× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις στους ελαιώνες κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης μιλάει στην κάμερα του «Ν» και τονίζει πως φέτος θα υπάρχει σημαντική προσβολή από δάκο στον ελαιώνα της Λέσβου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/9/2022

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις στους ελαιώνες κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της συγκομιδής του καρπού στον ελαιώνα της Λέσβου, ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης μίλησε στην κάμερα του «Ν» για τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν αυτή την περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί, ώστε να προστατέψουν τον καρπό της ελιάς από τον δάκο, αλλά και για πετύχουν αύξηση της ελαιοπεριεκτικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Αγγελέλλης τονίζει πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει αυτή την περίοδο ο ελαιοπαραγωγός είναι να αποκτήσει σαφή εικόνα του πληθυσμού του δάκου στον ελαιώνα του. Γι’ αυτό χρειάζεται να τοποθετήσει μια παγίδα με θειϊκή αμμωνία σε διάλυμα 2% ανά 10 στρέμματα είναι αρκετή. Υπογραμμίζει πως η φετινή χρονιά θα έχει σημαντικό πληθυσμό δάκου ο ελαιώνας.

Με βάση τα στοιχεία που θα δώσουν οι δακοπαγίδες, δηλαδή τον αριθμό των εντόμων που θα καταγραφούν σε κάθε παγίδα, σε συνεργασία με τον γεωπόνο που παρακολουθεί το ελαιόκτημα, θα αποφασίσει ο παραγωγός αν θα προχωρήσει σε ψεκασμό κάλυψης ή δολωματικό ψεκασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Αγγελέλλης τονίζει αν ο παραγωγός δει στην δακοπαγίδα περισσότερα από επτά έντομα δάκου θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο παρέμβασης του. Οι ψεκασμοί που θα προγραμματίσει κάθε ελαιοπαραγωγός θα πρέπει να λάβουν υπόψη το σχεδιασμό των ψεκασμών που γίνονται από το κράτος. Έτσι ώστε οι επεμβάσεις αυτές να λειτουργούν από κοινού για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς να γίνεται επικάλυψη της μίας επέμβασης με την άλλη.

Ψεκασμοί κάλυψης

Οι ψεκασμοί κάλυψης, για την αντιμετώπιση του δάκου, σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα θρέψης μπορούν να δώσουν καλά αποτελέσματα και παράλληλα να συμβάλουν στην αύξηση της ελαιοπεριεκτικότητας στον καρπό. Δηλαδή με ένα ψεκασμό μπορούν να επιτευχθούν δύο θετικά αποτελέσματα. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται κάθε 15 - 20 - 30 ημέρες ανάλογα με την εξέλιξη του πληθυσμού του δάκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κρίσιμο ζήτημα είναι οι παραγωγοί να παρακολουθούν την εξέλιξη του πληθυσμού του δάκου στα κτήματα τους κάθε εβδομάδα ή και συχνότερα. Διότι αυτή την περίοδο (μέσα Σεπτεμβρίου) οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Αύξηση ελαιοπεριεκτικότητας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να αυξηθεί η ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού, αυτή την περίοδο, η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι το πότισμα, τονίζει ο γεωπόνος. Ωστόσο στην Λέσβο ελάχιστοι αγρότες έχουν αυτή την δυνατότητα. Από εκεί και πέρα οι παραγωγοί μπορούν να ελπίζουν σε βροχοπτώσεις που κι αυτές όλο και πιο σπάνια εμφανίζονται τον Σεπτέμβρη. Έτσι μένουν οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν με ψεκασμούς για να δοθεί περισσότερο κάλιο, αμινοξέα και επιφανειοδραστικές ουσίες στα δέντρα τους ώστε να τα βοηθήσουν. Όμως για να είναι αποτελεσματικοί οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται με την υπόδειξη του γεωπόνου. Ο κ. Αγγελέλλης τονίζει το κάλιο είναι βασικό στοιχείο για την αύξηση της ελαιοπεριεκτικότητας αλλά δεν είναι το μόνο στοιχείο που συμβάλει σε αυτό τον στόχο. Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή.

Προσβολές με φόμα

Οι προσβολές με φόμα είναι σύνηθες πρόβλημα για τους ελαιώνες της Λέσβου και όπως εξήγησε στην κάμερα του «Ν» ο κ. Αγγελέλλης πρόκειται για μύκητα που προσβάλει τα κλαδιά στις πληγές που δημιουργούνται είτε κατά το κλάδεμα, είτε κατά την συγκομιδή του καρπού. Στους κλαδίσκους που έχουν προσβληθεί και ξεραθεί από φόμα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι διατηρούνται για πολύ καιρό τα ξερά φύλλα. Το φόμα είναι μήκυτας που συνήθως εντοπίζεται σε ξερικούς και επικλινείς ελαιώνες, δηλαδή ελαιώνες όπως είναι αυτοί της Λέσβου. Ο κ. Αγγελέλλης τονίζει πως έχει παρατηρήσει την Λέσβο κυρίως να εμφανίζεται το φόμα σε δέντρα της ποικιλίας κολοβή και την λαδολιά. Η Αδραμυτινή ελιά είναι μερικώς ανθεκτική, ενώ υπάρχουν ποικιλίες που είναι πλήρως ανθεκτικές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού