× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

H Λέσβος στη Νέα Υόρκη με τις τσάντες «Safe Passage»

Εκθεση μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2023

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/9/2022

H Λέσβος στη Νέα Υόρκη με τις τσάντες «Safe Passage»

Πώς μπορεί το design να υποστηρίξει ασφαλείς και υγιείς συνθήκες ζωής; Πώς μπορεί ο σύγχρονος σχεδιασμός να οδηγήσει σε δημιουργικές αντιπαραθέσεις; Η έκθεση “Designing Peace” του μουσείου Cooper Hewitt Smithsonian Institution Cooper Hewitt National Design Museum, του μοναδικού μουσείου που είναι αφιερωμένο στο ιστορικό και σύγχρονο ντιζάιν, εξερευνά πως θα ήταν οι ζωές μας αν οι κοινωνίες σχεδίαζαν κι ενεργούσαν σαν σύνολο για την Ειρήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στις 40 σχεδιαστικές προτάσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις από 25 χώρες, που αντιπροσωπεύονται από αντικείμενα, εγκαταστάσεις πλήρους μεγέθους, χάρτες, εικόνες και φιλμ βρίσκονται και τα προϊόντα του Lesvos Solidarity - Safe Passage Bags! Έτσι, οι υψηλής αισθητικής δημιουργίες του εργαστηρίου Safe Passage της Αλληλεγγύης Λέσβου οι οποίες έδωσαν νέο νόημα και δεύτερη ζωή στο σωσίβιο, ένα σύμβολο της προσφυγιάς στις μέρες μας και δημιούργησαν ένα πρόσφορο έδαφος για την ένταξη των προσφύγων της Μυτιλήνης, ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη και συμμετέχουν στην περιοδική έκθεση του ιστορικού αυτού μουσείου.

Οι επισκέπτες της έκθεσης που θα διαρκέσει ως τις 4 Σεπτεμβρίου του 2023 συναντούν ένα ευρύ φάσμα σχεδιαστικών προκλήσεων από όλο τον κόσμο οι οποίες εξετάζουν θέματα όπως η κοινωνικοοικονομική ανισότητα, η περιβαλλοντική υποβάθμιση ενώ την ίδια στιγμή ενθαρρύνονται να εξετάσουν τη δική τους «πρόταση» για τον σχεδιασμό της ειρήνης μέσω διαδραστικών εγκαταστάσεων, ήρεμων στιγμών αναστοχασμού και ευκαιρίες για πρακτική δράση.

 Στα εκθέματα περιλαμβάνονται το «Black Lives Matter», ένα γκράφιτι του Harlem Street,  από τα οκτώ που ζωγραφίστηκαν στη Νέα Υόρκη, το νέο Παγκόσμιο Σύμβολο Ειρήνης, που δημιουργήθηκε από έναν Ουρουγουανό γραφίστα, σύγχρονες εφαρμογές όπως το  Regreening Africa, η οποία επιτρέπει στους ντόπιους αγρότες να καταγράφουν και να μοιράζονται εύκολα τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της γης στην υποσαχάρια Αφρική, το Collaborative Architecture’s Peace Pavilion, το οποίο δημιουργησε έναν διαγωνισμό «εθνικού πολεμικού μουσείου» για να αλλάξει τη συζήτηση για τον πόλεμο και τον εθνικισμό αλλά και το το PeaceTech Lab’s Hate Speech Lexicons, μια σειρά εγχειριδίων που προσδιορίζουν και εξηγούν τη γλώσσα που προκαλεί συγκρούσεις!   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εργαστήριο Safe Passage Bags, που δημιουργήθηκε το 2015, το οποίο προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση και ευκαιρίες απασχόλησης σε πρόσφυγες και ντόπιους που ζουν στο νησί δημιουργεί νέα προϊόντα ανακυκλώνοντας τα σκουπίδια που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Σωσίβια, λέμβους, σκηνές και παλιά ρούχα μεταφέρουν τις ιστορίες των προσφύγων που πέρασαν από εκεί, που αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν ταξίδι από την Τουρκία στους καταυλισμούς στη Λέσβο λόγω των άδικων και επικίνδυνων πολιτικών των συνόρων της ΕΕ.

Επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης: https://exhibitions.cooperhewitt.org/designing-peace/

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους