× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με ρυθμό χελώνας προχωρά το Ταμείο μικροπιστώσεων για τους αγρότες

Ανεπαρκές εργαλείο για την χρηματοδότηση της αγροτικής παραγωγής

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 17/10/2022

Με ρυθμό χελώνας προχωρά το Ταμείο μικροπιστώσεων για τους αγρότες

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος υποσχέθηκε πως εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί η Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ταμείου Μικρών Δανείων με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως διαχειριστή. Θα ακολουθήσει η επιλογή των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που θα υλοποιήσουν το εργαλείο, στη βάση μιας ανοιχτής διαδικασίας». Το υπουργείο θα συμμετέχει στο Ταμείο ως εγγυητής με 21,5 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί προέρχονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και αποτελούν το «κλειδί» για το άνοιγμα της «κάνουλας» της χρηματοδότησης του Ταμείου Μικροπιστώσεων που θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.



Παρότι αυτές οι δηλώσεις του κ. Στύλιο δημοσιεύθηκαν μόλις το Σάββατο 15 Οκτωβρίου θα μπορούσαν να είχαν γίνει και πριν ένα χρόνο. Καθώς ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει τον τελευταίο ένα χρόνο στο ζήτημα αυτό. Το λεγόμενο ταμείο μικροπιστώσεων για τους αγρότες κυοφορείται από το μακρινό 2016. Κι ως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, από καιρό σε καιρό η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώνει την λειτουργία του Ταμείου. Όμως ο αγροτικός κόσμος βλέπει πως δεν μπορεί να πάρει χρηματοδοτήσεις από τις Τράπεζες. Ακόμη κι αν πρόκειται να υλοποιήσει εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ο αγρότης έχει την δυνατότητα να δώσει τις αναγκαίες εγγυήσεις για την διασφάλιση του δανείου.



Επιπλέον τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως οι εμπορικές τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια προς τους αγρότες παρότι υπάρχουν συγκεκριμένες μνημονιακές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής πίστης.



Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό το Ταμείο είναι ένα εργαλείο, με το οποίο οι αγρότες μας θα μπορούν να δανείζονται για τις έκτακτες ανάγκες τους έως 25.000 ευρώ, χωρίς εγγύηση και με μειωμένο επιτόκιο κατά 50%. Επίσης με τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου οι αγρότες θα μπορούν καλύψουν την ίδια συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα (π.χ. σχέδια βελτίωσης).


Τα επόμενα βήματα


Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Στύλιος μετά τη συμφωνία χρηματοδότησης που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), η τελευταία θα προχωρήσει στην επιλογή των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που θα υλοποιήσουν το εργαλείο, στη βάση μιας ανοιχτής διαδικασίας. Οι εν λόγω Οργανισμοί μπορεί να είναι είτε Τράπεζες είτε πάροχοι μικροπιστώσεων.

Κατά τη διαδικασία της επιλογής διασφαλίζεται η μεταφορά των οικονομικών πλεονεκτημάτων, που απορρέει από τη συνεισφορά του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στους τελικούς ωφελούμενους και ειδικότερα όσον αφορά τουλάχιστον:

α) την μείωση του επιτοκίου και των προμηθειών

β) την μείωση ή και εξάλειψη των εξασφαλίσεων

Μετά την επιλογή τους οι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί προχωρούν στην υλοποίηση του εργαλείου με την παροχή των προβλεπόμενων δανείων.



Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η προαναφερόμενη διαδικασία. Αν μάλιστα μεσολαβήσουν και οι βουλευτικές εκλογές – όπως είναι αναμενόμενο – τότε θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η ενεργοποίηση του Ταμείου.


Επιπρόσθετα το Ταμείο αυτό δεν θα καλύψει ποτέ τις ανάγκες των αγροτών καθώς είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που θα καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων. Αυτό σημαίνει πως η αγροτική παραγωγή στη χώρα θα συνεχιστεί να υστερεί στα αναγκαία βήματα εκμηχάνισης και εκσυγχρονισμού. Με αποτέλεσμα τα αγροτικά προϊόντα να γίνονται όλο και λιγότερο ανταγωνιστικά και το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται όλο και περισσότερο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πρώτη πτήση από Αυστρία στη Λέσβο

Μετά από πολυετή απουσία, που δεν υπήρχε σύνδεση, επέστρεψε η πτήση charter και θα πραγματοποιείται έως τις αρχές Οκτωβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου η υποβολή των ενστάσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, σάκκος του μποξ για ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείο

Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τα προβλήματα που προέκυψαν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024