× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μείωση της κατανάλωση και αύξηση της παραγωγής κρασιού

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της αγοράς του κρασιού στην Ευρώπη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/10/2022

Μείωση της κατανάλωση και αύξηση της παραγωγής κρασιού

Το 2022/23, η παραγωγή κρασιού στις χώρες της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα είναι κατά 2,5% πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας (+1,5% σε ετήσια βάση), αυτό αναφέρει η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμάται πως η παραγωγή θα φθάσει στα 155 εκατ. εκατόλιτρα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη παραγωγή που αναμένεται στη Γαλλία (περίπου +15% σε ετήσια βάση). Η παραγωγή κρασιού της Ισπανίας αναμένεται μειωμένη κατά 10% και της Ιταλίας να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με την παραγωγή της περιόδου 2021/22

 

Τα τελικά στοιχεία της παραγωγής θα καθοριστούν από τις βροχοπτώσεις και την θερμική καταπόνηση, που επηρεάζουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των σταφυλιών.  Θερμοκρασίες, πάνω από τον μέσο όρο, που διαρκούν για εβδομάδες  μπορούν να μειώσουν τη συνολική παραγωγή, αλλά θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ποιότητα του κρασιού σε 2022/23 λόγω της σημαντικής μείωσης των μυκητολογικών μολύνσεων.

 

Η κατανάλωση κρασιού στην Ε.Ε. το 2022/23 αναμένεται να μειωθεί κατά 2%. σε ετήσια βάση (από 23 λίτρα σε 22,6 λίτρα κατά κεφαλή). Σε κάποιο βαθμό, αυτή η αλλαγή μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την αλλαγή της πληθυσιακής σύνθεσης της Ε.Ε.  Ταυτόχρονα, αυτή η πιθανή εξέλιξη σηματοδοτεί μια επιστροφή πιο κοντά στην μακροπρόθεσμη τάση.

 

Υψηλές και σταθερές εξαγωγές κρασιού

 

Οι εξαγωγές κρασιού της Ε.Ε., αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το επίπεδο προηγούμενης περιόδου εμπορίας (31,6 εκατ. εκατόλιτρα), 2,3% πάνω από μέσο όρο 5ετίας. Οι κύριες αγορές προορισμού των κοινοτικών κρασιών το 2022/23 αναμένεται να παραμείνουν οι ΗΠΑ (με σημερινό μερίδιο 30% σε αξία) και το Ηνωμένο Βασίλειο (18%), ακολουθούμενες από την Ελβετία, τον Καναδά και το Κίνα. Οι εξαγωγές κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ από την ΕΕ στη Ρωσία Ομοσπονδία μειώνονται τόσο σε όγκο όσο και σε αξία αλλά οι αυξανόμενες ροές φθηνότερων οίνων θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τη μείωση συνολικά.

 

Οι εξαγωγές ποικιλιακών κρασιών και "άλλων κρασιών" της Ε.Ε, αναμένεται να να ακολουθήσουν αυξητική τάση. Ωστόσο, αυτή η τάση ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, μεταφοράς και συσκευασίας.

 

Την περίοδο 2022/23 οι εισαγωγές κρασιού της Ε.Ε. προβλέπεται να ακολουθήσουν πτωτική τάση. μακροπρόθεσμη τάση, λόγω της μείωσης των εισαγωγών κρασιών ΠΟΠ. Αναμένεται ότι θα μειωθούν σε 6,7 εκατ. εκατόλιτρα (-2,5% σε ετήσια βάση και 12% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά