× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι Αλβανοί μάς έμαθαν, εμείς;

Ο νεοσύστατος Σύλλογος Αλβανών μεταναστών Λέσβου έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα άγνοιας, να μιλήσει για την ιστορία και να φτιάξει αλβανικό σχολείο στο νησί

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/5/2022

Οι Αλβανοί μάς έμαθαν, εμείς;

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από την έλευση μεταναστών από την Αλβανία και στη Λέσβο. Τα παιδιά τους νιώθουν πατρίδα τους την Ελλάδα, μεγάλωσαν στο νησί και δουλεύουν εδώ. Ο νεοσύστατος Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών Λέσβου έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα… της άγνοιας από πλευράς μας, αλλά και από πλευράς αυτών των παιδιών σε ό,τι αφορά την αλβανική ιστορία, τις παραδόσεις, ήθη και έθιμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδιάζει να δημιουργηθεί αλβανικό σχολείο για την εκμάθηση της γλώσσας, αφού πρώτα ανοίξει γραφείο στον Δήμο Μυτιλήνης. Συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 επίσημα ο Σύλλογος και απαριθμεί 150 μέλη, έχοντας έδρα το Εργατικό Κέντρο Λέσβου. Ετοιμάζει δράσεις και εκδηλώσεις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τι μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Elban Dervishbehaj και ακολουθεί το πρόγραμμα του Συλλόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα του Συλλόγου

«Η ένταξη της αλβανικής  κοινότητας στη τοπική κοινωνία.

Η χάραξη κοινής πορείας του καθημερινού βίου ως προς τα του δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόληψη της αφομοίωσης της μητρικής μας γλώσσας, στην αλβανική οικογένεια στο καθημερινό βίο ιδιαίτερα ως προς την δεύτερη γενιά.

Η αναπαράσταση και ο εορτασμός των εθνικών μας εορτών, η αναβίωση των ιστορικών μας γεγονότων, η μετάδοση των εθίμων μας στη δεύτερη γενιά , έτσι ώστε να κρατάμε ζωντανή την μνήμη και  την αγάπη για τις ρίζες μας , σεβόμενοι πάντα την χώρα φιλοξενίας μας παντρεύοντας με απόλυτη επιτυχία τις κουλτούρες των δύο κρατών,  καθώς ενσωματωνόμαστε πλήρως στην τοπική δράση.

Το σχολικό έτος 22-23 ως κορύφωση των πολύχρονων προσπάθειών μας,  επιτέλους ήρθε η στιγμή  να βιώσουμε την χαρά των εγκαινίων του Αλβανικού σχολείου,  που θα επικεντρωθεί στην εκμάθηση της Αλβανικής γλώσσας στα αλβανόπουλα μεχρι περίπου την ηλικία των 15 ετών που φοιτούν κανονικά στα ελληνικά σχολεία καθώς και δεύτερος στόχος του σχολείου μας,  είναι τα Ήθη και τα Έθιμα μας επίσης και η ιστορία και η γεωγραφία μας ως Αλβανικός λαός  να κληρονομηθούν και στη δεύτερη γενιά και ούτω καθεξής!

Eπίσης η κοινότητά μας θέτει ψηλά τον πήχη της,  στην συνεργασία  με την ντόπια κοινωνία και τη τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού μας και προσμένει  σε καρποφόρες συνεργασίες είτε  πολιτιστικής μορφής είτε φιλανθρωπικής μορφής, με την ελπίδα να στεφθούν με επιτυχία,  όλες αυτές οι προσπάθειες,  που ο μόνος μας στόχος, ως την  μεγαλύτερη αλλοδαπή  κοινότητα στο νησί, είναι η συνύπαρξη των δύο λαών, σε ένα απόλυτα συνεργάσιμο και θετικό  πνεύμα!».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου