, που φορώντας τις βράκες τους και βαρώντας τα πήλινα τουμπελέκια τους, με το κομπολόι στο χέρι και το βασιλικό στ’ αυτί, τραγουδούν και χορεύουν σκοπούς του Μεσοτόπου και της Λέσβου. Αναβιώνουν την ατμόσφαιρα του γλεντιού στις παρέες, στους καφενέδες ή γύριζαν στα σοκάκια, έκαναν πατινάδες και στήνανε χοροστάσι στα τρίστρατα και στις πλατείες του χωριού.

Τη γιορτή θα πλαισιώνουν ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του βιολιού Νίκος Οικονομίδης με την τραγουδίστρια Κυριακή Σπανού, καθώς και η Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα μαζί με τα Χάλκινα τηςΚοζάνης και τον τραγουδιστή Ηλία Γάκο.
Θα εμφανιστεί επίσης ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής - Μαρία Ζιάκα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού