× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ψυχογενής ή Νευρική Ανορεξία: Πώς ξεκινά και πώς διατηρείται; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα ανορεκτικό άτομο;

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις-Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2019

Ψυχογενής ή Νευρική Ανορεξία: Πώς ξεκινά και πώς διατηρείται; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα ανορεκτικό άτομο;

Μερικές φορές, ακούμε ορισμένους ανθρώπους (κυρίως νεαρές γυναίκες) να παραπονιούνται ότι το σώμα τους είναι απαίσιο, ότι αν φάνε κάποια συγκεκριμένη τροφή δεν θα αρέσουν σε κανέναν, ότι οι άλλοι τους θέλουν χοντρούς επειδή τους ζηλεύουν, ότι αν είναι αδύνατοι / αδύνατες θα δείξουν πραγματικά τι αξίζουν, ότι αν υπερβούν ορισμένα κιλά δεν θα μπορέσουν να τα χάσουν κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα άτομα αυτά είναι πιθανόν να υποφέρουν από «ψυχογενή ανορεξία» και να ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, να παραλείπουν γεύματα, να γυμνάζονται συχνά και εντατικά, να καταφεύγουν στον αυτοπροκαλούμενο εμετό και να χρησιμοποιούν καθαρτικά και διουρητικά για την απώλεια σωματικού βάρους.

Συνήθως, απομονώνονται από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον και αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με το φαγητό. Το άγχος που τα διακατέχει για το σωματικό τους βάρος επίσης, είναι τόσο μεγάλο με αποτέλεσμα να ασχολούνται μόνο με αυτό, γιατί πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας τομέας τον οποίο μπορούν να ελέγξούν ευκολότερα. Επιπλέον, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και νιώθουν ότι δεν μπορούν να ασκήσουν έλεγχο σε πολλά πράγματα στη ζωή τους.

Όλες αυτές οι πεποιθήσεις τους ενισχύονται δυστυχώς, από τα πρότυπα της δυτικής κοινωνίας, τα οποία δίνουν περίσσια σημασία στο πολύ αδύνατο σώμα και επιδοκιμάζουν συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με εξαντλητικές δίαιτες, χάπια αδυνατίσματος, εντατική γυμναστική κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι αν πάρει βάρος δεν θα τον αγαπάει κανείς, ότι θα τον κοιτούν όλοι και δεν θα αρέσει σε κανέναν ή ότι είναι ανίκανος /η, αναγάγει την αυστηρή δίαιτα σε αυτοσκοπό και αρχή της ύπαρξής του.

Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να βοηθήσει ένα άτομο που δείχνει να έχει καθηλωθεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και υποφέρει από αυτές;
.
• Καταρχήν να συμπεριφέρεται με ευγένεια και ηρεμία. Τα άτομα με ανορεξία φοβούνται την κριτική και την απόρριψη.
• Να αποφεύγει να μιλά για θέματα διατροφής και βάρους. Είναι καλύτερα να τα αφήσει στον θεραπευτή του ατόμου αυτά τα ζητήματα.
• Να αποφεύγει σχόλια για το βάρος ή την εμφάνιση του ατόμου. Να επικεντρώνεται σε θέματα υγείας και το πώς θα αλλάξει η ζωή του αυτό το άτομο, αν ζητήσει βοήθεια σε σχέση με την κούραση, το άγχος και τα συναισθήματα που βιώνει.
• Να δίνει έμφαση στα πλεονεκτήματα μιας κανονικής ζωής.
• Καλό είναι να υπάρχουν σταθερές ώρες φαγητού και να μη γίνονται συζητήσεις για την θερμιδική αξία των γευμάτων.

Τι είναι καλό να αποφεύγει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Να κατασκοπεύει ή να ελέγχει τη συμπεριφορά του ατόμου σε σχέση με το φαγητό.
• Να το κριτικάρει και να το κατηγορεί για το πρόβλημά του.
• Να προσπαθεί να το πείσει ότι δεν είναι παχύ.
• Να κάνεις συζητήσεις για το βάρος, τις θερμίδες και το φαγητό.
• Να του λέει ότι είναι πολύ αδύνατο.
• Να του λέει ότι πήρε βάρος, έστω κι αν το θεωρεί ενθαρρυντικό.
• Να αναλάβει την ευθύνη των προβλημάτων του ατόμου που αντιμετωπίζει θέμα με την ανορεξία.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ανορεξία χρειάζονται χρόνο και βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους. Εξάλλου, οι προσπάθειες κάποιου να πείσει τον άλλο ότι χρειάζεται να πάρει βάρος γιατί είναι πολύ αδύνατος / η και να κάνει δυσμενή σχόλια για την εμφάνισή του γενικά, πέφτουν στο «κενό». Είναι προτιμότερο για κάποιον να δώσει έμφαση στα πλεονεκτήματα μιας «κανονικής ζωής» και να ενθαρρύνει το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανορεξία να αναζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

*Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι Ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλινική Γνωσιακή Ψυχολογία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Με προσοχή το τσιμπολόγημα του οβελία...»

Tι συμβουλεύει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
ΓΕΥΣΗ

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι γευσιγνωσίες κρασιού στο «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Θα βιώσετε μια διαδραστική γευστική δοκιμή 5 τυπικών κρασιών από την αγαπημένη συλλογή του οινοποιείου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη